}

02 Ιουνίου, 2015

Πρωτοφανές: Εριξε "πόρτα" στους δανειστές ο Α.Τσίπρας κι αρνήθηκε πρόσκληση της Μέρκελ για συμμετοχή στην "πενταμερή"!

"ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΑΘΟΜΑΙ ΜΕ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΚΑΙ ΝΤΡΑΓΚΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΡΑΤΩΝ"!

Για πρώτη φορά μετά την Μεταπολίτευση ένας Ελληνας πρωθυπουργός αρνείται να παραστεί σε μια διεθνή συνάντηση απορρίπτοτας την πρόταση όχι απλώς ενός ηγέτη ξένου κράτους, αλλά δύο ηγετών, της Γερμανίας και της Γαλλίας, όπως συνέβη χθες το βράδυ με την πενταμερή στο Βερολίνο. Γιατί; Γιατί ο Α.Τσίπρας δεν δέχθηκε να παρακαθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Κ.Λαγκάρντ του ΔΝΤ και τον Μ.Ντράγκι της ΕΚΤ!
Για την πρώτη ο λόγος είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει οτι το  ΔΝΤ δεν έχει λόγο στην διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων δανειστών, θέλοντας έτσι να σπάσει το μέτωπο των δανειστών και την ΕΚΤ γιατί θεωρεί ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν είναι αρχηγός κράτους για να παρακαθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ελληνα πρωθυπουργό και τους ομολόγους του Γερμανίας και Γαλλίας!
Απίστευτο, κι όμως αληθινό!
Εκτός από όλα τα παραπάνω που ισχύουν, δεν ήθελε και για πρακτικούς λόγους να βρεθεί ένας εναντίον "πέντε". Και έπραξε άριστα.
Τους άφησε να υποβάλουν την πρότασή τους και αυτός υπέβαλε την ελληνική πρόταση.
Στην αρχή ο πρωθυπουργός είχε την εντύπωση ότι η συνάντηση θα ήταν τριμερής - δηλαδή, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Κάτι που είχε γράψει αρχικά και το defencenet.gr.
Ωστόσο στην συνέχεια στη συνέχεια ωστόσο πληροφορήθηκε ότι το «παρών» θα έδιναν και οι Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Κομισιόν) - πλην, βεβαίως, της Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ, η οποία μετείχε επίσης στις διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα στην καγκελαρία του Βερολίνου.
Για τον δεύτερο δεν είχε αντίρρηση αφού η θέση του ενέχει θέση αρχηγού κράτους, αλλά για τους άλλους δύο ούτε να ακούσει ότι θα βρισκόντουσαν μαζί. Με τον Μ.Ντράγκι άλλωστε οι σχέσεις είναι παγωμένες μετά την απάτη της μη άρσης απαγόρευσης της αγοράς ομολόγων του δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες που απείλησαν με "στραγγγαλισμό" την χώρα.
Ετσι ακύρωσε την μετάβασή του στο Βερολίνο!
Πριν λίγες ώρες η Ελλάδα κατέθεσε την δική της πρόταση 47 σελίδων μάλιστα, με παρούσες τις κόκκινες γραμμές σε ασφαλιστικό και εργασικά, και αυτή με σαφώς τελεσιγραφικό χαρακτήρα "Take it or leave it"
Την ίδια στιγμή στην Αθήνα στελέχη της συγκυβέρνησης άρχισαν να μιλάνε για εκλογές σε περίπτωση που απορριπτόταν το σχέδιο της Αθήνας, απευθυνόμενοι φυσικά προς το εξωτερικό.
Αν η συμφωνία με τους πιστωτές δεν αποτελέσει "έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό" τότε να πάμε σε εκλογές λέει ο υπουργός Εργασίας. Αν 12 βουλευτές καταψηφίσουν τότε πάμε σε εκλογές δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης ενώ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος έκανε ένα βήμα περισσότερο προσδιορίζοντας την ημερομηνία στις 28 Ιουνίου ως ημέρα εκλογών
Μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς που διεξάγεται στην Αθήνα ο κ. Δραγασάκης είπε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την οποία, όμως, διευκρίνισε ότι «είναι ακόμη ένας στόχος προς επίτευξη και όχι μια συντελεσμένη πραγματικότητα».
Κατά τον κ. Δραγασάκη η συμφωνία πρέπει να έχει "σαφή οδικό χαρακτήρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους" αλλά και "χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κάτω από το 1% για το 2015 και από το 1,5% για το 2016".
"Ως κυβέρνηση έχουμε γραπτά διατυπωμένες προτάσεις για όσα ζητήματα έχουν τεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων" συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι "η λαϊκή εντολή ήταν σαφής για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη εντός του ευρώ με εγκατάλειψη της εποχής των μνημονίων"
Πρόωρες εκλογές αν η συμφωνία με τους πιστωτές δεν αποτελέσει "έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό", πρότεινε μέσω του ΣΚΑΪ και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Παράλληλα, έθεσε ως προτεραιότητα την καταβολή μισθών και συντάξεων έναντι της δόσης του ΔΝΤ.
"Όταν εκλέγεσαι δεν παίρνεις λευκή επιταγή... Αν επιτευχθεί συμφωνία που δεν συνιστά έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό, θα πρέπει να ερωτηθεί ο λαός πριν την υπογράψουμε" υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης στον απόηχο της έκτακτης σύσκεψης κορυφής των πιστωτών στο Βερολίνο τη Δευτέρα.
Η συζήτηση κινείται σε ένα πλαίσιο κινούμενης άμμου και δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα ακόμα» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και συνέχισε: «μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά αν δεν είναι σε ένα πλαίσιο συμβατό με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ». Ερωτηθείς για πιθανό «τελεσίγραφο» από την πλευρά των εταίρων με τη μορφή «take it or leave it», o κ. Φίλης απάντησε η κυβέρνηση δεν μπορεί να το αποδεχθεί καθώς θα είναι έξω από το πλαίσιο του προγράμματος και τη λαϊκή εντολή του Ιανουαρίου.
"Εάν 12 βουλευτές δεν ψηφίσουν τη συμφωνία και η δύναμη της κυβέρνησης είναι 150, θα υπάρξει άμεση προσφυγή στις κάλπες" δήλωσε επίσης ο κ. Φίλης στο real και πρόσθεσε: "Θα ψηφίσουμε στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα. Η μειοψηφία θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Σε μας η πειθαρχία είναι συνειδητή και δεν επιβάλλεται από τον αρχηγό. Άλλωστε, τα σενάρια της αριστερής παρένθεσης τα επεξεργάζεται και τα επιδιώκει το μνημονιακό μπλοκ, οι μνημονιακές δυνάμεις, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο"..
Πιο συγκεκριμένος ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος ανέφερε σε δηλώσεις του στα Παραπολιτικά 90,1 ότι "στις 28 Ιουνίου θα κληθεί ο κόσμος να   απαντήσει ποιον θεωρεί καλύτερο να διαπραγματευτεί οριστικά την μεγάλη συμφωνία".
Σύμφωνα με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ η κυβέρνηση πρέπει να προσφύγει σε εκλογές προκειμένου να απαντήσει «στο σχέδιο αποστασίας» που ετοιμάζει η αντιπολίτευση. "Για αυτό πάμε στον λαό και αν ο λαός πει ότι έπρεπε να είναι μια παρένθεση πάει καλά, αν όμως δεν το πει αντιλαμβάνεστε ότι όλα δείχνουν ότι η καινούργια κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι συντριπτική και κάποιοι άλλοι αυτό τρέμουν. Για αυτό όσοι παίζουν παιχνίδια εξουσίας στις πλάτες του λαού θα πάρουν την απάντηση που τους οφείλεται" καταλήγει ο κ. Νικολόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ