Ρεπορτάζ
Βασίλης Παπακωνσταντόπουλος
Από... ιερά εξέταση θα περάσουν οι δανειολήπτες που επιθυμούν να ρυθμίσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους. Μόνο για... την ώρα που πηγαίνουν για ύπνο δεν ζητούν ενημέρωση οι τράπεζες, γιατί κατά τα άλλα οι οφειλέτες καλούνται να γνωστοποιήσουν τα πάντα, αν θέλουν να σώσουν το σπίτι τους από πλειστηριασμό.
Κι όταν λέμε τα πάντα, εννοούμε τα πάντα, σε σημείο που κάλλιστα θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι πίσω από την πολυπλοκότητα της σχετικής απόφασης κρύβονται τρικ για να μην προστατευθεί τελικά η πρώτη κατοικία.
Οι ρυθμίσεις
Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Τράπεζα της Ελλάδος, σε εφαρμογή του σχετικού νόμου, οι ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων θα γίνονται αφού ο δανειολήπτης υποβάλει και το τελευταίο στοιχείο της οικονομικής κατάστασής του, προκειμένου να οριστεί η μέγιστη ικανότητα αποπληρωμής και να βγει το ποσό της μηνιαίας δόσης, με βάση τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης». Μαζί με την αίτηση ο οφειλέτης θα υποβάλλει αναλυτικούς πίνακες με όλα τα έσοδα και τα έξοδά του. Είναι υποχρεωμένος να αποτυπώσει... χαρτί και καλαμάρι τα εισοδήματά του από κάθε πιθανή πηγή (μισθοί, συντάξεις, εταιρικές συμμετοχές, εκμετάλλευση ακινήτων, τόκοι καταθέσεων) αλλά και όλες τις δαπάνες της καθημερινότητάς του. Θα δηλώνει, δηλαδή, τι ξοδεύει για διατροφή, υγεία, ένδυση, υπόδηση, μεταφορές, φόρους, επικοινωνίες, εκπαίδευση, ακόμη και αν πηγαίνει διακοπές σε ξενοδοχεία, αν πίνει τον καφέ του σε καφενεία ή αν πηγαίνει βόλτες αναψυχής. Ολα αυτά θα συνυπολογίζονται για να βγει η σούμα και να αποφασίσει το δικαστήριο τη δόση του δανείου.
Ομως, ο γολγοθάς για τον υπερχρεωμένο πολίτη δεν σταματάει εδώ, καθώς η απόφαση της ΤτΕ ορίζει και τη διαδικασία υπολογισμού του ποσού που θα ελάμβαναν οι τράπεζες, αν έβγαζαν στο σφυρί το περιουσιακό στοιχείο του δανειολήπτη. Ο πιστωτής με τη μεγαλύτερη απαίτηση έναντι του δανειολήπτη (στις περιπτώσεις που πιστωτές είναι πέραν του ενός) θα καταθέτει εκτίμηση για το ποσό που θα μπορούσε να εξασφαλιστεί από τυχόν πλειστηριασμό, υπολογίζοντας και τα τυχόν έξοδα. Ο δανειολήπτης θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει και αυτός φάκελο με τη δική του εκτίμηση για το θέμα. Οι δύο εκτιμήσεις θα αξιολογούνται από το δικαστήριο και σε περίπτωση που δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων, το δικαστήριο θα μπορεί να αναθέσει σε πιστοποιημένο εκτιμητή να κάνει τη δική του εισήγηση.
Παράλληλα, χθες δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και η απόφαση του υπουργείου Οικονομίας που αποσαφηνίζει ποιοι από τους οφειλέτες με οριστικές δικαστικές αποφάσεις στα χέρια τους εντάσσονται στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων και θα λάβουν επιδότηση από το Δημόσιο για την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου