}

17 Φεβρουαρίου, 2015

Η πολιτική αλητεία Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε κατά της Ελλάδας και το πιθανό σενάριο εξεύρεσης λύσης

ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΦΗΝΕΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΜΑΞΙΜΟΥ "ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΝΤΑΙ"


Στο χθεσινό Eurogroup διαπράχθηκε μία πολιτική αλητεία εκ μέρους του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε βάρος της Ελλάδας που αποσκοπούσε στο να κάνει τη χώρα να υποταχθεί και να αποδεχθεί τη συνέχιση του μνημονίου με ακόμη πιο σκληρούς όρους και να υπονομεύσουν την κυβέρνηση.
Ήταν αυτοί οι δύο που επεδίωξαν τη ρήξη με την Ελλάδα και σέρβιραν στον Γιάνη Βαρουφάκη ένα σχέδιο με αποικιακούς όρους πιστεύοντας πως η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει πίσω.
Απερρίφθη όμως με την σημείωση πώς η Ελλάδα δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται. Την κατάληξη αυτή οι Ευρωπαίοι την γνώριζαν πολύ καλά αφού ήδη τα μηνύματα ήταν ξεκάθαρα και σαφή από την Αθήνα. Κι όμως το επεδίωξαν. Γιατί;  
Το γεγονός ότι πέραν του κειμένου που παρέδωσε προφανώς καθ’ υπαγόρευση των Γερμανών ο κ. Ντάισελμπλουμ στον Γιάνη Βαρουφάκη για υποταγή στο μνημόνιο υπήρξε και ένα δεύτερο, αυτό του Γάλλου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί το οποίο αναγνώριζε κάποιες από τις ελληνικές θέσεις, δείχνει πώς οι Ευρωπαίοι κάθε άλλο παρά ήσυχοι είναι (θέλουν να δείχνουν έτσι μπροστά στον κίνδυνο ενός Grexit) και φροντίζουν να έχουν ανοιχτή μία βαλβίδα εκτόνωσης της κρίσης.
Πιέζουν ωστόσο ασφυκτικά την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σε ένα κείμενο που κατά βάση θα είναι πιο κοντά στις θέσεις των Γερμανών παρά στο πρόγραμμα-γέφυρα όπως το θέλει η Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που έστειλαν το τελεσίγραφο για το Eurogroup της Παρασκευής.
Η ελληνική κυβέρνηση αφού κατήγγειλε την αλητεία αυτών που πρωτοστάτησαν στο χθεσινό αδιέξοδο έδειξε με τον δικό της τρόπο πώς είναι έτοιμη να κάνει κάποιες υποχωρήσεις σε λογικά πλαίσιο. Αυτό προέκυψε από την αναφορά του Γιάνη Βαρουφάκη πώς το κείμενο του Πιέρ Μοσκοβισί θα το υπέγραφε. 
Πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούν πώς πίσω από το κείμενο του Γάλλου επιτρόπου βρίσκεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος κινείται παρασκηνιακά προκειμένου να βρεθεί μία κοινώς αποδεκτή λύση.
Συγκεκριμένα εκείνο που αναζητείται είναι μία συμφωνία, που θα οδηγεί την ελληνική κυβέρνηση στο να ζητήσει μεν παράταση αλλά για το κομμάτι της δανειακής σύμβασης, να συνεχιστεί ομαλά το χρηματοδοτικό πρόγραμμα δηλαδή - αλλά με νέο πρόγραμμα, που θα ενσωματώνει μεταρρυθμίσεις του παλαιού και μεταρρυθμίσεις  κυρίως ανθρωπιστικού χαρακτήρα, επιλεγμένες από το πρόγραμμα που έχει η νέα κυβέρνηση. 
Πιθανόν η συμβιβαστική πρόταση του κ. Μοσκοβισί να αποτελέσει τη βάση για τη σύγκλιση, αφού ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου πως θα την ψήφιζε ευχαρίστως. Οι εταίροι ουσιαστικά γνωρίζουν πλέον τι θα δεχόταν η Αθήνα και πάνω στη βάση αυτή φαίνεται πώς θα γίνουν συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για την αναζήτηση λύσης με αμοιβαίες υποχωρήσεις. 
Ουσιαστικά το κείμενο Μοσκοβισί είναι μια παραλλαγή του λεγόμενου προγράμματος γέφυρα, αλλά ουδείς ακόμη γνωρίζει πού θα βρεθεί η ισορροπία, ώστε και η Αθήνα να μην δεσμευτεί με το μνημονιακό πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και οι εταίροι να μην αφήσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει όσα έχει εξαγγείλει.
Μία τέτοια βάση διαπραγμάτευσης θα μπορούσε να ικανοποιήσει και τους Γερμανούς (αν βέβαια αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τη σκληρή γραμμή που απειλεί να τινάξει στον αέρα την Ε.Ε.) αφού η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να υποβάλλει τυπικά αίτημα παράταση και θα έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση πολιτικών που θα βάλουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους, και η ελληνική πλευρά γιατί θα έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση με την εκπόνηση ενός νέου προγράμματος από το καλοκαίρι.
Και οι δυο πλευρές κερδίσουν χρόνο για τις τελικές διαπραγματεύσεις για το τριετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα αντικαταστήσει οριστικά τη σημερινή κατάσταση. 
Όλη αυτή η μάλλον αισιόδοξη οπτική που αφήνουν να διαφανεί παράγοντες στις Βρυξέλλες προϋποθέτει ότι η πίεση του κ. Γιούνκερ και άλλων δυνάμεων προς το Βερολίνο θα φέρει αποτέλεσμα, καθώς η γερμανική πλευρά είναι εκείνη που δείχνει αμετακίνητη αυτή την ώρα.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πώς οι διαπραγματεύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει εν’ όψει του Eurogroup της Παρασκευής, ίσως και πιο νωρίς, σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται. Από το πρωί σήμερα άλλωστε συνεδριάζει το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) με τη συμμετοχή και του Γιάννη Βαρουφάκη, και θεωρείται βέβαιο ότι θα δώσει την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για την άρση του αδιεξόδου.
Σε περίπτωση βέβαια που δεν υπάρξει λύση, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για την Ελλάδα και η απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου πώς "οι δημοκρατίες δεν εκβιάζονται" μπορεί να σημαίνει πολλά ή αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ