}

19 Οκτωβρίου, 2016

Συρία Νο2 στη Μοσούλη: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη Ιράν-Τουρκία-Κούρδοι και ΗΠΑ με τη Ρωσία έτοιμη να βομβαρδίσει – Προσοχή σκληρές εικόνες από ανελέητες επιδρομές (βίντεο)

Toυ Βασίλη Καπούλα
Συρία Νο 2 στη Μοσούλη και όλοι εναντίον όλων σε μια μάχη με πολύ σκληρές εικόνες. Ιρανοί, Ιρακινοί, Τούρκοι, Αμερικάνοι, Κούρδοι,  έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου για το ποιος θα μπει πρώτος στην πόλη στην μετά ISIS εποχή. Ενώ συμβαίνουν αυτές οι σκληρές μάχες, πριν λίγο η
Ρωσία κατασκεύασε ένα νέο αεροδιάδρομο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τ-4 στην ανατολική Χομς μετά τις πληροφορίες ότι ισλαμιστές φεύγουν από την Μοσούλη προς Συρία.
Οι μάχες είναι πραγματικά συγκλονιστικές και θυμίζουν Συρία. Υπάρχουν παντού διασκορπισμένα πτώματα με τα Β-52 των ΗΠΑ να «θερίζουν». Ο Ιρακινός στρατός εξοπλισμένος με τα ρωσικά ΤOS-1 «καίει» ζωντανούς τους ισλαμιστές.
Η Ρωσία πιστεύει ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο να σταλούν οι ισλαμιστές προς την ανατολική Συρία και γι αυτό η ρωσική Αεροπορία ενισχύει την παρουσία της στην Deir Ezzor.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ τόνισε σχετικά:
«Απ’οσο ξέρω η πόλη δεν έχει περικυκλωθεί εντελώς. Ελπίζω ότι αυτό έγινε επειδή απλά δεν μπόρεσαν να το κάνουν και όχι επειδή δεν ήθελαν να το κάνουν. Αυτός όμως ο διάδρομος αποτελεί απειλή καθώς μαχητές του ΙSIS θα μπορούσαν να πάνε από την Μοσούλη στην Συρία. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και θα πάρουμε στρατιωτικές και πολιτικές αποφάσεις εάν αυτό συμβεί. Ελπίζουμε ότι ο δυτικός συνασπισμός που λαμβάνει μέρος σε αυτήν την επιχείρηση θα το λάβει υπόψη του αυτό»
«Η περιφερειακή ισορροπία ισχύος θα επηρεαστεί από την αντιπαλότητα του ποιος θα πάρει την Μοσούλη. Θα είναι ο ιρακινός Στρατός; Εάν θα λάβουν μέρος Σιίτες μαχητές; Τι θα κάνουν οι Πεσμεργκά; Τι ρόλο θα παίξει η Τουρκία που ήδη έχει αποστείλει ένα εκστρατευτικό σώμα εκεί με την ιρακινή ηγεσία να αντιδρά; Υπάρχουν επίσης 5.000 Αμερικανοί των Ειδικών Επιχειρήσεων τους οποίους η Ουάσιγκτον αποκαλεί συμβούλους. Είναι πάρα πολλοί για να είναι σύμβουλοι»
Την Κυριακή το βράδυ, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Haidar al-Abadi, ανακοίνωσε την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης ανακατάληψης της Μοσούλης η οποία είναι υπό την κατοχή του ISIS τα τελευταία δύο χρόνια.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, πυροβολικό, μηχανοκίνητες μονάδες, η USAF, o στρατός του Ιράκ με τεθωρακισμένες μεραρχίες, ειδικές δυνάμεις, αντιτρομοκρατικές αστυνομικές δυνάμεις και οι Κούρδοι Πεσμεργκά.
Επίσημα ο πρωθυπουργός του Ιράκ έχει πει ότι μόνο ο ιρακινός στρατός θα μπει στη Μοσούλη, ούτε Αμερικανοί, ούτε Κούρδοι ούτε άλλοι.
Υπάρχει μεγάλη σύγκρουση στο εσωτερικό της συμμαχίας με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν με επιδρομές μέχρι τώρα τις σιιτικές δυνάμεις του Στρατηγού, Κ.Σουλειμανί, τις ταξιαρχίες Bader και τις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης. Ο Μ.Ομπάμα δεν θέλει με τίποτα οι Ιρανοί Σιίτες να καταλάβουν και άλλη μια σουνιτική πόλη.
Όμως οι σιίτες ήδη έχουν συγκεντρωθεί βορειοανατολικά της Μοσούλης κοντά στα σύνορα Ιράκ-Συρίας.
Ένας ακόμη που δεν θέλει με τίποτα να μείνει απέξω είναι ο Ρ.Τ.Ερντογάν. Το πρωί σας ενημερώσαμε για το παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό Στρατηγό και τον Χ.Ακάρ.
Δίπλα στα σύνορα με Ιράκ έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές τουρκικές  δυνάμεις. Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει ότι αν οι Κούρδοι Πεσμεργκά μπουν στη Μοσούλη τότε θα ακολουθήσουν και τα τουρκικά στρατεύματα
Επιπλέον η Τουρκία θέλει να μπλοκάρει την διείσδυση των Κούρδων YPG στο Ιράκ και την ένωση τους με τους Πεσμεργκά.
Η Άγκυρα απαίτησε να παράσχει αεροπορική υποστήριξη για τους Ιρακινούς Τουρκμένους που βρίσκονται ακόμη στο 1/4 της Μοσούλης.
Η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει καθώς όλοι αυτοί δεν έχουν κανένα κοινό συμφέρον πέρα από την απελευθέρωση της Μοσούλης.
Το τι θα συμβεί μετά την ISIS εποχή είναι μέγα θέμα.
Απλά ο Μ.Ομπάμα ήθελε να πετύχει «κάτι» πριν φύγει από τον Λευκό Οίκο….
Δείτε βίντεο και εικόνες από τη Μοσούλη.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ