}

10 Απριλίου, 2015

Νέα μάχη στο ΣτΕ! (για μισθούς και αναδρομικά)



Στόχος η πλήρης αποκατάσταση των αποδοχών των στελεχών των Εν. Δυνάμεων και των Σωμ. Ασφαλείας σύμφωνα με την απόφαση της ολομέλειας
Από την περασμένη Παρασκευή βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο της Επικρατείας μία δεύτερη «μάχη», που θα κρίνει, ως φαίνεται, και τον πόλεμο για την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Οι ένστολοι είναι αισιόδοξοι πως θα δικαιωθούν, έχοντας ως «όπλα» αφενός την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, αλλά και την πρόσφατη επιβολή προστίμου ύψους 200.000 ευρώ στο Υπουργείο Οικονομικών για τη μη πλήρη αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων, αφετέρου την καταβολή όλων των αναδρομικών από τον Αύγουστο του 2012.
Μέχρι τις 20 Απριλίου 2015 οι συνήγοροι των στελεχών των ενστόλων και του Δημοσίου θα πρέπει να έχουν υποβάλει τα υπομνήματά τους στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αναπτύσσοντας το σκεπτικό τους, οι μεν πρώτοι για την ακύρωση του νεότερου νομοθετικού πλαισίου (Νόμος 4307/2004), που αφορά στην αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων κατά 50%, οι δε δεύτεροι για την υπεράσπιση της άποψης ότι λόγοι δημοσιονομικοί (κατατέθηκε από τη Διεύθυνση Εισοδηματικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών και σχετικό έγγραφο προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις) δεν επιτρέπουν να προχωρήσει η υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ του 2014 που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, και ζητούσε την επαναφορά τους στα προ του Αυγούστου του 2012 επίπεδα.

Σημειώνεται ότι, με αποφάσεις της το 2014 (2.192-2.196), η Ολομέλεια του ΣτΕ δικαίωσε τους ένστολους, κρίνοντας ότι η αναδρομική από 1ης Αυγούστου 2012 μείωση των αποδοχών είναι αντισυνταγματική και ότι οι αποδοχές τους πρέπει να επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς. Μετά τις αποφάσεις αυτές εκδόθηκε ο Νόμος 4307/2014 και προσδιορίστηκαν νέοι συντελεστές των βασικών μισθών. Ακολούθησε η έκδοση της από 17/11/2014 υπουργικής απόφασης, με την οποία αναπροσαρμόστηκαν οι αποδοχές και οι συντάξεις των ενστόλων στα μειωμένα επίπεδα που προβλέπει ο Νόμος 4307/2014, δόθηκαν τα αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ ορίστηκε ότι τα αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014 θα καταβληθούν σε 36 ισόποσες δόσεις (ήδη έχουν δοθεί οι πρώτες τέσσερις).

Η νέα αντιδικία πάντως βρίσκεται σε εξέλιξη τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα εκπληρώσει τη δέσμευσή της να επαναφέρει τους μισθούς και τις συντάξεις στα επίπεδα του Ιουλίου 2012, και αυτό προκαλεί ερωτήματα. Πόσω μάλλον όταν το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει αναλάβει πρωτοβουλία σύνταξης νομοθετικής ρύθμισης, την οποία έχει υπογράψει ο Πάνος Καμμένος και έχει προωθήσει προς υπογραφή στα συναρμόδια υπουργεία.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε και εμπλοκή στη στάση των συνηγόρων του Δημοσίου την περασμένη Παρασκευή, αφού ο μεν νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας ζήτησε αναβολή προκειμένου να ολοκληρωθεί η νομοθετική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων, οι δε νομικοί σύμβουλοι του Υπουργείου Ναυτιλίας και Οικονομικών δήλωσαν πως δεν έχουν γνώση αυτής της νομοθετικής διάταξης, παρά το γεγονός, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ότι η νομοθετική ρύθμιση είχε σταλεί στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ