Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΖΟΥΜΗ*
Υποστρατήγου ε.α
Πριν από λίγες ημέρες, ο ΥΕΘΑ εγκαινίασε στην Ικαρία το πρώτο έργο της «ΔΙΔΕΡΓΩΝ» (πρώην ΜΟΜΑ), που αφορά τη διάνοιξη και βελτίωση δρόμου που συνδέει το Καρκινάγρι με το Μαγγανίτη στο νότιο τμήμα του νησιού. Στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, αφού εξήρε το πολυποίκιλο κοινωνικό έργο που προσφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και αναφέρθηκε στις «μπλε ζώνες» μακροζωίας του νησιού, επεσήμανε ότι : «Η Ικαρία θα ενισχυθεί με ένα νέο σχεδιασμό, διότι αποτελεί, όπως έχουμε δει, έναν από τους στόχους των απέναντι».
Όπως είναι γνωστό, η επί σειρά ετών εφαρμοζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας, μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων ποικίλης μορφής και έντασης, έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός συνολικού καταλόγου διμερών διαφορών (γκρίζες ζώνες, υφαλοκρηπίδα, FIR, χωρικά ύδατα, κ.λπ) και τη διεκδίκηση του ελέγχου του μισού Αιγαίου. Ο προσδιορισμός από τον ΥΕΘΑ της Ικαρίας ως ΑΝΣΚ από τη γειτονική χώρα, μπορεί να εξηγηθεί μόνο από το γεγονός ότι ήθελε να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα ανάληψης του πρώτου έργου από τη ΜΟΜΑ στο συγκεκριμένο νησί, εκτός και αν εκ της θέσεώς του γνωρίζει κάτι περισσότερο.
Σε ότι αφορά την πολυδιαφημιζόμενη ΜΟΜΑ (Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως), η ίδρυση της οποίας περιλαμβάνεται με τον τίτλο ΜΟ.Μ.ΚΑ στο πολυνομοσχέδιο «Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», που θα συζητηθεί προσεχώς στο κοινοβούλιο, αλλά και το έργο που εγκαινιάσθηκε στην Ικαρία, αξίζει να επισημανθούν τα εξής :
Προς άρση τυχόν παρερμηνειών το Κ. που προστέθηκε στον τίτλο της ΜΟΜΑ δεν αφορά το αρχικό όνομα του επιθέτου του κ. ΥΕΘΑ αλλά τη νέα ονομασία της (Μονάδα Μελετών και Κατασκευών των Ε.Δ). Πριν μερικούς μήνες εγκαινιάσθηκε με επισημότητα στην έδρα της Σχολής Μηχανικού στο Λουτράκι η ΔΙΔΕΡΓΩΝ (πρώην ΜΟΜΑ). Η εν λόγω Διοίκηση αντικατέστησε το ήδη υφιστάμενο 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού, το οποίο απλά έλαβε τον επιχειρησιακό τίτλο ΔΙΔΕΡΓΩΝ. Στη Μονάδα αυτή υπάγεται οργανικά και το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών, το οποίο έχει ως αποστολή τη διάσωση προσωπικού και την αντιμετώπιση πάσης φύσεως καταστροφών (φυσικών, πολεμικών, τεχνολογικών, κ.λπ), που κατά το παρελθόν προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες σε αντιμετώπιση σεισμών, πλημμυρών, κ.λπ. Μετά τα εγκαίνια, ο ΥΕΘΑ με δηλώσεις του ανακοίνωσε ότι η εν λόγω Διοίκηση θα ασχολείται με την κατασκευή δημοσίων έργων και ο εξοπλισμός της θα προέλθει από ανακατανομή πλεονάζοντος υλικού από φορείς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, προμήθεια από τον ΟΔΔΥ ή μέσω διακρατικών συμφωνιών. Σύμφωνα επίσης με όσα ανακοινώθηκαν για τη λειτουργία της ΜΟΜΑ ανάμεσα στις προϋποθέσεις που ετέθησαν για την ανάληψη έργων ήταν: Η ολοκλήρωση μεταφοράς της απαραίτητης πίστωσης από τον ενδιαφερόμενο φορέα στον προϋπολογισμό της ΜΟΜΑ, η πραγματοποίηση δημόσιου διαγωνισμού ο οποίος να καταστεί άγονος, κ.λπ.
Την 1η Ιουλ 2015, τα μηχανήματα-μέσα και το προσωπικό που ανέλαβαν την υλοποίηση του έργου στην Ικαρία μεταφέρθηκαν εκεί με αρματαγωγό του ΠΝ. Μετά την ολοκλήρωση του σε χρονικό διάστημα 1 έτους περίπου και τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν με την ανάλογη επισημότητα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα : Τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που είχαν ανακοινωθεί για την ανάληψη του έργου; Δηλ. ο ενδιαφερόμενος φορέας (Δήμος ή περιφέρεια, κ.λπ) κατέβαλλε την απαιτούμενη πίστωση για την κατασκευή ή αυτή καλύφθηκε από πιστώσεις του ΥΠΕΘΑ και ποιο το ύψος της; Αν συνέβη το δεύτερο προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με την προβολή του έργου στην περιοχή για διαφημιστικούς λόγους της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος των ΑΝ.ΕΛ. κατά τις τελευταίες εκλογές του Σεπ. 15. Δηλαδή με την ίδρυση της ΜΟ.Μ.ΚΑ, θα πρέπει να αναμένονται ανάλογα φαινόμενα εμπλοκής αυτής σύμφωνα με τη βούληση αποκλειστικά του κάθε ΥΕΘΑ και χρησιμοποίηση του έργου των ΕΔ για ψηφοθηρικές σκοπιμότητες;
Στο άρθρο 6 του πολυνομοσχεδίου που προαναφέρθηκε αναγράφεται ότι: Η κατασκευή ενός έργου που αναλαμβάνεται από τη ΜΟ.Μ.ΚΑ. θα πραγματοποιείται με τη διάθεση μόνιμου προσωπικού και μέσων από τα Γενικά Επιτελεία των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν οι εργασίες εκπόνησης της μελέτης ή της κατασκευής του έργου. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι οι εξαγγελίες που έγιναν περί πρόσληψης προσωπικού και εξοπλισμού για την οργάνωση της ΜΟΜΑ πάνε «περίπατο»; Πού θα βρεθεί το προσωπικό και τα μέσα που θα διατίθενται στη ΜΟ.Μ.ΚΑ.; Από τις ήδη υποστελεχωμένες Μονάδες και από τα μέσα που έχουν καθορισθεί να χρησιμοποιηθούν για επιχειρησιακούς σκοπούς; Όπως είναι γνωστό λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας στις Μονάδες και τους Σχηματισμούς και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων υφίσταται μεγάλος αριθμός προβλημάτων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές. Ο Στρατός Ξηράς για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού έχει εντάξει στις Μονάδες Μηχανικού, σε όλους τους Σχηματισμούς τη Διμοιρία Κατασκευών. Είναι ένα τμήμα που είναι στελεχωμένο από μόνιμο εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό (ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, υδραυλικοί, κ.λπ) και εξοπλισμένο από ειδικά μέσα και μηχανήματα. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των Διοικήσεων που χρησιμοποιείται αυτόνομα για τη βελτίωση διαβίωσης συνθηκών των στελεχών, με κατασκευή Συγκροτημάτων Οικιών Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, καθώς επίσης με συντήρηση οχυρωματικών έργων και αποκατάσταση και βελτίωση διαφόρων υποδομών και εγκαταστάσεων. Όπως είναι κατανοητό το όφελος (οικονομικό και επιχειρησιακό) είναι εξαιρετικά σημαντικό από τη χρησιμοποίηση των τμημάτων αυτών. Δηλαδή κάθε φορά που θα αναλαμβάνεται ένα έργο από τη ΜΟ.Μ.ΚΑ θα αποψιλώνονται τμήματα όπως οι Δριες αυτής της μορφής ;
Αν ανατρέξει κάποιος στην ενημέρωση τύπου του ΓΕΕΘΑ που εκδίδεται κατ΄ έτος και αφορά την κοινωνική προσφορά των ΕΔ, θα διαπιστώσει ότι εκατοντάδες μηχανήματα, μέσα και προσωπικό διατίθενται για διάνοιξη και διευθέτηση δρομολογίων, συντήρηση οδικού δικτύου, αντιπυρικών ζωνών, αποκατάστασης πλημμυρισμένων αγροτεμαχίων, κ,λπ σε όλη την επικράτεια. Το συνολικό κόστος της προσφοράς των ΕΔ μόνο σε έργα υποδομής, ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατ΄ έτος. Ποια είναι λοιπόν η πολυδιαφημιζόμενη συνεισφορά με το σχετικό κόψιμο της κορδέλας και των εξαγγελιών για τη νεοδημιουργηθείσα ΜΟΜΑ ή ΜΟ.Μ.ΚΑ σε σχέση με την ήδη παρεχόμενη προσφορά στον τομέα αυτό των ΕΔ ;
Τέλος θέτω ως προβληματισμό: Αν για κάθε έργο που πραγματοποιούσαν μέχρι τώρα οι ΕΔ κόβαμε και μια κορδέλα και μετά τις μαζεύαμε ίσως να επιλύαμε το πρόβλημα ένδυσης του Ελληνικού Στρατού.
* Οι θέσεις που εκφράζονται στο κείμενο είναι απολύτως προσωπικές.
Militaire.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου