Έντονες ήταν οι πιέσεις σήμερα στα τραπεζικά γκισέ, καθώς οι μεγαλύτερης ηλικίας -κυρίως- καταθέτες προχώρησαν σε αναλήψεις μετρητών, το ύψος των οποίων υπολογίζεται στα 1,2 με 1,3δισ ευρώ.
Της Έφης Καραγεώργου
Το χαρακτηριστικό της βδομάδας που διανύουμε, είναι οι μαζικές αναλήψεις μετρητών, αλλά και μεταφοράς ποσών σε τράπεζες του εξωτερικού, κυρίως από μικροκαταθέτες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την αρχή της βδομάδας οι καταθέτες απέσυραν ποσά περίπου 5δισ ευρώ, ενώ η ζήτηση για ρευστό αναμένεται να κορυφωθεί αύριο Παρασκευή.
Κύριος λόγος των εκροών -σύμφωνα με τους τραπεζίτες- είναι η αβεβαιότητα για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, όπως και η φημολογία που καλλιεργείται για σενάρια χρεοκοπίας.
Μάλιστα όπως σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη, υπάρχει κίνδυνος σοβαρών κλυδωνισμών στο σύστημα, διότι ακόμα και αν η χώρα συνεχίσει να ανταποκρίνεται κανονικά στις δανειακές υποχρεώσεις της, ενδέχεται οι τράπεζες να «στραγγίξουν» από μετρητά λόγω των συνεχών αναλήψεων, με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία.
Σε ότι αφορά τις αναλήψεις, σημειώνουμε ότι στην πλειοψηφία τα ποσά που σηκώνουν» καταθέτες κυρίως μεγάλης ηλικίας είναι μέχρι 10.000 ευρώ, τα οποία τα παίρνουν από την τράπεζα για να τα «κρύψουν» κάτω από στρώματα και μέσα σε μπαούλα.
Μάλιστα για να τα μεταφέρουν αλλά και για να τα «κρύβουν» πιο εύκολα, ζητούν χαρτονομίσματα των 500 ή των 200 ευρώ, όπως λένε τραπεζικά στελέχη.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΛΗΣΤΕΙΕΣ
Την ίδια ώρα οι σπείρες απατεώνων καιροφυλακτούν για να «κτυπήσουν» σε σπίτια ηλικιωμένων που έχουν υπόνοιες ότι κρύβουν μεγάλα ποσά σε μετρητά. Οι σπείρες γνωρίζουν ότι πριν και μετά τις εκλογές θα υπάρχουν πολλά μετρητά σε σπίτια, και η αστυνομία αναμένεται μπαράζ «χτυπημάτων».
Σε αυτές τις περιπτώσεις, θύματα είναι κυρίως ηλικιωμένοι, που κατά κανόνα λόγω ανασφάλειας έχουν περισσότερα μετρητά «κάτω από το στρώμα». Παράλληλα, υπάρχουν οργανωμένα κυκλώματα, τα οποία παρακολουθούν τους καταθέτες από τη στιγμή που παίρνουν τα χρήματα στο γκισέ μέχρι το σπίτι τους και «χτυπούν» λίγες ώρες αργότερα
Σημειώνεται ότι αντίστοιχο σκηνικό είχε συμβεί ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις το καλοκαίρι του 2012 όταν ήταν ιδιαίτερα έντονη η φημολογία περί επιστροφής στη δραχμή. Με τη διαφορά ότι τότε σε αναλήψεις προχωρούσαν οι μεγαλοκαταθέτες, τώρα το κύμα των αναλήψεων αφορά κυρίως μικροκαταθέτες, οι οποίοι «σηκώνουν» τις οικονομίες τους, προκειμένου να φυλάξουν τα χρήματα σπίτι τους, φοβούμενοι το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου