Αγωνία διακατέχει ολόκληρη την Ευρώπη για το αυριανό Eurogroup της Δευτέρας. Η κυβέρνηση πάντως είναι αποφασισμένη να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της απέναντι στον ελληνικό λαό ενώ οι Βρετανοί ανησυχούν σφόδρα για την τύχη της ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας.
Ανήσυχοι οι Βρετανοί ότι τα παιχνίδια των Γερμανών μπορέι να ρίξουν ολόκληρη την Ευρώπη στα "Τάρταρα".
Πριν μερικές μέρες η ίδια εφημερίδα είχε ρβτήσει τον Γ.Βαρουφάκη για το τι θα κάνει εάν οι Γερμανοί επιμείνουν να είναι "αυτιστικοί".
Τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία τον ρώτησε η Helen Smith, ανταποκρίτρια της Guardian στην Ελλάδα "έχετε plan B”;
Ο Γ. Βαρουφάκης είναι απόλυτος: «Συνεχώς ακούμε πως αν δεν υπογράψουμε θα έρθει ο Αρμαγεδδώνας. Η απάντησή μου είναι "ας έρθει". Δεν υπάρχει plan B. Αυτό είναι το plan B».
Και αν ω μη γένοιτο έρθει αυτή η καταστροφή τι θα γίνει τότε; ξαναρωτά η Βρετανίδα δημοσιογράφος, για να λάβει την αφοπλιστική απάντηση από τον Γ. Βαρουφάκη : «Αυτό είναι σαν να με ρωτάτε τι θα γίνει αν κομήτης χτυπήσει τη Γη. Δεν έχω ιδέα. Καμία»
Οι επενδυτές φαίνεται να αντιμετωπίζουν ψύχραιμα το ενδεχόμενο Grexit και αυτό αποδεικνύεται από το ότι τα spreads παρέμειναν χαμηλά μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της Ελλάδας.
Η αντίδραση της αγοράς, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της γερμανικής οικονομίας, γεμίζουν αυτοπεποίθηση τη Άνγκελα Μέρκελ ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αντέξει ένα Grexit, το οποίο εξηγεί και την ιδιαίτερα σκληρή στάση που έχει υιοθετήσει το Βερολίνο στη διαπραγμάτευση με την Αθήνα.
«Μπορεί, όμως, η καγκελάριος να είναι σίγουρη ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση της κρίσης [σε περίπτωση Grexit], μαζικές ρευστοποιήσεις στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, με τις αγορές να στοιχηματίζουν ποια θα είναι η επόμενη;», διερωτάται η βρετανική εφημερίδα.
Τα ερωτήματα είναι καίρια και το πολιτικό διακύβευμα τεράστιο, προειδοποιεί, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να σκεφτούν καλά εάν αξίζει να πάρουν τέτοιο ρίσκο.
Η στάση του Τσίπρα από τη στιγμή που εξελέγη πρωθυπουργός ακολουθεί τη λογική κάποιου που πιστεύει πως η υπόλοιπη Ευρωζώνη μπλοφάρει.
Στην πραγματικότητα, και οι δύο πλευρές συμπεριφέρονται σαν τον Κλιντ Ίστγουντ στην ταινία «Ο επιθεωρητής Κάλαχαν» με τη χαρακτηριστική ατάκα «Make my day» (Φτιάξε μου τη μέρα).
«Η Ελλάδα και η Γερμανία παίζουν ένα παιχνίδι μπλόφας επικίνδυνο για το μέλλον της Ευρωζώνης». Αυτή είναι η λεζάντα της βασικής γελοιογραφίας της βρετανικής εφημερίδας Guardian.
Στο σκίτσο του Ντέιβιντ Σίμονς ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ κοντραροχτυπιούνται κραδαίνοντας όπλα που ο ένας στρέφει στον άλλον ως άλλοι πιστολάδες του Φαρ Ουέστ. Το γαλανόλευκο όπλο του Αλέξη Τσίπρα φέρει το όνομα «Grexit», ενώ της Γερμανίδας το γκρίζο όπλο φέρει την ονομασία «Λιτότητα».
Στο βάθος το συγκεντρωμένο πλήθος περιμένει με αγωνία και άγχος την εξέλιξη της διαμάχης.
Την εκτίμηση ότι είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρξει τελική απόφαση στο Eurogroup της Δευτέρας διατυπώνουν επιτελείς του μεγάρου Μαξίμου, λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο.
Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και συζήτησαν ενόψει του αυριανού κρίσιμου Eurogroup στις Βρυξέλλες. Στη σύσκεψη αποτιμήθηκαν τα αποτελέσματα των επαφών των τεχνικών κλιμακίων που έγιναν στην βελγική πρωτεύουσα και σταμάτησαν το βράδυ του Σαββάτου.
Ανώτατες πηγές του μεγάρου Μαξίμου τονίζουν με έμφαση ότι στο αυριανό Eurogroup «η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη» και προσθέτουν με νόημα: «Σε κάθε περίπτωση δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει οπωσδήποτε απόφαση στο αυριανό Eurogroup –κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα. Πρόκειται για αγώνα αντοχής που δίνεται με ασφάλεια και σεβασμό στη δημοκρατία»
Ετσι, φαίνεται πως οδεύουμε σε νέα συνεδρίαση του οργάνου πιθανόν στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδος – Πέμπτη ή Παρασκευή.
Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τονίζουν πως «η καταστροφολογία, στην οποία ορισμένοι επενδύουν, αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά τουλάχιστον αβάσιμη». Αφήνουν ωστόσο σαφείς αιχμές κάνοντας λόγο για σκόπιμες διαρροές περί ρήξης στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων λόγω έλλειψης ισοδύναμων μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης.
«Ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων ήταν να αναζητήσουν συγκλίσεις / αποκλίσεις –όχι να κάνουν διαπραγματεύσεις. Κάθε πλευρά έχει, πλέον, το δικό της κείμενο και γνωρίζει τα πεδία συμφωνίας και διαφωνίας» σημειώνουν.
Συνεπώς η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να μην υποχωρήσει γιατί ξέρει ότι τα χρονικά όρια στενεύουν, αλλά στενεύουν και για τις δύο πλευρές
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου