}

16 Νοεμβρίου, 2016

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ!! Η απάντηση Ομπάμα στον ανταποκριτή του «Εθνους» Μ. Ιγνατίου


Η απάντηση Ομπάμα στον ανταποκριτή του «Εθνους» Μ. Ιγνατίου
Τη θέση ότι  μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες θα δοθούν ευκαιρίες για να λυθεί το ζήτημα της Κύπρου εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του Έθνους Μιχάλη Ιγνατίου.


Συγκεκριμένα ο Μιχάλης  Ιγνατίου τον ρώτησε:
«Είπατε κατ' επανάληψη κε πρόεδρε ότι ο τρόπος που
αντιμετώπισαν την οικονομική κρίση οι Ευρωπαίοι είχε το αντίθετο αποτέλεσμα και πολλές φορές μιλήσατε καταφερόμενος κατά της λιτότητας και πιστεύω ότι έχετε δίκιο. Γιατί δεν καταφέρνουμε να πείσουμε τους ευρωπαίους να ακολουθήσουν τη δική σας οδό, παρά τα όσα κάνατε τους τελευταίους δύο μήνες για να βοηθήσετε την Ελλάδα. Και για την Κύπρο κάτι. Πως θα μπορούσατε να πείσετε τον πρόεδρο της Τουρκίας να θέσει τέλος στην κατοχή της Κύπρου»
«Όσον αφορά την Ευρώπη και την οικονομία, έχει μεγάλη σημασία να αναγνωρίσουμε ότι το δικό μου το έργο ήταν απλούστερο γιατί τα πρώτα χρόνια είχα πλειοψηφίες και στο Κογκρέσο και ήμουν μια χώρα όχι 28. Εσείς τώρα έχετε Κοινοβούλια και επιτροπές και είναι ποιο πολύπλοκα τα πράγματα» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και συνέχισε.
«Η επίτευξη μιας συμφωνίας προϋποθέτει ότι οι οικονομίες είναι στην ίδια κατάσταση αυτό κατέστησε την κατάσταση στην Ευρώπη πιο δύσκολη.
Η δική μας διαφορά με την Ευρώπη είναι ότι εκεί έχουμε ένα σωρό διαφορετικά έθνη με κοινό νόμισμα, όπου κάποιοι είναι στην Ευρωζώνη και κάποιοι άλλοι εκτός, υπάρχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πολλές συσκέψεις πάρα πολλές συσκέψεις» υπογράμμισε με έμφαση ο πρόεδρος Ομπάμα.
«Αυτό το οποίο προσπάθησα να κάνω», είναι να καταθέσω τις σκέψεις και προτάσεις για το πώς θα λύσουμε γρήγορα το θέμα των τραπεζών. Γιατί όσο συντομότερα λύσουμε με διαφάνεια τα προβλήματα των τραπεζών, τόσο ποιο γρήγορα θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα και θα ξεκινήσουν επενδύσεις.
Όσο η Οικονομία συρρικνώνεται δε μπορείς να δημιουργήσεις θέσεις εργασίας, ούτε να επενδύσεις σε υποδομές και φυσικά δεν πρόκειται να μειωθεί ποτέ το χρέος» σημείωσε ο κ. Ομπάμα και κατέληξε λέγοντας ότι και στις ΗΠΑ υπήρχε πρόβλημα με το χρέος αλλά σήμερα «το έλλειμμά έχει μειωθεί κατά τα δυο τρίτα, γιατί είχαμε ανάπτυξη».
Ομπάμα: «Είμαστε προσηλωμένοι στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την Κύπρο»
«Πρόκειται για μια διαπραγμάτευση μεταξύ Κυπρίων. Μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκύπριων. Υπάρχουν δυο ηγέτες ειλικρινά προσηλωμένοι στην εξεύρεση συμβιβαστικής και βιώσιμης λύσης, ώστε να επωφεληθούν και οι δυο λαοί» ανέφερε ο Ορόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, απαντώντας στο σκέλος της ερώτησης για την Κύπρο.
«Θέλουμε μια λύση που να εξασφαλίζει ισοτιμία, βέβαια δε μπορεί να ικανοποιηθούν και οι δυο πλευρές κατά 100% θα πρέπει όμως να την επιθυμούν και οι δύο πλευρές τόνισε ο κ. Ομπάμα και συνέχισε.
«Εάν η σκέψη των δυο ηγετών συναντηθεί, τότε θα μπορούσαμε όλοι και η Διεθνής Κοινότητα, να υποστηρίξουμε τη συμφωνία ώστε να μπορεί να επικυρωθεί και από τις δύο πλευρές. Εάν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία πρώτα από τους ηγέτες των δυο πλευρών, θα είναι κάτι πολύ δύσκολο να γίνει στη συνέχεια.
Επενδύσαμε πολύ χρόνο και έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες μας», κατέληξε ο Μπαράκ Ομπάμα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες δοθούν ευκαιρίες για να λυθεί το πρόβλημα».
Στην ίδια ερώτηση απάντησε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία του με την θέση του Προέδρου Ομπάμα για το Κυπριακό.
«Το Κυπριακό δεν είναι διμερές πρόβλημα, είναι ένα διεθνές πρόβλημα, παράνομης εισβολής και κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις υποστηρίζοντας και ενθαρρύνοντας και τις δυο πλευρές προκειμένου να φθάσουν σε μια συμφωνία δίκαιη και βιώσιμη» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται ώστε ο κυπριακός λαός να ζει σε μια επανενωμένη Κύπρο ελεύθερη, σε ένα σύστημα με δημοκρατία και ελευθερία. «Κατά την πρώτη μου επίσκεψη στην Κύπρο ως πρωθυπουργός φρόντισα να συναντήσω και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας και νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που συνέβη αυτό», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την προοπτική λύσης.
«Στεκόμαστε δίπλα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη με όλες μας τις δυνάμεις και ταυτόχρονα διπλώνουμε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Τουρκία μονάχα το σκέλος που μας αφορά. Τις εγγυήσεις, ένα αναχρονιστικό μοντέλο που ισχύει από το 1959, το οποίο αφορά και την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που κατέλαβε ή κατέχει παράνομα την Κύπρο» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συνέχισε.
«Θεωρώ ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση είναι λύση χωρίς την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, και ταυτόχρονα θεωρώ ότι, η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια του ελληνικού λαού είναι η ίδια η συμφωνία να δώσει μια άλλη δυναμική. Αν αυτό συμβεί θα βρισκόμαστε σε μια διαφορετική φάση όχι μόνο για την Κύπρο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά για την ευρύτερη περιοχή. Μ' αυτές τις σκέψεις προχωράμε και πιστεύουμε ότι πράγματι ο πρόεδρος Ερντογάν παίζει ένα σημαντικό ρόλο αλλά δεν είναι δική μου η ευθύνη για να τον πείσω», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ