}

08 Οκτωβρίου, 2015

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Η απαγωγή του ταγματάρχη και η αποστρατεία του αντισυνταγματάρχη που ερευνούσαν τις εταιρείες Λιακουνάκου!

Τέλη Ιουλίου 1985. O Λιακουνάκος ισχυροποιείται… Αντιπροσωπεύει τη γερμανική KRAUSS-MAFFEI, προνομιούχο προμηθεύτρια ανταλλακτικών των αρμάτων LEOPARD

ΓΕΣ Τέλη Ιουλίου 1985. Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ανδρέας Παπανδρέου. Αναπληρωτές Αντώνης Δροσογιάννης και Τάσος Σεχιώτης. Είναι η περίοδος που ο Λιακουνάκος ισχυροποιείται… Αντιπροσωπεύει τη γερμανική KRAUSS-MAFFEI, προνομιούχο προμηθεύτρια ανταλλακτικών των αρμάτων LEOPARD.
Μια νύχτα μεταξύ 1ης και 3ης Αυγούστου: Ο αντισυνταγματάρχης των Τεθωρακισμένων Χρήστος Ποσίνης συλλαμβάνεται από ημιομάδα στρατιωτών, επικεφαλής της οποίας είναι δεκανέας. Οδηγείται στο Νευρολογικό Τμήμα του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου. Την επόμενη μέρα καλεί τον έφεδρο γιατρό του Νευρολογικού Τμήματος και του παραδίδει μια σειρά αναφορών, από το περιεχόμενο των οποίων προκύπτουν μια σειρά ατασθαλιών στις συμβάσεις μεταξύ KRAUSS-MAFFEI και της Διεύθυνσης Προμηθειών του ΓΕΣ.
Ο γιατρός τηλεφωνεί στον υπογράφοντα και αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι.
Ο εισαγγελέας διατάσσει προκαταρκτική έρευνα, η Τράπεζα της Ελλάδος διαπιστώνει με τη σειρά της κενά στις συμβάσεις, παρά ταύτα η υπόθεση θάβεται σε κάποια συρτάρια. Φέρεται μάλιστα ότι είναι αναμεμιγμένοι στην υπόθεση και παράγοντες που υπηρετούσαν τότε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Το πόρισμα της τράπεζας είχε αποσταλεί στην Εισαγγελία Αθηνών, η οποία διέταξε προανάκριση για παράβαση του νόμου περί προστασίας εθνικού νομίσματος. Αγνωστο πού κατέληξε η υπόθεση.
Ο Χρήστος Ποσίνης
Ο Χρήστος Ποσίνης κατά την διάρκεια της νοσηλείας του στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο 

Καιρό πριν: Ο αντισυνταγματάρχης των Τεθωρακισμένων Χρήστος Ποσίνης έχει επιλεγεί από τη Διεύθυνση Προμηθειών του ΓΕΣ γιατί -όπως του είπαν- κρίθηκε κατάλληλος να ερευνήσει τη σύμβαση των LEOPARD χάρη στις νομικές του γνώσεις και στις ξένες γλώσσες που μιλούσε με ευχέρεια. Ο Ποσίνης, αφού έκανε φύλλο και φτερό τις συμβάσεις, ανακάλυψε σειρά από κενά -τα οποία επιβεβαίωσε αργότερα η Τράπεζα της Ελλάδος- και συνέταξε σειρά αναφορών.
Οι αναφορές του, ωστόσο, δεν προωθούνται στην ιεραρχία. Χάνονται σε κάποια συρτάρια, γεγονός που αναγκάζει τον Ποσίνη να τις κοινοποιήσει στον πρωθυπουργό και υπουργό Εθνικής Αμυνας Ανδρέα Παπανδρέου. Οι αναφορές είτε δεν φτάνουν ποτέ στον Παπανδρέου είτε… φαίνεται πως δεν φτάνουν. Ωστόσο, ατύπως ο Ποσίνης κατηγορείται για… υπέρβαση ιεραρχίας -τάχα μου υπερέβη την ιεραρχία και απευθύνθηκε απευθείας στον υπουργό- και πληροφορείται ότι μετατίθεται στην… Κω. Διαπιστώνοντας πλέον την αδυναμία του να σπάσει τον ιστό των συμφερόντων, αποφασίζει να κατέβει σε απεργία πείνας.
Ο Ποσίνης στις αναφορές του αναλύει και επισημαίνει σειρά παραλείψεων που ευνοούν την προμηθεύτρια εταιρεία σε βάρος του Δημοσίου. Ιδού ένα απόσπασμα αναφοράς του:
α. Αισθάνεται πικρία κι απογοήτευση κανείς όταν βλέπει ότι ενώ ο συνταγματικός νομοθέτης (κυρίαρχος λαός) προέβλεψε και θέλει να διαφυλάξει την Πολιτεία από τυχόν βαρείαν αμέλεια των Οργάνων της Διοικήσεως, να μην μπορούν μερικοί να αντιληφθούν ότι η απώλεια ποσού άνω των εκατόν πενήντα εκατομμυρίων, από αδιαφορία των αρμοδίων λόγω θέσεως που κατέχουν Οργάνων, στοιχειοθετεί το κατά το Σύνταγμα αδίκημα της βαρείας αμελείας.
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι το ίδιο θα επαναληφθεί και με την Πρόγνωση 87 και επόμενων ετών, τότε το αδίκημα είναι διαρκές. Δηλαδή, με δυο λόγια, παραβιάζεται το Σύνταγμα».
«β. Είναι δυνατόν να αποφευχθεί η ως άνω παραβίαση του Συντάγματος εφόσον εφαρμοστεί ο νόμος περί προμηθειών κ.λπ. για την Πρόγνωση 86. Ο νόμος προβλέπει για περισσότερες της μίας πηγές προμηθειών, δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό. Ετσι προστατεύονται τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και δίδεται η ευκαιρία στην εγχώριο βιομηχανία να συμμετάσχει στην κατασκευή ανταλλακτικών LEOPARD.
Τη δυνατότητα αυτή μας την έδειξε ο διαγωνισμός ΑΔ 79 στον οποίο συμμετείχαν και Ελληνες κατασκευαστές. Καμία δικαιολογία δεν ευσταθεί για δυσκολίες λόγω επελθουσών τροποποιήσεων όπως ισχυρίζεται η Λέσχη (Κ-Μ;)
γ. Δεδομένου ότι οι πηγές παραμένουν ίδιες, WEGMANN και GLS, παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Στις ίδιες προσφορές προσαυξάνονται οι τιμές τους μέσω BMB, διπλασιάζονται μέσω Λέσχης LEOPARD και πολλαπλασιάζονται όταν η προμήθεια γίνεται μέσω KRAUSS-MAFFEI».
Αμέσως μετά τις αποκαλύψεις Ποσίνη κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο μηχανισμός και ανετέθη έρευνα από τον συνταγματάρχη Δικαστικού Σπηλιωτόπουλο. Ηταν ένα πόρισμα το οποίο κατέληγε στο ότι ουδέποτε ανετέθη ο χειρισμός του θέματος προμήθειας των αρμάτων LEOPARD στον Ποσίνη.
Τότε ο τελευταίος, με νέα αναφορά του, που κοινοποιούσε σε Παπανδρέου, Δροσογιάννη, Σεχιώτη κ.ά., επισυνάπτει το υπ’ αριθμ. 130 υπηρεσιακό σημείωμα του ΓΕΣ με θέμα τις συμβάσεις ΠΘ Αρμάτων LEOPARD, στο οποίο παρατηρούμε ότι… η κατάσταση παρακολούθησης των συμβάσεων με την KRAUSS-MAFFEI για την προμήθεια των αρμάτων LEOPARD είναι απαράδεκτη, γιατί από έλλειψη συντονισμού είναι αδύνατον να προωθηθεί και να παρακολουθηθεί αποτελεσματικά το θέμα της προμήθειας των αρμάτων, και για τον λόγο αυτόν ορίζεται το γραφείο Οικονομικού στο οποίο τοποθετείται ο τότε ταγματάρχης Χρήστος Ποσίνης.
Είναι αλήθεια να απορεί κανείς πώς ο Σπηλιωτόπουλος προσπερνά τις αναφορές Ποσίνη και όσα του συνέβησαν. Κάτι που δημιουργεί ανησυχία στον συνταγματάρχη για έναν πρόσθετο λόγο: ο Σπηλιωτόπουλος αγνοεί το τροχαίο που του συνέβη στα καλά καθούμενα και ενώ ήταν σταματημένος. Το γεγονός αυτό το συσχετίζει στην αναφορά του προς Παπανδρέου με δύο περιστατικά:
«… Τι θα λέγατε όμως για τις συνθήκες του θανατηφόρου τροχαίου τού γνωστού λοχαγού του Τεχνικού; Συνέβη τις ημέρες που περιμέναμε να κάμει την αναφορά του με την οποία μετέφερε στοιχεία τεχνολογίας για το άρμα LEO μετά την εκπαίδευση που είχε περάσει στην κατασκευάστρια εταιρεία στη Δ. Γερμανία.
» Οταν είχε επιστρέψει έπρεπε να κάμει λεπτομερή αναφορά σχετικά με ορισμένα προηγμένης τεχνολογίας συστήματα που χρησιμοποιούνται στα νεότερης γενεάς άρματα, όπως είναι τα LEO που χρησιμοποιούν ακτίνες λέιζερ κ.ά. Την κρίσιμη στιγμή όμως, όπως συνέβη και σε μένα, έπεσε θύμα τροχαίου. Εμειναν μυστικά που τα πήρε μαζί του».
Και σε ένα έγγραφο προς τη Διεύθυνση Προμηθειών αναφέρει το παρακάτω περιστατικό: «Μεταξύ των αξιωματικών που με επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο ήτο ο ταγματάρχης Πετρόπουλος, ο οποίος, παρά τη δυσκολία που συνάντησε στην πύλη, έκανε ό,τι μπορούσε για να με δει. Οπως μου εξήγησε, ήτο παθών κατά το παρελθόν για αναφορά που είχε κάμει σχετικά με τα οχυρά Ρούπελ και εφοβείτο, μετά τα δημοσιεύματα που διάβασε για μένα στο περιοδικό                   “Ταχυδρόμος”, μήπως υποστώ την ίδια μεταχείριση μ’ εκείνον. Κατά τα λεγόμενά του, είχε οδηγηθεί στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου αντί στον Α/ΓΕΣ, όπως του είχαν πει, κι αφού προηγουμένως τον υποχρέωσαν να βάλει τη στολή υπ’ αριθμ 8. τον κακοποίησαν».
Κατάφερα κάποτε να φτάσω στον θάλαμο όπου νοσηλευόταν ο Ποσίνης. Τον ενημέρωσα ότι είχα στα χέρια μου τις αναφορές του και δεν χρειαζόταν να μου πει τίποτα, εκτός κι αν το έκρινε σκόπιμο. Μου ψέλλισε: «Αν μπει ένας ανακριτής στο Τμήμα Προμηθειών του ΓΕΣ, θα ’χει να ωφεληθεί πολλά. Υπάρχουν αξιωματικοί που μόλις αποστρατευθούν προσλαμβάνονται ως σύμβουλοι από εταιρείες όπλων. Ας ψάξουν πού υπηρέτησαν αυτοί πριν αποστρατευθούν και ποιες προμήθειες διαχειρίστηκαν».
Κι επειδή ένιωθα ότι ο Ποσίνης διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο εκεί που ήταν, μόλις έφυγα και δεδομένου ότι ο «Ταχυδρόμος» θα κυκλοφορούσε τρεις μέρες αργότερα, τηλεφώνησα σε έναν υπερυπουργό τής τότε κυβέρνησης και του ζήτησα να παρέμβει γιατί κινδύνευε ένας Ελληνας αξιωματικός. Μου απάντησε: «Αρη, εσύ μην ασχολείσαι μ’ αυτά».
Για να προλάβω τη ζημιά έδωσα τα πρώτα στοιχεία στον Καρατζαφέρη, ο οποίος άνοιξε το θέμα από την «Ελευθεροτυπία». Ακολούθησα εγώ κι όλες οι αθηναϊκές εφημερίδες. Παρά τα όσα γράφτηκαν τότε, δεν έγινε τίποτα. Ο Ποσίνης αποστρατεύτηκε αμέσως μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο. Οταν άλλαξε η κυβέρνηση, αποκαταστάθηκε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Βαρβιτσιώτη, του αποδόθηκαν οι βαθμοί αποστρατείας κι αποστρατεύτηκε.
Χρόνια μετά ασκείται δίωξη στον Λιακουνάκο... Τον Ποσίνη τον έχασα. Μπορεί και να μη ζει. Οι αναφορές του πρέπει να υπάρχουν στο ΓΕΣ. Ισως πάλι κάποιοι φρόντισαν να… χαθούν… Ευτυχώς κάποιες υπάρχουν. Σε θυρίδα. Ετσι, για το γαμώτο και για την τιμή ενός Ελληνα αξιωματικού.

 www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ