}

16 Φεβρουαρίου, 2015

Οι θεσμικές και συνταγματικές ακροβασίες του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρόεδρο. Τι λένε κορυφαίοι συνταγματολόγοι


proedrikomegaro


Το Σύνταγμα είναι σαφές (άρθρο
32,4): «H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

Και έστω ότι το «αμέσως» του Συντάγματος να χωρά μία ελάχιστη καθυστέρηση. Πόση όμως μπορεί να είναι αυτή;
Κορυφαίοι συνταγματολόγοι επιμένουν ότι πρώτη προτεραιότητα της Βουλής θα έπρεπε να είναι η αποκατάσταση της τάξης, δηλαδή η εκλογή Προέδρου, κάτι που δεν κατόρθωσε η προηγούμενη Βουλή και γι αυτό διαλύθηκε. Γι αυτό, άλλωστε, και η, αρχική, συζήτηση πριν την ορκωμοσία της κυβέρνησης ήταν το πώς θα συνδυαστούν οι δύο διαδικασίες, της εκλογής Προέδρου με αυτή των προγραμματικών.
Ωστόσο, τόσο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η... Πρόεδρος της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου αποφάσισαν να σύρουν τη διαδικασία, πέραν των εύλογων συνταγματικών ελαστικοτήτων.
Η εκλογή Προέδρου δεν έχει καν προγραμματιστεί και αναμένεται σήμερα να βγει η ειδική ημερήσια διάταξη, ενώ παραμένει αμφίβολο εάν ο νέος σχεδιασμός του Μαξίμου για εκλογή Προέδρου την Τετάρτη μπορεί να υλοποιηθεί καθώς ο Κανονισμός της Βουλής λέει ότι η ανακοίνωση της ψηφοφορίας πρέπει να γίνει πέντε ημέρες πριν τη διεξαγωγή της.

Τί συνέβη επί της ουσίας;
Το matrix24.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το deal με τον Αβραμόπουλο έχει κλείσει πολλές ημέρες. Ωστόσο, στην πορεία η υποψηφιότητά του μπήκε στη ζυγαριά της διαπραγμάτευσης με την Ευρωζώνη και ειδικά με τον Ζ.Κ.Γιούνκερ. Αν η Αθήνα εξασφάλιζε κάτι καλύτερο στη βασική συμφωνία με τους πιστωτές, μετά από παρέμβαση Γιούνκερ, ο Αβραμόπουλος θα έμενε στη θέση του. Γι αυτό καθυστερούσε η ανακοίνωση και η ψηφοφορία, γι αυτό και το plan B αφορούσε, επίσης, στέλεχος της κεντροδεξιάς, όπως ο Πρ. Παυλόπουλος.
Ωστόσο, οι σχεδιασμοί αυτοί προσέκρουσαν πάνω στον Π. Λαφαζάνη, την «Πλατφόρμα» του και αρκετούς ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλουν τον κεντροδεξιό Αβραμόπουλο στην Προεδρία.
Το πρώτο δείγμα, για το «εύκολο» θέμα του Προέδρου δεν είναι θετικό για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης που θα βρισκόταν μπροστά σε μία δοκιμασία με το «καλημέρα» της κοινοβουλευτικής περιόδου.
Όλα τα υπόλοιπα, περί «θεσμικών ανησυχιών» του Μαξίμου είναι για τους ιθαγενείς...

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ