Ξεκαθαρίζοντας πως δεν γνωρίζει τίποτα για τις παράνομες πράξεις που φέρονται να διέπραξαν οι κατηγορούμενοι στη δίκη για τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών με πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ξεκίνησε την κατάθεση του ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
«Οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί με τα Ίμια και στη συνέχεια περιορίστηκε η δαπάνη» είπε ο κ. Σημίτης και υπεραμύνθηκε αυτής της απόφασης λέγοντας«οι ισχυρισμοί ότι επιπόλαια αγοράστηκαν οι εξοπλισμοί είναι ένας αναληθής ισχυρισμός».
Ο κ. Σημίτης, ο οποίος έδωσε πολιτικό όρκο, κατέθεσε πως όταν μετά από διπλωματικές προσπάθειες εξομαλύνθηκε η κατάσταση με την Τουρκία το 2001, η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε τον περιορισμό των αγορών παρά την αντίθετη άποψη που είχε εκφράσει ο τότε υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος.
Ο πρώην πρωθυπουργός σε σχετικής ερώτηση διευκρίνισε ότι ο ρόλος του ΚΥΣΕΑ ήταν αποφασιστικός αλλά «δεν αποφάσιζε για όλα. Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ λέει πως δίνει τις πολιτικές αποφάσεις αλλά όχι για τις αγορές. Π.χ Απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα: Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσει από Γαλλία ή ΗΠΑ; Αυτό αποφασίζει".
Τι κατέθεσε ο Κ. Σημίτης.
Πρ: Πέστε μας αν συμμετείχατε στο ΚΥΣΕΑ;
Σημίτης: Με εκπλήσσει η ερώτηση γιατί μετέχει πάντα ο πρωθυπουργός ως προεδρεύων. Ήρθα ευχαρίστως για να διευκολύνω την απονομή της δικαιοσύνης αλλά δεν γνωρίζω τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων.
Πρ: Πώς ακούγεται τόσο καλά η φωνή του μάρτυρα, εδώ ο προηγούμενος δεν ακουγόταν. Ξέρουμε τη φωνή.
Σημ: Θα αναρωτιέστε γιατί δώσαμε αυτά τα χρήματα και γιατί ήταν αναγκαίες οι προμήθειες. Θυμάστε πως πριν πάρω ψήφο εμπιστοσύνης δεν είχαμε τα μέσα να αναχαιτίσουμε την υπόθεση των Ιμίων και έπεσε το ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα παιδιά αυτά γιατί πετούσε παραπάνω από ότι έπρεπε. Όταν ρώτησα λοιπόν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούν οι κομάντος να ανακαταλάβουν τα Ίμια, μου είπε όχι γιατί έπρεπε να πάνε από τη Θεσσαλονίκη και θα χρειάζονταν 6 ώρες να φτάσουν. Τα έχω γράψει και στο βιβλίο μας. Η τότε ηγεσία Ενόπλων δυνάμεων μου είπαν ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επίπεδο της αναχαίτισης και για να έχουμε τέτοια δύναμη σε περίπτωση εμπλοκής θα έπρεπε να έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι.
Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε λοιπόν και πήραμε 60 F16, 15 Μιράζ, 4 υποβρύχια, ελικόπτερα κλπ. Σε διπλωματικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση του Ελσίνκι.
Πρ: Στις αποφάσεις να πάμε...
Σημ: Είναι σημαντική αυτή η απόφαση γιατί αν ήθελε να κάνει επέμβαση τύπου Ιμίων οι Τούρκοι γιατί απλώς θα έπρεπε προηγουμένως να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτό σήμαινε πως πλέον δεν χρειαζόμασταν τόσους εξοπλισμούς. Συγκάλεσα λοιπόν την κυβερνητική Επιτροπή και με εισήγηση του τότε ΥΠ.ΟΙΚ προτάθηκε αναβολή νέων αγορών και μείωση προϋπολογισμού κατά 1 τρις δρχ. Ο κ.Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε καθώς θεωρούσε πως είναι αναγκαίοι για θωράκιση της χώρας και πως δεν ξεπερνούν τα προγράμματα το 5% του ΑΕΠ και είναι μόλις 4%. Αποφάσισα πως δεν το ενέταξα και υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κ.Τσοχατζόπουλο και Τύπο και έγραφαν «Όπλα ή βούτυρο». Συμφωνούσε και η ΝΔ με τον Τύπο. Τελικά, συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δις ευρώ. Δηλαδή οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν όταν εξέλειπε το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης.
Πρ: Ναι αλλά αυτό δεν αφορά τις προηγούμενες συμβάσεις για τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1.
Σημ: Αυτά ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν, άρα είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι δεν χρειάζονταν.
Πρ: Το ΚΥΣΕΑ έχει συμβουλευτικό ρόλο;
Σημ: Όχι αποφασιστικό. Δεν αποφάσιζε για όλα. Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ λέει πως δίνει τις πολιτικές αποφάσεις αλλά όχι για τις αγορές. Π.χ Απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα: Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσει από Γαλλία ή ΗΠΑ; Αυτό αποφασίζει.
Στο εδώλιο των κατηγορουμένων κάθεται σήμερα και η Βίκυ Σταμάτη, η οποία απουσίαζε από το δικαστήριο πολύ καιρό.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου