}

29 Φεβρουαρίου, 2016

Stratfor: "Το ΝΑΤΟ δέχθηκε τις θέσεις της Τουρκίας - Όχι σε επαναπροωθήσεις και υπό αμφισβήτηση το status quo στο Αιγαίο"

"Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΘΗΚΗ ΨΥΧΩΝ"

Το Stratfor αποδομεί εντελώς τον ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, καθώς όπως έχει επισημάνει εδώ και πολύ καιρό το “pronews.gr” η Τουρκία πέτυχε να μην γίνονται επαναπροωθήσεις στα τουρκικά παράλια, αλλά ταυτόχρονα μέσα από την ανάλυση του Ινστιτούτου φαίνεται ξεκάθαρα επίσης πώς η Άγκυρα πέρασε τη γραμμή που ήθελε: Ότι αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο μισό Αιγαίο.

Όπως επισημαίνει το Stratfor η αποστολή της Συμμαχίας δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα λόγω “των εδαφικών διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας” και εξαιτίας “του status quo νησιών του Αιγαίου”. Με λίγα λόγια κάνει αποδεκτούς τους ισχυρισμούς της Άγκυρας που αμφισβητεί τα Δωδεκάνησα και το status quo στο Αιγαίο ζητώντας μάλιστα να γίνουν οι περιπολίες του ΝΑΤΟ ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού. 
Πέραν αυτών η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει “αποθήκη ψυχών” εγκλωβισμένη στην ανικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα και της Τουρκίας που κάνει παζάρια για να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα.
Το Stratfor αναφέρει πώς το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μπορεί να την έχει οδηγήσει σε ασφυξία, αφού έχει πληγεί από τις συνέπειες των capital controls που επιβλήθηκαν πέρυσι και της πτώσης των επενδύσεων. Την ίδια ώρα όμως η κινδυνεύει να πέσει θύμα μιας πιθανής λύσης του προσφυγικού προβλήματος της Ευρώπης.
Έχουν αναπτυχθεί πλοία του ΝΑΤΟ στα ύδατα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, σε μια άλλη προσπάθεια να υπάρξει λύση στο ζήτημα. Ο βασικός προσφυγικός δρόμος περνά μέσα από την υδάτινη έκταση που διαχωρίζει τα Ελληνικά νησιά από την Τουρκία. Όμως οι προσπάθειες για να σταματήσουν οι βάρκες και να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία περιπλέκονται λόγω των τεταμένων σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας αλλά και των εκκρεμών εδαφικών διαφορών των δυο χωρών για τα νησιά και τα ύδατα αυτά. Αυτό δημιουργεί εμπόδια στη συνεργασία μεταξύ των ακτοφυλακών της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Ο επίσημος ρόλος των πλοίων του ΝΑΤΟ είναι να παράσχει πληροφορίες και συντονισμό, παρέχοντας ένα «κανάλι» για τη ροή των πληροφοριών μεταξύ των δυο χωρών και πληροφορώντας τες για τον εντοπισμό μετακίνησης προσφύγων/μεταναστών. Αυτά τα πλοία του ΝΑΤΟ θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Τουρκικά ύδατα, ενώ οι εθνικές ναυτικές δυνάμεις θα περιορίζονται στα δικά τους χωρικά ύδατα.
Όμως ο βασικός ρόλος του ΝΑΤΟ δεν είναι να γυρίζει πίσω τα πλοία. Η Συμμαχία θα παρεμβαίνει άμεσα μόνο για να διασώζει τους επιβάτες πλοίων και να τους επιστρέφει στην Τουρκία, ασχέτως από τα ύδατα στα οποία έχουν διασωθεί”.


Σύμφωνα με το Stratfor η Τουρκία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή προβλήματα και στα τρία βασικά σύνορά της. Στα νότια έχει τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, στα βόρεια την κλιμακούμενη αντιπαράθεση με τη Ρωσία και στα δυτικά την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση με την Ελλάδα και την Ευρώπη. Από τα τρία, η επίλυση της ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης έχει ξεκάθαρα την χαμηλότερη προτεραιότητα για την Άγκυρα.
Πάντως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι θα μπορούσε να προσφέρει η Ευρώπη που θα παρακινούσε την Τουρκία να αναλάβει αποτελεσματικές ενέργειες. Το άνοιγμα του δρόμου για ένταξη στην ΕΕ γίνεται όλο και πιο ανέφικτο λόγω του αυξανόμενου απολυταρχισμού της Τουρκίας.
Και αν απλώς δοθούν χρήματα στην Τουρκία, αυτό μπορεί να «ανοίξει» την όρεξη της χώρας να ζητήσει περισσότερα χρήματα. Οι ευρωπαϊκές ελπίδες πως όλα θα πάνε καλά μετά τη σύνοδο της 7ης Μαρτίου φαίνεται πως είναι εσφαλμένες”.
Και καταλήγει στην ανάλυση του το Stratfor σημειώνοντας πώς η Ελλάδα μπορεί ακόμα να στηριχθεί στην ιδέα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να εξαγοράσει την Τουρκία –ή ότι οι Βρυξέλλες θα πιέσουν την Αυστρία να σταματήσει να περιχαρακώνει τα Βαλκάνια σε ένα μπλοκ, ακόμα και απειλώντας τις προσπάθειες των βαλκανικών χωρών να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως εκ τούτου, το σενάριο της «αποθήκης ψυχών» δεν είναι αναπόφευκτο, όμως οι Έλληνες θα χρειαστούν σύντομα κάποια καλά νέα, αν είναι να αποφευχθεί”.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ