}

25 Ιανουαρίου, 2016

Προς σύγκρουση με τους "εταίρους" για την Σένγκεν - Απορρίπτονται οι κοινές περιπολίες με Τούρκους

ΑΛΛΗΛΟΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ 
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκεται η Ελλάδα με τους δανειστές  για την Σένγκεν καθώς η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να παραχωρήσει την εθνική κυριαρχία και να προβεί σε κοινές περιπολίες με τους Τούρκους.
H Eλλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν που απλά σημαίνει ότι την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών και των προσφύγων που έρχονται από τα πολεμικά μέτωπα του Ιράκ και της Συρίας την αναλαμβάνουν οι ΕΔ, ενώ ο Ζ.Κ.Γιούκνερ φέρεται και αυτός να απειελί την Ελλάδα με έξοδο από την Συνθήκη, κατι το οποίο δεν φαντάζει και τόσο άσχημο πλέον στα ελληνικά "αφτιά" καθώς όπω αποδείχθηκε ήταν πολύ ζημιογόνα για την χώρα
Η πρώτη συζήτηση φέρεται να έγινε την περασμένη Τετάρτη, έπειτα από επιστολή που έστειλε ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Μίροσλαβ Τσεράρ, ζητώντας «απευθείας βοήθεια» προς τα Σκόπια για να σταματήσει η ροή παράνομων μεταναστών από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.
Παρά τη διάψευση από την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times αναφέρει ότι ο συνάδελφός του, Ντάνκαν Ρόμπινσον, «είδε» επιστολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία εκφράζει την υποστήριξη των Βρυξελλών στο αίτημα του πρωθυπουργού της Σλοβενίας.
«Καλωσορίζω την πρότασή σας ότι όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να παρέχουν βοήθεια στις αρχές της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να υποστηρίξουν τους ελέγχους στα σύνορα με την Ελλάδα, μεταφέροντας προσωρινά τις αρμοδιότητες των δυνάμεων ασφαλείας, και παρέχοντας εξοπλισμό».
Ο κ. Γιούνκερ επαναλαμβάνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν την είσοδο σε ανθρώπους που δεν θέλουν να καταθέσουν αίτημα ασύλου στην χώρα που εισέρχονται αλλά σε κάποια άλλη.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιθυμεί να μετατοπιστούν τα ευρωπαϊκά σύνορα στα Σκόπια.
Δηλαδή στόχος των Ευρωπαίων είναι να δημιουργήσουν μια "αποθήκη" ψυχών στην χώρα μας και ναμην πληρώσουν το τίμημα των επιλογών τους καθώς σε αυτούς και τους Αμερικανούς οφείλεται ο πόλεμος στην Συρία, και πιο πριν η καταστροφή στην Λιβύη και στο Ιράκ.
Η Ελλάδα απάντησε στις ευρωπαϊκές πιέσεις για πιο σφικτή ασφάλεια στα βόρεια σύνορά της με την ΠΓΔΜ, περιγράφοντας τα πιο πρόσφατα σχέδια για την αναχαίτιση της ροής προσφύγων προς την Ευρώπη ως επικίνδυνο πείραμα που θα μπορούσε να «τραυματίσει» τη χώρα.
Ο Γιάννης Μουζάλας, ο Έλληνας υπουργός για τη Μετανάστευση, ανέφερε πως η απομόνωση της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν δεν θα εμπόδιζε τους αιτούντες ασύλου να φτάσουν στη βόρεια Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η Αθήνα δεν είχε ερωτηθεί για το σχέδιο προκαταβολικά.
«Δεν είναι εύκολο να παγιδεύσουμε (τους αιτούντες ασύλου) και δεν έχουμε την πρόθεση να γίνουμε νεκροταφείο ψυχών εδώ πέρα. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι είδους πολιτική είναι αυτή κατά την οποία μια χώρα θα έκλεινε τα σύνορά της με την Ελλάδα», τόνισε την Κυριακή το βράδυ. «Δεν έχουμε το χρόνο να πειραματιζόμαστε με πράγματα που μόνο θα επιδεινώσουν το τραύμα».
«Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί καταστρώνουν σχέδια με χώρες όπως η ΠΓΔΜ, οι οποίες δεν είναι κράτη μέλη, και μετά αφήνουν εκείνες που είναι μέλη εκτός αυτού του διαλόγου - αυτός δεν είναι τρόπος για να φτάσει κανείς σε λύση», ανέφερε ο κ. Μουζάλας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ