}

14 Απριλίου, 2015

ΠΑΛΙ οι συντάξεις στην «κλίνη του Προκρούστη»

Πιέσεις των δανειστών για εξοικονόμηση 3,3 δισ. ευρώ! Τα δύο νέα σενάρια για περικοπές σε κύριες αλλά και επικουρικές

Στην κλίνη του Προκρούστη ενδέχεται να μπουν ξανά οι συντάξεις, καθώς οι δανειστές κλιμακώνουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για νέο γύρο περικοπών! Στόχος είναι η εξοικονόμηση 3,3 δισ. ευρώ από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Το συνολικό κόστος των ευνοϊκών μέτρων της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό (κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αναστολή περιορισμού των δικαιούχων δικαιούχων του ΕΚΑΣ, επαναφορά της 13ης σύνταξης), που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, κάνει τους δανειστές μας -και κυρίως το ΔΝΤ- να μιλούν για μη βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και να πιέζουν για περικοπές.

Συγκεκριμένα, οι δανειστές ζητούν μείωση 1.639.489 επικουρικών συντάξεων κατά 90%. Αλλιώς, σύμφωνα με το εναλλακτικό σενάριο των δανειστών, θα πρέπει να μειωθούν οι 2.902.477 κύριες συντάξεις κατά 13%. Αν δεν γίνει καμία μείωση στις συντάξεις, ενδέχεται να μην ξεμπλοκαριστούν οι δόσεις των δανειστών προς την Ελλάδα.

Ειδικότερα, τα δύο σενάρια που έχουν θέσει στην κυβέρνηση οι δανειστές έχουν ως εξής:

1. Μείωση των 1.639.489 επικουρικών συντάξεων κατά 90%. Ενα τέτοιο μέτρο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα χτυπήσει κυρίως τους συνταξιούχους του ΙΚΑ που λαμβάνουν από την κύρια και την επικουρική σύνταξή τους συνολικά κάτω από 1.000 ευρώ. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει η συντριπτική πλειονότητα των 639.265 συνταξιούχων του ΙΚΑ (περίπου οι μισοί του συνόλου των συνταξιούχων του εν λόγω Ταμείου), οι οποίοι λαμβάνουν μαζί με την κύρια και μία επικουρική σύνταξη.
2. Μείωση των 2.902.477 κύριων συντάξεων κατά 13%. Το ποσοστό αυτό μείωσης των κύριων συντάξεων είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που προέβλεπε το πιο ακραίο σενάριο κατά τις διαπραγματεύσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο. Τότε η τρόικα συζητούσε το ενδεχόμενο οριζόντιας μείωσης 3,5% σε όλες τις κύριες συντάξεις, προκειμένου να εξοικονομηθεί περίπου 1 δισ. ευρώ φέτος.

Η Μέρκελ
Ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται στην κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό είναι και ο διάλογος που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο στις 22 Μαρτίου.
Η κυρία Μέρκελ ρώτησε γιατί η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει το 14% του ΑΕΠ για ετήσια καταβολή των συντάξεων. Η απάντηση ήρθε με έγγραφο του ΓΛΚ ότι «το ετήσιο κόστος των συντάξεων δεν ξεπερνούσε το 7%». Σε δεύτερη ερώτηση γιατί δεν εφαρμόζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος η ελληνική πλευρά απάντησε τα εξής: «Το μέσο επίπεδο των επικουρικών συντάξεων από 380 ευρώ μηνιαίως έχει πέσει στα 230 ευρώ, έπειτα από πέντε διαδοχικές παρεμβάσεις και αντίστοιχες περικοπές. Αν εφαρμόσουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, οι επικουρικές συντάξεις μέσα σε μια τριετία θα μειωθούν κατά 90%»!

Το ΣτΕ έτοιμο να κρίνει αντισυνταγματικές όλες τις μειώσεις 
Στην κατεύθυνση να κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που επιβλήθηκαν στις συντάξεις, μετά το 2012, κινείται το Συμβούλιο της Επικρατείας. Μέχρι στιγμής, στην πολιτική δίκη που διεξάγεται για τις περικοπές σε συνταξιούχους του ΙΚΑ, της ΔΕΗ και της Αγροτικής Τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες, υπερισχύουν οι απόψεις περί αντισυνταγματικότητας των σχετικών μνημονιακών νόμων. Εάν αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τότε αναμένεται να δημιουργηθεί μια «τρύπα» 2,8 δισ. ευρώ ετησίως στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία ήδη φέρεται ότι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Την ίδια στιγμή, κάτι τέτοιο θα προκαλέσει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ