}

29 Ιουνίου, 2016

Δόθηκε τελικά η παράταση που έλεγαν ότι δεν θα δινόταν

Έως την Παρασκευή 15 Ιουλίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία έληγε στις 30 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, επικαλούμενο προβλήματα που προέκυψαν «τόσο από την αποχή των φοροτεχνικών-λογιστών από την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων όσο και από άλλους λόγους».
Η ροή υποβολής των δηλώσεων καθιστούσε αναγκαστική τη χορήγηση παράτασης, όπως είχε επισημάνει η «δημοκρατία» την Τετάρτη 22 Ιουνίου. Από το σύνολο των 6.000.000 δηλώσεων που πρέπει να υποβάλουν τα φυσικά πρόσωπα, μέχρι προχθές το βράδυ είχαν υποβληθεί περίπου 4.300.000, άρα εκκρεμούσαν 1.700.000 δηλώσεις (28,3% του συνόλου). Πολύ χειρότερη ήταν η εικόνα στα νομικά πρόσωπα, καθώς ως προχθές το βράδυ μόλις το 1/3 των υπόχρεων (80.000 επί συνόλου 240.000) είχαν υποβάλει δηλώσεις και εκκρεμούσαν 160.000 (66,7% του συνόλου).
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο τονίζει ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση, ενώ επαναλαμβάνει το επιχείρημα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη πως πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων το συντομότερο δυνατόν, ώστε να εκκαθαριστεί εγκαίρως ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και να εξοφληθεί «σε όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις».
Πάντως, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) Κωνσταντίνος Κόλλιας με επιστολή προς τον κ. Αλεξιάδη ζήτησε να παραταθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 31 Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:

 Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.
 Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα, και πρόστιμο 500 ευρώ, αν τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
 Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στον οφειλόμενο φόρο.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Μήνυμα από τον "διαχειριστή" του ιστολογίου  ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ : Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε. Δεν είμαι δημοσιογράφος, αλλά ένας απόστρατος αξιωματικός της Π.Α. που αποφάσισε να κάνει αυτό που δεν κάνουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι.
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μας κοινοποιήστε στους φίλους σας το μπλογκ: ap-ax-aerop.blogspot.com και τις δημοσιεύσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ