}

12 Νοεμβρίου, 2016

Ανατροπή Τραμπ για Συρία: Να βρούμε κοινό έδαφος με Μόσχα-Δαμασκό. Αλλιώς θα καταλήξουμε σε πόλεμο με τη Ρωσία

Στρατής Μαζίδης

Σημαντικές αλλάγες στην προσέγγιση των ΗΠΑ στο συριακό πόλεμο προαναγγέλλει με συνέντευξή του στην εφημερίδα The Wall Street Journal ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ δήλωσε πως είναι πιθανό οι ΗΠΑ να σταματήσουν να υποστηρίζουν τους λεγόμενους - μόνο στα λόγια - "μετριοπαθείς"
ισλαμιστές στη Συρία λέγοντας αφοπλιστικά το εξής απλό:
«Δεν έχουμε ιδέα ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι είναι».
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ήττα του ISIS και την εξεύρεση κοινού εδάφους με τη Συρία και τη Ρωσία.
«Είχα μια αντίθετη άποψη σε σχέση με πολλούς ανθρώπους σχετικά με τη Συρία. Η στάση μου ήταν: πολεμάτε τη Συρία, η Συρία πολεμά την ISIS και θα πρέπει να απαλλαγούμε από την ISIS. Η Ρωσία είναι πλέον απολύτως ευθυγραμμισμένη με τη Συρία, και τώρα έχετε το Ιράν, που γίνεται όλο και ισχυρό εξαιτίας μας, και είναι σε ταύτιση με τη Δαμασκό».
Σε κάθε περίπτωση ο Τραμπ έδειξε περισσότερο ενδιαφέρον στο κλείσιμο της στρόφιγγας προς ομάδες ισλαμιστών που μάχονται ενάντια στο συριακό στρατό και όχι πχ στις κουρδικές SDF που αγωνίζονται κατά του ISIS.
Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στη γραμμή της υποστήριξης μαχητών που πολεμούν το συριακό στρατό, τότε «καταλήγουμε να πολεμάμε τη Ρωσία, να πολεμάμε τη Συρία» συμπληρώνει ο Τραμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ