}

11 Σεπτεμβρίου, 2015

Τιμημένα γερατειά σε άτιμες συνθήκες


photo: World Bank Photo Collection@flickrΗ διεθνής οργάνωση HelpΑge International δημοσιοποίησε έκθεση για τις χώρες όπου οι ηλικιωμένοι ζουν καλύτερα. Σε σύνολο 96 κρατών, τα οποία αξιολογήθηκαν για την ποιότητα ζωής που προσφέρουν στην τρίτη ηλικία, πρώτα έρχονται η Ελβετία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Γερμανία και ο Καναδάς. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 79η θέση! 



Οι 10 χώρες που βρίσκονται στις θέσεις από τον αριθμό 69 της κατάταξης έως το 78, δηλαδή προηγούνται σε ποιότητα ζωής για τους ηλικιωμένους είναι: Παραγουάη, Νεπάλ, Ινδία, Μογγολία, Ουκρανία, Ινδονησία, Τουρκία, Βενεζουέλα, Μολδαβία, Νότια Αφρική.
Η ανάγνωση του συνόλου των χωρών, που θεωρούνται από τη HelpΑge International ότι προσφέρουν καλύτερα γερατειά από την Ελλάδα, προκαλεί θλίψη. Αναφέρονται ενδεικτικά το Μπαγκλαντές (θέση 67), η Αλβανία (53), το Τατζικιστάν (58), το Κριγιστάν (51) και η Νικαράγουα (57).
Φυσικά, δεν υπάρχει κάποια έρευνα οποιασδήποτε οργάνωσης που μπορεί να θεωρηθεί θέσφατο και... αναπότρεπτη. Και η προαναφερθείσα μελέτη της HelpΑge International χρησιμοποιεί δείκτες για να σταθμίσει τα δεδομένα της, οι οποίοι μπορούν να αμφισβητηθούν από ειδικούς και μη. Ούτως ή άλλως, δύσκολα μπορεί συμπολίτης μας να δεχτεί ότι είναι καλύτερα να γεράσεις στο Μπανγκλαντές και τη Νικαράγουα απ' ό,τι στην Ελλάδα.
Ομως η γενική αίσθηση είναι αδιάψευστη: Το κράτος μας δεν σέβεται ούτε την τρίτη ηλικία ούτε τα νιάτα. Τους νέους τούς οδηγεί στην ξενιτιά με όχημα την ανεργία και στους ηλικιωμένους παρέχεται εισιτήριο διαρκείας για την εξαθλίωση. Οι πενιχρές συντάξεις, οι ψαλιδισμένες παροχές στην υγεία και η πλήρης ανυπαρξία ασφάλειας και δομών στήριξης για τα ηλικιωμένα άτομα κάνουν τη λίστα της HelpΑge International να φαντάζει πειστική -τουλάχιστον στο σημείο που αναφέρεται στην Ελλάδα.
Ο μόνος θεμιτός στόχος για τα ανθρώπινα όντα είναι η άνοδος. Για τους Ελληνες, που βοήθησαν στον εξανθρωπισμό της οικουμένης, επιβάλλεται να φιλοδοξούν, να επιδιώκουν την πνευματική και την οικονομική ακμή, τη σταθερότητα, την αλληλεγγύη και την πρωτιά στην ποιότητα ζωής στην πατρίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ