}

14 Νοεμβρίου, 2015

Θύμα υποκλοπών κυβέρνηση – Μαξίμου

Του Δημήτρη Κεμπέ 

Μέρες Καραμανλή ζει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς αποκαλύπτεται εν εξελίξει σχέδιο υποκλοπών, με πλήθος καταγεγραμμένων συνομιλιών από φυλακές καθώς και γραφεία ανώτατων αξιωματικών της Αστυνομίας και πολιτικών προσώπων.
Στο περιεχόμενο των παράνομων συνακροάσεων εντοπίζονται γενικοί γραμματείς και βουλευτές, ενώ κάποιοι μιλούν για υπουργούς και άλλοι, πιο υποψιασμένοι, αναφέρουν ότι παρακολουθείται και το τηλέφωνο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Το ενδιαφέρον όλων όσων ασχολούνται με τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Γιάννη Πανούση και την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στα γραφεία του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, και του αν. Δημόσιας Τάξης, Νίκου Τόσκα, επικεντρώνεται στη «φάμπρικα» που έχει στηθεί στη Γ’ Διεύθυνση Αντικατασκοπείας – Τρομοκρατίας – Οργανωμένου Εγκλήματος, με επικεφαλής μία μεσήλικη πράκτορα.

Το στέλεχος αυτό αναρριχήθηκε στην ιεραρχία της ΕΥΠ επί των ημερών του πρέσβη Κωνσταντίνου Μπίκα και του πρώην υποδιοικητή της Α’ Αντιτρομοκρατικής, Φώτη Παπαγεωργίου. Πλέον με την ομάδα της έχουν αυτονομηθεί, «μοιράζοντας την πραμάτεια τους ακόμη καις την Ομόνοια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στους διαδρόμους του κτιρίου της Λεωφόρου Κατεχάκη. Συνέπεια των ανεξέλεγκτων παρακολουθήσεων είναι η επίσης ανεξέλεγκτη έκταση που λαμβάνουν αρνητικά γεγονότα σε βάρος της κυβέρνησης, τα οποία διαδέχονται καθημερινώς το ένα το άλλο και εξαντλούν τον πολιτικό της χρόνο, μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές.

Κονκλάβιο
Ακολουθώντας την… πεπατημένη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει πέσει θύμα «κονκλάβιου», όπως αναλόγως είχε συμβεί και την περίοδο Καραμανλή με τις υποκλοπές, αλλά και κατά τα 2,5 χρόνια της θητείας του Αντ. Σαμαρά. Τότε, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν το απόρρητο των επικοινωνιών του Μαξίμου, οι επικεφαλής ασφαλείας είχαν στήσει μέχρι και ειδικό «αντίσκηνο», εντός του οποίου πραγματοποιούσε τις ιδιωτικές επαφές του ο τότε πρωθυπουργός.

Κι ενώ τα γνώριζαν όλα αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού και οι ίδιοι ως αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλαν παρακολουθήσεις επικοινωνιών τους από την ΕΥΠ, ως κυβέρνηση δεν έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί η κατάσταση.

Όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα υψηλά κλιμάκια «μεγάλων πρεσβειών», εκμεταλλευόμενα το κλίμα που επικρατούσε στην ΕΥΠ, μεθόδευσαν παρακολουθήσεις του ενδιαφέροντός τους, αποκτώντας πρόσβαση στο σύνολο των «σκοτεινών σημείων», των προσώπων και των διαβαθμισμένων στοιχείων της κεντρικής εξουσίας.

Τα τελεσίγραφα

Στις 22 Απριλίου, ο αμερικανός πρέσβης, Ντέιβιντ Πιρς, συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, προς τον οποίο εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με το νέο θεσμικό πλαίσιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποφυλάκιση τρομοκρατών και μελών του οργανωμένου εγκλήματος. Λέγεται, δε, ότι τότε ζητήθηκε η παραίτηση των συντακτών του νόμου, ενώ ο διεθνής παράγων απείλησε ευθέως πως, αν απολύονταν από τις φυλακές τρομοκράτες με καταδικαστικές αποφάσεις για τη δολοφονία Αμερικανών αξιωματούχων, τότε θα συλλαμβάνονταν αμέσως και θα οδηγούνταν σε κέντρα κράτησης στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.
Σήμερα, τα βίντεο με τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της τρομοκρατίας και τα κείμενα των παράνομων συνακροάσεων βλέπουν το φως της δημοσιότητας το ένα μετά το άλλο. Το χειρότερο είναι ότι στις αρχές του καλοκαιριού η Γ’ Διεύθυνση της ΕΥΠ απέκτησε καινούργιο εξοπλισμό και πραγματοποιεί πλέον πάσης φύσεως υποκλοπές σε σταθερά και κινητά τηλέφωνα, σε διαδικτυακές επικοινωνίες, ίσως δε –όπως φημολογείται- και στα δίκτυα των Ενόπλων Δυνάμεων. 
Στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφεται ανησυχία, κυρίως λόγω της εκτεταμένης χρήσης κινητού τηλεφώνου από τον κ. Τσίπρα. Παρά το γεγονός ότι οι κλειδάριθμοι των σταθερών τηλεφώνων του γραφείου του αλλάζουν σχεδόν καθημερινώς από τους υπεύθυνους της ΕΥΠ, ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί το κινητό του, με αποτέλεσμα να καθιστά διάτρητο το περιεχόμενο των συνομιλιών του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας έρχεται αντιμέτωπος με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το καλοκαίρι, μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, είχε αποκαλυφθεί το plan b του κ. Γιάνη Βαρουφάκη για επιστροφή στη δραχμή. Αμέσως μετά την παραίτησή του από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης προκαλούσε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι είχε την πλήρη κάλυψή του στην εκπόνηση του σχεδίου εξόδου της χώρας από το ευρώ και μάλιστα άφηνε να εννοηθεί πως κατέγραφε τις μεταξύ τους σχετικές συνομιλίες.

Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε να αντιδράσει, προφανώς γιατί ήταν εκτεθειμένος απέναντι στο κυβερνητικό στέλεχος. Ομοίως τώρα, η μόνη αντίδραση από πλευράς κυβέρνησης απέναντι στις σοβαρότατες καταγγελίες Πανούση…, συνοδεία αποδεικτικού υλικού, είναι η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς των υπουργών Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Ο ρόλος του διοικητή Γιάννη Ρουμπάτη

Ο 67χρονος διοικητής της ΕΥΠ, παλαιός δημοσιογράφος και επί σειράν ετών ανταποκριτής ελληνικών μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ, που σπούδασε στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Ουάσιγκτον, διακρίνεται ιδιαίτερα για τις δημοκρατικές του ευαισθησίες, τις οποίες ουδέποτε έβαλε στο «ζύγι».
Τούτος ήταν και ο λόγος της αποχώρησής του από το ΠΑΣΟΚ, καθώς διαφώνησε με την πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη και κατόπιν του ΓΑΠ και προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ προ τριετίας.

Ο κ. Ρουμπάτης χειρίζεται προσωπικώς τα περισσότερα ζητήματα της υπηρεσίας, όμως έως σήμερα δεν έχει καταφέρει να περιορίσει, έστω για λίγο, τη «φάμπρικα» της Γ’ Διεύθυνσης και να ελέγξει τη διοχέτευση των πληροφοριών.

Διατηρούσε καλή συνεργασία με τον Γιάννη Πανούση επί θητείας του καθηγητή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Άλλωστε, ο κ. Πανούσης προσκόμισε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πλήθος αποδεικτικών στοιχείων της ΕΥΠ για τις σχέσεις παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκρατικές ομάδες και ισοβίτες τρομοκράτες.

Κι ενώ τους πρώτους μήνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ο κ. Ρουμπάτης συνομιλούσε καθημερινώς με τον πρωθυπουργό συμμετέχοντας στις περισσότερες κλειστές συσκέψεις του Μαξίμου, πλέον έχει αποστασιοποιηθεί ή απομακρυνθεί. Κύκλοι του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος αποδίδουν στον κ. Ρουμπάτη ευθύνη για το ότι η ΕΥΠ δεν ενημέρωσε εγκαίρως τον κ. Τσίπρα αναφορικά με τις «δράσεις» του κ. Βαρουφάκη και, κατόπιν, για το εύρος των υποκλοπών που πραγματοποιούνταν από την αρμόδια Διεύθυνση.
Από το 2006 οι καταγγελίες για τη «Μάτα Χάρι» της ΕΥΠ

Η μεσήλικη πράκτορας της ΕΥΠ, παρακάμπτοντας το «πρωτόκολλο» της υπηρεσίας (σ.σ. πιθανόν και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας), έχει θητεύσει και στις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες διευθύνσεις, αυτές της κατασκοπείας και της αντικατασκοπείας, γνωρίζοντας δηλαδή τους «συνδέσμους» και των δύο πλευρών, Έλληνες και αλλοδαπούς!
Φαίνεται, δε, πως διατηρούσε επαφές με τον Φώτη Παπαγεωργίου, υποδιοικητή της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, από την εποχή της θητείας του στην Αντιτρομοκρατική. Μάλιστα, το 2006, ο τότε υποδιοικητής της ΕΥΠ, Σεραφείμ Τσιτσιμπής, λέγεται πως είχε διαμαρτυρηθεί έντονα για τις πολλές πληροφορίες που διέθετε η Αντιτρομοκρατική σε ζητήματα καθαρού ενδιαφέροντος των μυστικών υπηρεσιών.
«Δεν πρέπει να δίνουμε τα πάντα στην Αστυνομία. Οφείλουμε να περιοριστούμε στα οριζόμενα πλαίσια συνεργασίας μας μαζί τους», ανέφερε στους συναδέλφους του της ΕΥΠ, χωρίς να υποψιάζεται ότι οι διαρροές γίνονταν από αυτήν. Το κατάλαβε όμως εκ των υστέρων, όταν με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και τη διαδοχή του από τον κ. Παπαγεωργίου είδε την προαναφερθείσα πράκτορα να καταλαμβάνει τη μία μετά την άλλη καίριες θέσεις. 
Στους διαδρόμους του κτιρίου της Κατεχάκη δυναμώνει η φήμη ότι η θητεία της στη Γ’ Διεύθυνση Αντικατασκοπείας – Τρομοκρατίας – Οργανωμένου Εγκλήματος συνδέθηκε με προσωπικές παρακολουθήσεις «κλειστών» τηλεφώνων και άνοιγμα νέων κωδικών για ακροάσεις χιλιάδων επικοινωνιών.
Στα τέλη του καλοκαιριού του 2012, μετά την αποχώρηση του κ. Παπαγεωργίου από την ΕΥΠ, εξαφανίστηκε και ο σκληρός δίσκος του κεντρικού υπολογιστή της Διεύθυνσης, ο οποίος περιείχε το σύνολο των υποκλαπεισών συνομιλιών.

Τις αποκαλύψεις αυτές τις είχαν κάνει τα «Παραπολιτικά» τον Ιούλιο του 2014, ενώ το Νοέμβριο του ίδιου έτους, με αφορμή τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων δημοσιογράφων της εφημερίδας, επισημαίναμε ότι «τα περιεχόμενα των συνακροάσεων μπορεί να δίδονται από τους παρακολουθούντες και σε άλλα γραφεία εντός κι εκτός Ελλάδος».
Τώρα, με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, διαπιστώνεται το αληθές εκείνων των υποψιών.

Το πάθημα του 2005 που δεν έγινε μάθημα

Τον Μάρτιο του 2005 ξέσπασε το πρώτο σοβαρότατο σκάνδαλο υποκλοπών, όταν επισήμως αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, πολλών υπουργών του και αρχηγών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ αναφέρουν ότι έκτοτε η κυβέρνηση της Ν.Δ., όσο κι αν προσπάθησε, ήταν δέσμια εκείνων των γεγονότων. Παρά τις εκτεταμένες έρευνες, η υπόθεση ουσιαστικά τέθηκε στο αρχείο και ο Κ. Καραμανλής κάθε φορά έβλεπε μπροστά του εκείνο που προσπαθούσε να προλάβει, να αποτρέψει ή να δημιουργήσει. Και τούτο γιατί προφανώς οι συνακροάσεις συνεχιζόταν από τα «φάμπρικα» της ΕΥΠ.

Αρχικώς η κυβέρνησή του μετρούσε σποραδικά πληγές (σ.σ. σκάνδαλο ομολόγων, υπόθεση Ζαχόπουλου, Siemens, συνθήκες αγοραπωλησίας ιδιωτικού δικτύου λιανικής από τον ΟΤΕ, πυρκαγιές 2007 κ.λ.π.), στο τέλος όμως, ιδίως μετά την άσκηση βέτο για την ονομασία των Σκοπίων και τις υπογραφές για τον ρωσικό αγωγό αερίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές.

«Από τον Σεπτέμβριο του 2008 οι επικοινωνίες μας απέκτησαν χαρακτήρα ραδιοφωνικών εκπομπών. Μας άκουγαν όλοι και φυσικά προλάβαιναν. Φτάσαμε σε τέτοιο σημείο ανασφάλειας, που ακόμη και για το παραμικρό έπρεπε να ενημερώσουμε δια ώσης τον κ. Καραμανλή», ομολογεί κορυφαίος υπουργός της περιόδου.

Η περίοδος Σαμαρά 

Τον Ιούνιο του 2012, όταν ο Αντώνης Σαμαράς σχημάτισε κυβέρνηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, προχώρησε αμέσως σε αντικατάσταση της διοίκησης των Μπίκα – Παπαγεωργίου στην ΕΥΠ, μετακινώντας τον πρώτο στο Λονδίνο και διώχνοντας τον δεύτερο. Ο διάδοχος του κ. Μπίκα, Θεόδωρος Δραβίλλας, παρά τα συνεχή δημοσιεύματά μας και πολλών ακόμη ΜΜΕ, διατήρησε σχεδόν όλες τις επιλογές των προκατόχων του στις καίριες θέσεις. Μάλιστα, ορισμένους τους αναβάθμισε, όπως την πράκτορα της Γ’ Διεύθυνσης, αν και ο κ. Σαμαράς είχε ενημερωθεί από τον Κ. Καραμανλή, ως εντόνως υποστηρίζεται, για τα έργα και τις ημέρες της.

Έναν χρόνο αργότερα, βουλευτές και της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προέβαιναν σε πληθώρα καταγγελιών για παρακολούθηση των τηλεφώνων τους «δείχνοντας» -στις ιδιωτικές τους συζητήσεις- προς την πλευρά του Μαξίμου.

Κανείς δεν μπορεί να διαπιστώσει με βεβαιότητα ότι το «σύστημα Σαμαρά» έπεσε στην παγίδα που είχε στήσει. Δεδομένη όμως είναι η δημοσιοποίηση αποσπάσματος τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο τότε πρωθυπουργός με υπουργό του για την υπόθεση της Χ.Α. Μέχρι τώρα αγνοείται η προέλευση του υλικού αυτού. 

Πηγή εφημερίδα «Παραπολιτικά»

Διαβάστε επίσης: Έλληνας πρώην πράκτορας "βαποράκι" των αμερικάνων;
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ