}

16 Δεκεμβρίου, 2015

ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟ... ΠΙΑΤΟ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ: Η Τουρκία εισβάλει στο Αιγαίο μέσω Frontex - Σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα από την κυβερνητική... "ασάφεια" και τον Ευρωπαικό τυχοδιωκτισμό



Το Ευρωπαϊκό σχέδιο για τη δράση της Frontex στο Αιγαίο, που έχει τη σφραγίδα του Βερολίνου, αποτελεί τεράστια παγίδα για την Ελλάδα, καθ΄ ότι ανοίγει δρόμο στην Τουρκία για συνδιαχείριση και της δίνει πάτημα να προωθήσει ακόμη περισσότερο τις αξιώσεις της έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως είναι η αμφισβήτηση των ορίων του FIR Αθηνών και η έρευνα-διάσωση. Η ελληνική κυβέρνηση με την πολιτική της, εγκληματική για πολλούς, στο θέμα των λαθρομεταναστών και των προσφύγων βάζει την Τουρκία στο Αιγαίο με όχημα τη Frontex.

Η κυβέρνηση έκανε εξ αρχής ένα τεράστιο λάθος. Έδωσε την εντύπωση πώς τα σύνορα της Ελλάδας είναι “ξέφραγο αμπέλι”, μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει και να κάνει ότι θέλει. Αποτέλεσμα; Να περάσουν τη χώρα από την Τουρκία εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες και πρόσφυγες. Έκανε στη συνέχεια ένα δεύτερο λάθος. Νόμιζε πώς θα συνδέσει το προσφυγικό με την χαλάρωση του δημοσιονομικού προγράμματος.
Υπολόγισε χωρίς τους Γερμανούς, οι οποίοι όταν άρχισαν να δέχονται πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες και ξέσπασαν οι αντιδράσεις στη χώρα η Άνγκελα Μέρκελ έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο της, αξιοποιώντας ασφαλώς τις πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία. Είπε στον Ερντογάν πώς θα σας στηρίξουμε να κρατήσετε τους λάθρο και τους πρόσφυγες στα εδάφη σας και “ότι θέλετε”.
Αφού λοιπόν δημιούργησαν το ταμείο για την οικονομική στήριξη της Τουρκίας με το ποσό των 3 δις ευρώ (στο οποίο θα πρέπει να συμμετάσχει και η Ελλάδα) άρχισαν να μιλούν και για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο. Αφού η Ελλάδα αντέδρασε, επινόησαν τη Frontex και ένα πολύ ύποπτο σχέδιο, με τη χώρα μας να κινδυνεύει να εκθέσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να μείνει αμανάτι με τα “hot spots”.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμηνύει ότι η Frontex αλλάζει και μετατρέπεται σε νέα δύναμη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Ωστόσο, υπάρχουν κρίσιμες λεπτομέρειες οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα ελληνικά συμφέροντα και να νομιμοποιήσεις τις ενέργειες των Τούρκων στο Αιγαίο.
Τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε δεν είναι άλλα από τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, τα οποία καθορίζονται από το FIR Αθηνών, τα όρια του οποίου αμφισβητεί η Τουρκία. Οι Ευρωπαίοι επικαλούμενοι τη φύλαξη των συνόρων θέλουν να στείλουν σε αυτή την περιοχή δύναμη 1.500 ανδρών η οποία θα είναι αυτόνομη.
Θα συνεργάζεται μεν με την Ελλάδα, ωστόσο θα έχει το δικαίωμα, κατά το δοκούν να επεμβαίνει χωρίς την άδεια της χώρας μας να είναι απαραίτητη και κυρίως θα έχει το δικαίωμα συνεργασίας με δυνάμεις τρίτης χώρας, εκτός Ε.Ε. Δηλαδή με την Τουρκία. Που ακριβώς θα παρεμβαίνει και σε τι; Είναι ερωτήματα πολύ κρίσιμα.
Θα φέρουμε ορισμένα παραδείγματα. Η Τουρκία αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση σε πολλές περιοχές του Αιγαίου. Ποιος διασφαλίζει πώς η Frontex δεν θα αναλαμβάνει μία επιχείρηση για τη διάσωση λαθρομεταναστών (τους οποίους μπορεί να έχει στείλει η Άγκυρα) και να αναθέτει την έρευνα και διάσωση εντός του FIR Αθηνών στην Τουρκία γιατί όλος τυχαίως βρέθηκε στην περιοχή ένα τουρκικό ελικόπτερο ή μια ακταιωρός;
Τι θα γίνει αν ένα σκάφος με λαθρομετανάστες ναυαγήσει σε κοντά σε ένα ελληνικό νησί, όπως το Φαρμακονήσι εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδας; Θα πει η Frontex ζητάω τη συνδρομή της Τουρκίας, αλλά δεν δέχονται τη βοήθεια της Ελλάδας; Να σημειώσουμε πώς η κρίση των Ιμίων ξεκίνησε από μία δήθεν προσάραξη τουρκικού εμπορικού πλοίου.
Όλα αυτά τα ζητήματα είναι κρίσιμης εθνικής σημασίας και η ελληνική κυβέρνηση κακώς δεν φρόντισε να τα προασπίσει. Φοβούμαστε τώρα πώς με την απειλή του “βέτο” δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα και οι κοινές ελληνοτουρκικές επιχειρήσεις τις οποίες αρνήθηκε θα “μπουν από το παράθυρο”, καθώς η ξένη δύναμη θα μπορεί για παράδειγμα να επιχειρεί μαζί με τους τουρκικές δυνάμεις στο Αιγαίο χωρίς θα έχει προηγηθεί ελληνική έγκριση.
Ότι δηλαδή πάσχιζε επί δεκαετίες να πετύχει η Τουρκία φαίνεται να το πετυχαίνει τώρα και μάλιστα με τη νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών γι' αυτό. Αντιθέτως φέρει τεράστιες ευθύνες.
Αποδεικνύεται δε πώς αυτός ήταν ο στόχος της Άγκυρας από την αρχή και γι' αυτό έστελνε σε συνεννόηση με τη ΜΙΤ καραβιές λαθρομεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Ακόμη και σήμερα δε και μέχρι να δέσει κατά το κοινώς λεγόμενο τον γάιδαρο της δεν κάνει απολύτως τίποτα για την ανάσχεση των κυμάτων μεταναστών. Είναι αμφίβολο αν θα κάνει και στη συνέχεια και οι λόγοι είναι προφανείς.
Η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής αύριο έχει την δυνατότητα να μπλοκάρει τις αποφάσεις αυτές, αρκεί να παραβλέψει τις ιαχές και τις απειλές για την έξοδο της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν. Για τη χώρα μας είναι πολύ πιο σημαντικό να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα απ' ότι τη Σένγκεν.
Όσον αφορά στη νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, τη νέα Fronetx θα χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα:
-Εφεδρείες συνοριοφυλάκων ταχείας κινητοποίησης και τεχνικού εξοπλισμού: Ο οργανισμός θα είναι σε θέση να βασίζεται σε τουλάχιστον 1.500 εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα μπορούν να αναπτυχθούν σε λιγότερο από 3 ημέρες. Για πρώτη φορά, ο οργανισμός θα έχει τη δυνατότητα να προμηθεύεται ο ίδιος εξοπλισμό και να χρησιμοποιεί ένα απόθεμα τεχνικού εξοπλισμού που θα παρέχεται από τα κράτη μέλη. Δεν θα υπάρχει πλέον έλλειψη προσωπικού ή εξοπλισμού για τις ευρωπαϊκές συνοριακές επιχειρήσεις. Οι ανθρώπινοι πόροι του νέου οργανισμού θα υπερδιπλασιαστούν σε σχέση με εκείνους του Frontex, ανερχόμενοι σε μόνιμο προσωπικό 1.000 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του επιτόπιου προσωπικού, έως το 2020.
-Ρόλο παρακολούθησης και εποπτείας: θα συσταθεί ένα κέντρο παρακολούθησης και ανάλυσης κινδύνου, το οποίο θα παρακολουθεί τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και εντός αυτής και θα διενεργεί αναλύσεις κινδύνου και υποχρεωτικές εκτιμήσεις τρωτότητας, προκειμένου να εντοπίζονται και να θωρακίζονται τα αδύνατα σημεία. Αξιωματικοί-σύνδεσμοι θα αποσπώνται στα κράτη μέλη για να εξασφαλίζεται η επιτόπια παρουσία στα σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος για τα σύνορα. Ο οργανισμός θα είναι σε θέση να εκτιμά την επιχειρησιακή ικανότητα, τον τεχνικό εξοπλισμό και τους πόρους που διαθέτουν τα κράτη μέλη ώστε να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στα εξωτερικά τους σύνορα και να απαιτεί από τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα ώστε να επιληφθούν του ζητήματος εντός καθορισμένης προθεσμίας σε περίπτωση που υπάρχουν τρωτά σημεία.
-Δικαίωμα παρέμβασης: τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν την εκτέλεση κοινών επιχειρήσεων και ταχείες συνοριακές επεμβάσεις, καθώς και την αποστολή ευρωπαϊκών ομάδων συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων προς υποστήριξή τους .Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις ή που κράτος μέλος υφίσταται σημαντική μεταναστευτική πίεση που θέτει σε κίνδυνο τον χώρο Σένγκεν και εφόσον δεν επίκειται η λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο ή εάν αυτά είναι ανεπαρκή, η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει εκτελεστική απόφαση με την οποία θα ορίζεται ότι η κατάσταση σε συγκεκριμένο τμήμα των εξωτερικών συνόρων απαιτεί την ανάληψη επείγουσας δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό θα επιτρέπει στον οργανισμό να παρεμβαίνει και να αποστέλλει ευρωπαϊκές ομάδες συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων, ώστε να εξασφαλίζεται ότι αναλαμβάνεται επιτόπια δράση, ακόμη και όταν ένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμεί να λάβει τα αναγκαία μέτρα.
-Επιτήρηση από την Ακτοφυλακή: οι εθνικές ακτοφυλακές θα αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, στον βαθμό που εκτελούν καθήκοντα συνοριακών ελέγχων. Οι εντολές της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα θα ευθυγραμμιστούν με την εντολή της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Οι τρεις οργανισμοί θα είναι σε θέση να αναλαμβάνουν κοινές επιχειρήσεις επιτήρησης, για παράδειγμα, μέσω της από κοινού λειτουργίας των τηλεκατευθυνόμενων αεροπορικών συστημάτων (μη επανδρωμένων αεροσκαφών) στη Μεσόγειο Θάλασσα.
-Εντολή για δραστηριοποίηση σε τρίτες χώρες: ο οργανισμός θα λάβει νέα εντολή για αποστολή αξιωματικών-συνδέσμων σε γειτονικές τρίτες χώρες και έναρξη κοινών επιχειρήσεων με αυτές, μεταξύ άλλων και στο έδαφός τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ