}

08 Μαΐου, 2017

Τώρα «ξύπνησε» ο Ν.Αναστασιάδης και κατάλαβε τον ύπουλο ρόλο του Ε. Άιντε υπέρ της Τουρκίας και των αξιώσεων της στην κυπριακή ΑΟΖ


Τώρα αντιλήφθηκε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης το ύπουλο σχέδιο του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τον Κυπριακό Έσπεν Μπάρθ Άιντε, ο οποίος υιοθετεί τις τουρκικές θέσεις σε βάρος της Λευκωσίας σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη φάση για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ.

Κρίσιμη συγκυρία καθ’ ότι επίσης η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στα κυπριακά χωρικά ύδατα και εκτιμάται πώς μπορεί να φτάσει ακόμη και σε κρίση στην περιοχή προκειμένου να βάλει χέρι στο φυσικό αέριο που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η επίλυση του Κυπριακού χρησιμοποιείται λοιπόν από την Άγκυρα ως ένας ακόμη μοχλός εκβιασμού σε βάρος της Κύπρου προκειμένου να αποκτήσει η Τουρκία πρόσβαση στους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου βάζοντας μπροστά το «ψευδοκράτος».
Στην ίδια ακριβώς γραμμή κινείται και ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για τον Κυπριακό κ. Άιντε υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις της Τουρκίας και αναπαράγοντας τις απειλές της σε βάρος της Κύπρου. Δεν είναι τυχαίο που τον κατήγγειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ως «λομπίστα» των τουρκικών θέσεων και τώρα φαίνεται πώς «ξύπνησε» και ο Νίκος Αναστασιάδης καταγγέλλοντας τον για φιλοτουρκική στάση.
Βεβαίως η στάση αυτή του κ. Αναστασιάδη προκύπτει από το γεγονός ότι πλέον δεν φαίνεται να υπάρχει «φως» στην επίλυση του Κυπριακού και πλησιάζει η ώρα των Προεδρικών εκλογών, με τον ίδιο να διεκδικεί την επανεκλογή του, πιθανότατα έχοντας απέναντι του τον γιό του Τάσου Παπαδόπουλου, τον Νικόλα.

Πριν από λίγες ώρες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δικαιολόγησε πλήρως το ξέσπασμα του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη κατά του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, λέγοντας πως «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων και βλέπουμε τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ να υιοθετεί με τις δηλώσεις του τους εκφοβισμούς που ακούμε καθημερινά από τον τουρκική πλευρά.
Ξέρουμε» είπε «ότι οι διαπραγματεύσεις δεν διεξάγονται σε ιδιαίτερα καλό κλίμα. Αντίθετα, διεξάγονται σε ένα κλίμα, το οποίο στην ουσία δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Ο δε Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ ΟΗΕ, αντί να ασκεί κριτική σε αυτές τις καθημερινές απειλές από Τούρκους αξιωματούχους, στην ουσία τις επικαλείται έτσι ώστε να ασκεί έμμεσα κριτική στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επομένως, αντί να ασκεί κριτική σε αυτές τις απειλές που μπορεί να οδηγήσουν σε κρίση και σε τερματισμό των διαπραγματεύσεων, τις επικαλείται και τις χρησιμοποιεί δημόσια για να ασκήσει πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν μπορεί κανένας να θεωρήσει την εν λόγω προσέγγιση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ ΟΗΕ ως εποικοδομητική σε καμία απολύτως περίπτωση. Αναμέναμε να ασκήσει κριτική στις προσεγγίσεις και τις δηλώσεις της τουρκικής πλευράς. Όσοι δεν ασκούν κριτική, έχουν ευθύνη διότι στην ουσία, αν δεν ασκούμε κριτική, ενθαρρύνουμε τέτοιου είδους ενέργειες».
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στην επιστολή που θα στείλει ο κ. Αναστασιάδης στον ΓΓ του ΟΗΕ, είπε πως «θα αφορά κατά κύριο λόγο τις απειλές της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνεται και αναφορά στις δηλώσεις του κ. Άιντε. Ας είμαστε ρεαλιστές: Πέρασαν 27 Ειδικοί Σύμβουλοι του ΓΓ ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της ιστορίας του Κυπριακού Δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένη οποιαδήποτε πλευρά με οποιονδήποτε από τους 27.
Εκείνο που έχει σημασία είναι να τίθεται το πλαίσιο λειτουργίας του Ειδικού Συμβούλου, όπου χρειάζεται να ασκείται κριτική και σίγουρα να μην επαναλαμβάνεις τα λάθη όπως αυτό που κάναμε το 2004 με δική μας συγκατάθεση που οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα. Αυτό έχει σημασία, αυτό πράττουμε και είναι σε αυτό το πλαίσιο που έγιναν οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ