}

13 Δεκεμβρίου, 2015

Oι στρατιωτικοί και πάλι στο απόσπασμα

Ενώ οι 120.000 συνταξιούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων περιμένουν εδώ και έναν χρόνο την αποκατάσταση των αποδοχών τους με βάση την απόφαση του ΣτΕ, οι εγκύκλιοι για το Ασφαλιστικό οδηγούν μαθηματικά σε νέες μειώσεις
Από τον
Ανδρέα Κούτρα
Εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων περιμένουν την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεών τους επί τη βάση της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις που επιβλήθηκαν από τον Αύγουστο του 2012, όπως άλλωστε και για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Ωστόσο, όχι μόνο δεν έχει γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά, στο πλαίσιο των αλλαγών που σχεδιάζονται με το νέο Ασφαλιστικό, εκφράζονται σοβαροί φόβοι ότι θα επαληθευτεί η παροιμία που λέει «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι».
Εγκριτοι εργατολόγοι και ειδικοί σύμβουλοι των ασφαλιστικών φορέων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι 120.000 συνταξιούχοι στρατιωτικοί δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν από την τσιμπίδα του νέου Ασφαλιστικού και θα υποστούν κι άλλες μειώσεις στις συντάξεις τους, όπως άλλωστε και όλες οι κατηγορίες των δημοσίων και των ιδιωτικών υπαλλήλων. Πόσο μεγάλες θα είναι αυτές θα εξαρτηθεί από το ποιες προτάσεις θα επικρατήσουν στο τέλος: αυτές των δανειστών ή αυτές της επιτροπής «σοφών» του υπουργείου Εργασίας; Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι δεδομένο το «μαχαίρι», αφού το νέο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα, πέραν της δημιουργίας ενός κυρίου ενιαίου φορέα-ταμείου ασφάλισης, επικεντρώνεται ουσιαστικά στις ηλικίες συνταξιοδότησης, στους χρόνους εργασίας και στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Οπως δήλωσε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων της ΣΣΑΣ και οικονομολόγος Γιάννης Αντωνιάδης, σχεδιάζεται από την κυβέρνηση και τους θεσμούς η αναπροσαρμογή του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών σε πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά προβλεπόμενα επίπεδα του ΠΔ 169/2007, όπως διαμορφώθηκαν με τον νόμο 3029/2002. «Το ποσοστό αναπλήρωσης η επιτροπή "σοφών" του υπουργείου Εργασίας προτείνει να είναι στο 62%, ενώ οι δανειστές στο 55%. Ποσοστά επανυπολογισμού που θα κυμαίνονται από 0,7% για τα πρώτα 15 χρόνια υπηρεσίας έως 1,2% για τα 40 χρόνια, συνυφασμένα πάντα με την ηλικία συνταξιοδότησης» επισήμανε ο κ. Αντωνιάδης. Και πρόσθεσε: «Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για θέσπιση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξιμες αποδοχές για το έτος 2016, η οποία όμως αναμένεται να εξαλειφθεί εντελώς από τις αρχές του 2017».

Τα ερωτήματα
Προβλέπεται με το νέο Ασφαλιστικό να υπάρξει μία βασική εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ (αν δινόταν σήμερα), η χορήγηση της οποίας θα εξαρτάται από την εξάντληση των προαπαιτούμενων ετών παραμονής και προβλεπόμενης ηλικίας (από εκεί και πέρα θα χορηγείται και η αναλογική σύνταξη, η οποία προκύπτει από τις εισφορές). Πώς όμως θα καθορίζεται για τους στρατιωτικούς η εθνική σύνταξη; Εχει ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το ασφαλιστικό καθεστώς των στρατιωτικών είναι, τουλάχιστον έως σήμερα, ιδιόμορφο και δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, αφού τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας συμπληρώνουν έως και 40 χρόνια υπηρεσίας στο 58ο έτος της ηλικίας τους; Κανείς ακόμη δεν είναι σε θέση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και αυτά που ακούγονται από επίσημα χείλη είναι ήξεις αφήξεις, επιτείνοντας την ανησυχία και τους φόβους για νέες μειώσεις τα επόμενα χρόνια.
Πότε συμπληρώνεται η 40ετία
Για τους ενστόλους η ασφάλιση και η καταβολή των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών τους αρχίζει από το 18ο έτος της ηλικίας τους. Οι περισσότεροι στρατιωτικοί αποστρατεύονται-συνταξιοδοτούνται με υπαιτιότητα της υπηρεσίας και όχι με δική τους επιθυμία. Ακόμα και εάν εξαντλήσουν την προβλεπόμενη 40ετία με το νέο Ασφαλιστικό ή τα 25-40 χρόνια παραμονής στο Στράτευμα με το παλαιό σύστημα, θα φτάσουν στο όριο του 58ου έτους της ηλικίας τους, που θα υπολείπεται από τα προτεινόμενα στο νέο Ασφαλιστικό όρια για τους επανυπολογισμούς και τον μη καταλογισμό «πέναλτι» του 62ου ή 67ου έτους της ηλικίας του ασφαλισμένου.
«Αν λοιπόν η εθνική σύνταξη είναι στα 384 ευρώ και προϋπόθεση για να χορηγηθεί πλήρως είναι η συμπλήρωση του 62ου ή του 67ου έτους της ηλικίας, ποιο θα είναι το ποσό της βασικής σύνταξης που θα λάβει ο στρατιωτικός που αποστρατεύεται στο 58ο έτος της ηλικίας του;» αναρωτήθηκε ο κ. Αντωνιάδης. Πιθανολογείται λοιπόν ότι η εξαίρεση που ισχύσει σήμερα θα πάψει να ισχύσει και οι ένστολοι θα λαμβάνουν πλήρη σύνταξη συμπληρώνοντας το 62ο έτος. Εκεί λοιπόν που οι ένστολοι περίμεναν να αποκατασταθούν οι συντάξεις τους, αφού δικαιώθηκαν από το ΣτΕ, βλέπουν να έρχεται νέος πέλεκυς.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ