su-34-4
Του Βασίλη Καπούλα
«Η Ρωσία λέει σε όλους ότι ο πόλεμος είναι δικός της και δεν θα αποτύχει. Η εποχή του Αφγανιστάν έχει τελειώσει».
Με αυτή τη φράση σχολίασε ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος την σφαγή των 30 Αμερικανών-Βρετανών-Ισραηλινών κτλ στο Χαλέπι όπως σας ενημερώσαμε χτες.
Aμέσως μετά την σφαγή στο Χαλέπι με τους 30 νεκρούς αξιωματούχους των δυτικών χωρών και του Ισράηλ,το ΝΑΤΟ ζήτησε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.
Κατά την διάρκεια ακροάσεως από την Γερουσία, ο Αμερικανός υπουργός άμυνας Άστον Κάρτερ και ο ΑΓΕΕΔ Ιωσήφ Ντάνφορν , ανήγγειλαν την ιδέα της διακοπής πτήσεων των συριακών και ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών στη Συρία.
Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής αναμέτρησης, δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός του κομβόι του ΟΗΕ στη Συρία, έθεσε «βαθιές αμφιβολίες για το αν η Ρωσία και ο Άσαντ μπορούν να εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις τους για κατάπαυση του πυρός».
«Για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της διαδικασίας πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και να διακόψουμε αμέσως τις πτήσεις όλων των αεροσκαφών που πετούν σε αυτούς βασικούς τομείς, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να δοθεί μια ευκαιρία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με σκοπό αυτή να ρέει ανεμπόδιστα», δήλωσε ο Κέρι.
Και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ όμως ζήτησε την ανάληψη δράσης για την απαγόρευση κάθε στρατιωτικού αεροσκάφους πάνω από τη Συρία.
Το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ φάνηκε και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η απάντηση της Ρωσία εν μέσω της συνεδρίασης ήταν η αποστολή του αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» μαζί με 3000 Ρώσους στρατιώτες.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε στην ομιλία του ότι μελλοντικές μονομερείς κινήσεις γνωστές ως «συμφωνίες εκεχειρίας»είναι εκτός τραπεζιού. Οι ΗΠΑ παραβιάζουν κάθε πτυχή της συμφωνίας όπως είπε…
Υπάρχουν παραβιάσεις της εκεχειρίας, κανένας διαχωρισμός των «μετριοπαθών» ισλαμιστών. Η Ρωσία πιστεύει ότι είναι μια ενιαία ολότητα αυτές οι οργανώσεις που απλά αλλάζουν ονομασία. Με αντιπερισπασμό οι ΗΠΑ προσπάθησαν να χρεώσουν τον βομβαρδισμό του κομβόι της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» στην Ρωσία.
Ο βομβαρδισμός του συριακού Στρατού στηνDeir Ezzor επί μία ώρα από 4 αεροσκάφη της συμμαχίας των ΗΠΑ έδειξε πολλά είπε ο Μ.Άσαντ και ανακοίνωσε την έναρξη επιχείρησης στο ανατολικό Χαλέπι.
Ένα μετάλλιο και ο πόλεμος συνεχίζεται πιο σκληρός από ποτέ….