}

04 Δεκεμβρίου, 2016

Μυρίζει «μπαρούτι» στο Αιγαίο: 25 νησιά και 127 βραχονησίδες θέλουν οι Τούρκοι σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο – Κοντά σε θερμό επεισόδιο;

14

του Ανδρέα Μουντζουρούλια
Κλιμακώνεται η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών της Άγκυρας με την κωδική ονομασία EGAYDAAK, 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου και όχι μόνο βάφονται με «γκρίζο» ως αμφισβητούμενες περιοχές.
Με λίγα λόγια, η Τουρκία διεκδικεί όλο το Αιγαίο και αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία που είναι κατοχυρωμένη βάσει διεθνών συνθηκών.

Σύμφωνα με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, η Τουρκία βάζει στο στόχαστρο τη Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης, έως τη Γαύδο στο Λιβυκό Πέλαγος. Δεν είναι τυχαίο που όλο και πιο συχνά γίνεται λόγος για την απόρρητη λίστα EGAYDAAK, η οποία ουσιαστικά αντικατοπτρίζει της τουρκικές επιδιώξεις για να βάψει «γκρίζο» το Αιγαίο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα νησιά που αμφισβητούνται είναι τα παρακάτω:

Βόρειο Αιγαίο:

Ζουράφα, Αντίψαρα, Φούρνοι, Θύμαινα, Οινούσσες

Κρητικό Πέλαγος:

Διονυσάδες, Δία, Κουφονήσι, Γαϊδουρονήσι, Γαύδος

Κεντρικό Αιγαίο:

Καλόγεροι

Δωδεκάνησα:

Αγαθονήσι, Αρκιοί, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Γυαλί, Κίναρος, Γλάρος, Λέβιθα, Σύρνα, Περγούσα, Κανδελιούσα, Μικρός και Μεγάλος Αδερφός, Μικρό και Μεγάλο Σοφράνο

Είναι προφανές πως το ελληνικό κράτος πρέπει να δώσει μια επίσημη για να μπουν ορισμένα πράγματα στη θέση τους. Δεν μπορεί να συνεχίζεται η άθλια προπαγάνδα που μόνο προβλήματα δημιουργεί σε διπλωματικό επίπεδο.

Η Τουρκία συνέχεια αμφισβητεί και με τις τελευταίες κινήσεις δείχνει πως θέλει να τραβήξει το σχοινί και να κλιμακώσει, δημιουργώντας ίσως και ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Συγκεκριμένα, η Κεμαλική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογαν ότι ξεπουλάει τα εθνικά εδάφη και τα εθνικά δίκαια με την εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει. Έτσι, ο Κιλιτσντάρογλου, έκανε λόγο για 18 μικρά νησιά που έχει σφετεριστεί η Ελλάδα αλλά ανήκουν στην Τουρκία.

Ο Κιλιτσντάρογλου έκανε λόγο για «ξεπούλημα» εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας πρώτα στο Αιγαίο και μετά στην Κύπρο. Δεν σταματάει μάλιστα εκεί, αλλά ζητάει από τον Ερντογάν… να τα πάρει πίσω!

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης, παραβρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας νεοσύλλεκτων οπλιτών στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Τρίπολη.

Σε δηλώσεις απάντησε, σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις που σημειώθηκαν στις 23 Νοεμβρίου που σύμφωνα το ΓΕΕΘΑ, 12 τουρκικά αεροσκάφη, τέσσερα σε σχηματισμό και οκτώ μεμονωμένα πραγματοποίησαν 17 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο και προχώρησαν σε 12 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του F.I.R. Αθηνών.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ