}

21 Μαΐου, 2015

Τι συμβαίνει με τις ΗΠΑ; Στοπ στον Καμμένο αλλά έστειλαν τον άνθρωπο που "μοιράζει" βοήθεια στην Αθήνα.


Image


Από την μία ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ ματαιώνει το ραντεβού του με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο,προκαλώντας απαισιόδοξα σενάρια για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Από τη άλλη, την ίδια στιγμή που ο Καμμένος έφθανε στις ΗΠΑ ,στην Αθήνα βρισκόταν ο 
Υποδιοικητής της Αμερικανικής Διοίκησης Στρατιωτικής Βοήθειας (US Army Security Assistance Command),   Robert L. Moore. Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του;
Επιλαμβάνεται προγραμμάτων στρατιωτικής βοήθειας ξένων στρατών,για την προώθηση της διεθνούς ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων και των προγραμμάτων Foreign Military Sales - FMS σε όλα τα στάδια αναπτύξεώς τους.

Σκοπός της επίσκεψης η “περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών”, όπως επισήμως ανακοινώθηκε.

Ο αμερικανός συναντήθηκε με τον Α/ΓΕΣ Βασίλη Τελλιδη. Τι συζήτησαν οι δυο τους;

‘Οπως λένε από το ΓΕΣ “επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία επιθυμία για στενότερη συνεργασία και εκφράσθηκε η αμοιβαία ανησυχία για τις εξελίξεις
και τις νέες απειλές που επηρεάζουν την ασφάλεια της νοτιανατολικής πλευράς της Ευρώπης.Κρίνεται σκόπιμο να σημειωθεί ότι το ΓΕΣ εξετάζει κάθε δυνατότητα για απόκτηση μεταχειρισμένων υλικών από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού, είτε δωρεάν είτε με χαμηλό κόστος”.

Που σημαίνει ότι το ΓΕΣ θέλει υλικό και μάλιστα αρκετό. Εκτός από τα ελικόπτερα Chinook και Blackhawk επιτελείς του ΓΕΣ έχουν εισηγηθεί την επανεξέταση παραλαβής μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ τύπο “Μπράντλεϊ” από τις ΗΠΑ.

Όλα αυτά τα θέματα αλλά και αρκετά ακόμη είχε στην ατζέντα του ο ΥΕΘΑ για να τα συζητήσει σε πολιτικό επίπεδο με τον αμερικανό ομόλογό του Άστον Κάρτερ. Η ματαίωση της συνάντησης παραμένει μυστήριο παρά τις διάφορες εκδοχές που έχουν ακουστεί και γραφτεί.

Ήταν μήνυμα προσωπικό προς τον Καμμένο ή προς την κυβέρνηση συνολικά;

Όπως και να ΄χει θα πρέπει να παραδεχτούμε με ρεαλισμό ότι στην συγκεκριμένη χρονική και οικονομική συγκυρία η μόνη “πηγή” προμήθειας φθηνού στρατιωτικού υλικού είναι οι ΗΠΑ. Οι οποίες δεν μας κάνουν χάρη παραχωρώντας το. Αντιθέτως. Το ενδιαφέρον τους να επανέλθουν σ΄ όλους τους τομείς του ελληνικού οπλοστασίου ειναι δεδομένο και ζωηρό. Όχι μόνο γιατί θέλουν να επανακτήσουν την κυριαρχια που για πολλά χρόνια είχαν στους ελληνικούς εξοπλισμούς. Αλλά και γιατί αυτές οι “παραχωρήσεις” θα δημιοργήσουν δουλειές για εταιρείες τους οι οποίες θα διεκδικήσουν αναβαθμίσεις και εκσυγχρονισμούς. Τίποτα δεν είναι πραγματικά δωρεάν.

Και βέβαια κανείς δεν παραβλέπει το μεγάλο πρόγραμμα που βρίσκεται στο βάθος. Δεν είναι άλλο από τον εκσυγχρονισμό των F 16  της ελληνικής ΠΑ.

Όλα αυτά κάνουν ακόμη πιο μυστηριώδη την υπόθεση με το ραντεβού Καμμένου-Κάρτερ.
ONALERT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ