}

24 Απριλίου, 2015

Τα P-3 και το Ωόν!


Image


Του Κων. Φράγκου

Ne sutor ultra crepidam*
(Ο σανδαλοποιός δεν μπορεί να κρίνει πέραν από το υπόδημα)

Τις τελευταίες εβδομάδες το θέμα του εκσυγχρονισμού των α/φ Ναυτικής Συνεργασίας του Π.Ν. έχει πάρει τεράστιες, εκρηκτικές, διαστάσεις και δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία. Ο εκσυγχρονισμός κυοφορείται.... δημοσίως τα τελευταία χρόνια, ώστε να μην δικαιολογείται η έκπληξη των σημερινών, εντεύθεν - κακείθεν κραυγαζόντων. Έχει περάσει από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής (επί Κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και έχει εγκριθεί από... δύο - τρία ΚΥΣΕΑ. Γνωστότατη υπόθεση...Η διατύπωση κρίσης γι' αυτό δεν μπορεί να είναι θέμα μερικών γραφίδων που αιφνίδια εξανέστησαν και μετετράπησαν σε ειδικούς. Επίσης, αυτή η κρίση, η   γνώμη έστω, δεν μπορεί να εδράζεται σε επιλεκτική χρήση υπαρχόντων ντοκουμέντων.

Περίμενα, ως θεατής, στην οξύτατη επίθεση κατά της πραγματοποίησης του εξοπλιστικού αυτού προγράμματος, να υπάρχει ένας τεκμηριωμένος αντίλογος από Κυβερνητικής πλευράς και όχι πανικόβλητα τηλεφωνήματα προς δημοσιογράφους υψηλά ισταμένων αρμοδίων, τα θεωρώ ανεπίτρεπτα. Δεν υπήρξε, λοιπόν, τελικά αντίδραση. Προτιμήθηκε η σιωπή.

Προχθές έπεσε στα χέρια μου μια εκτεταμένη έκθεση επί της υπόθεσης με πλήρη στοιχεία. Ήταν αυτό που λέμε NON PAPER και, εικάζω, ότι ο συντάκτης του πρέπει να είναι αξιωματικός του Π.Ν. Με τις βασικές μου γνώσεις στα θέματα αυτά βρήκα εξαιρετικά επαρκή την δικαιολόγηση του εκσυγχρονισμού. Ίσως άλλος να εύρισκε ... τρύπες.

Μελετώντας τα φύλλα και τα sites που ανασκολοπίζουν το θέμα και τείνοντας το ους στα παράπλευρα σχόλια που κυκλοφορούν και χωρίς πρόθεση να γίνω απολογητής του κ. Π. Καμμένου, του Π.Ν. ή της LOCKHEED που παίρνει μια ωραίο δουλειά, κατέληξα στα εξής συμπεράσματα:

• Παίζονται, οφθαλμοφανώς και κραυγαλέα, πολιτικά συμφέροντα. Η παραπαίουσα, ήδη Κυβέρνηση των μαθητευόμενων μάγων δέρεται ανελέητα. Βρήκαν ευαίσθητο σημείο. Ακόμη και οι Αντωνομπένηδες, που αυτοί άρχισαν την υπόθεση, χύνουν δηλητήριο. Τη σημαία, βέβαια, έχει το ΠΟΤΑΜΙ και εικάζω γιατί.
• Υπεισέρχονται, σαφώς συμφέροντα από αντίπαλα οπλικά συγκροτήματα. Είναι η altera part, ονόματα δε λέω...
• Διαφαίνεται θέμα προσωπικών συμφερόντων εκτός εξοπλισμών. Μου μυρίζει εκβιασμό, χωρίς ασφαλώς, να έχω στοιχεία.

Τα λάθη και η, μοναδική, λύση.

• Η Κυβέρνηση έκανε λάθος που δεν ξαναπέρασε το θέμα από τη Βουλή. Ξανά. Βασίσθηκε στην παλαιά έγκριση που είχε εξασφαλίσει ο κ. Δ. Αβραμόπουλος (απλά υπενθυμίσω ότι η εκπρόσωπος της ΑΝΕΛ, τότε, κ. Κουντουρά, είχε λάβει αρνητική θέση). Η ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα ψήφιζαν, υποχρεωτικά, θετικά. Μόνο το ΠΟΤΑΜΙ, η ΧΑ και το ΚΚΕ θα μπορούσαν ν' αντιδράσουν.
• Απομένει το ωόν. Το Αυγό δηλαδή όχι του Κολόμβου αλλά του... Καμμένου. Να δοθεί το συντομότερο από το ΥΕΘΑ συνέντευξη τύπου όπου θα γίνει πλήρη ανάλυση του θέματος, θα υποβληθούν ερωτήσεις και το θέμα θα λήξει θετικά ή αρνητικά για την Κυβέρνηση.
Απλό πράγμα. 
Μόλις προ ολίγου επικοινώνησα με Αξιωματούχο του ΥΕΘΑ που με διαβεβαίωσε ότι τα πάντα έγιναν και ότι αναζητήθηκε και βρέθηκε η προσφορότερη λύση. Πρόσθεσε ότι: "έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση και τα γενόμενα ουκ απογίγνονται". Του ανταπάντησα ότι ενίοτε απογίγνονται όταν υπάρχουν τρύπες που εύχομαι στην περίπτωση να μην υπάρχουν.

* Η φράση αποδίδεται στον Απελλή. Την είπε σε κάποιον παπουτσή που εξέφρασε κρίση για ένα έργο του σπουδαίου δημιουργού πέραν αυτής για το σανδάλι.


*Ο Κων. Φράγκος είναι Υπ/γος ε.α. Αναλυτής Αμυντ. Θεμάτων Συγγραφέας – DEA Σορβόννης στα Αμυντικά

http://www.onalert.gr/stories/ta-p3-kai-to-on/42078

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ