}

29 Ιουλίου, 2015

Τράπεζες! Τι άλλαξε για κάρτες αναλήψεις

Απαντήσεις για το πως οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν (από χθες) πιστωτικές και χρεωστικές
Χρηστικές απαντήσεις για το πώς μπορούν οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες τους δίνει ο επικαιροποιημένος οδηγός που εξέδωσε η Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Με απαντήσεις στις συνηθέστερες ερωτήσεις, ο οδηγός ξεκαθαρίζει το τι ισχύει σε θέματα όπως το ημερήσιο όριο συναλλαγών ή αναλήψεων με κάρτες, η χρήση καρτών στο εξωτερικό κ.λπ. Ειδικότερα:
Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη χρεωστική κάρτα μου για αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό;
ΝΑΙ, σύμφωνα με το ημερήσιο ή/και εβδομαδιαίο μέγιστο όριο ανάληψης ποσού που ισχύει και εντός Ελλάδας.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή προπληρωμένη κάρτα μου για αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;
ΟΧΙ, η συγκεκριμένη συναλλαγή δεν επιτρέπεται.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη κάρτα μου για να κάνω αγορές στην Ελλάδα;
ΝΑΙ. Οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές αγαθών και υπηρεσιών εντός Ελλάδας, έως το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα μου για να κάνω αγορές στο εξωτερικό;
ΝΑΙ, εφόσον βρίσκεστε στο εξωτερικό και η συναλλαγή σας γίνεται με χρήση της κάρτας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας για αγορές αγαθών και υπηρεσιών στο εξωτερικό:
- έως το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα και
- εντός του ημερήσιου ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη κάρτα μου για να κάνω αγορές στο ίντερνετ;
ΝΑΙ, χωρίς περιορισμούς, εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.
Εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας:
- έως το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα,
- εντός του ημερήσιου ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών και για τις ακόλουθες κατηγορίες συναλλαγών:
1. Αγορές εισιτηρίων αεροπορικών εταιριών.
2. Πληρωμές ξενοδοχείων.
3. Ενοικιάσεις αυτοκινήτων.
4. Πληρωμές ταξιδίων και μεταφορών.
5. Πληρωμές ψηφιακών παρόχων μουσικού περιεχομένου και εφαρμογών (applications).
6. Πληρωμές συνδρομών για εγγραφή ή ανανέωση συμμετοχής μέλους σε επαγγελματικούς συλλόγους (δικηγορικούς / ιατρικούς συλλόγους κ.λπ.) ή/και για επιστημονικά και λοιπά έντυπα.
7. Πληρωμή υπηρεσιών εκπαίδευσης (δίδακτρα / εστίες διαμονής / συνδρομή βιβλιοθηκών κ.λπ.).
8. Πληρωμή ασφαλιστικών, ιατρικών και φαρμακευτικών εξόδων.
Αν χάσω ή μου κλέψουν την κάρτα μου ή για οποιονδήποτε άλλον λόγο δεν μπορώ να κάνω συναλλαγή με την κάρτα μου, τι μπορώ να κάνω;
Θα πρέπει να δηλώσετε την απώλεια της κάρτας σας στην τράπεζα η οποία την έχει εκδώσει. Για τη διαδικασία έκδοσης της νέας κάρτας σας θα ενημερωθείτε από την αρμόδια υπηρεσία της τράπεζας.
Μπορώ ως επιχείρηση να αρνηθώ συναλλαγές με κάρτες;
ΟΧΙ, διότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται ότι όποιος αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται με βαρύτατα πρόστιμα ή/και φυλάκιση.
Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αλλοδαπών τραπεζών χρησιμοποιούνται κανονικά;
Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αλλοδαπών τραπεζών, εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, χρησιμοποιούνται τόσο για αγορές αγαθών και υπηρεσιών όσο και για αναλήψεις μετρητών χωρίς περιορισμούς, εντός των ορίων της σύμβασής σας με την εκδότρια τράπεζα.
Αγορές μέσω ίντερνετ
Συναλλαγές μέσω πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών με το εξωτερικό για πληρωμές και αγορές προϊόντων από το ίντερνετ θα μπορούν σύντομα να πραγματοποιούν οι Ελληνες.
Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, σύντομα θα μπορούν να γίνουν και συναλλαγές αγορών-πληρωμών στο εξωτερικό με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, χωρίς τη φυσική παρουσία των κατόχων τους. Για τις συναλλαγές αυτές καθορίστηκε ημερήσιο όριο από 300.000 ευρώ για καθεμιά από τις συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, και άλλες 90.000 ευρώ για την Τράπεζα Αττικής. Στις αγορές αυτές συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, είδη όπως βιβλία, μουσική, εισιτήρια και άλλα τέτοια προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ εξυπηρετούνται θεωρητικά και οι πολίτες και οι επιχειρηματίες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Από σήμερα έως Παρασκευή τα 420 ευρώ της εβδομάδας
Από σήμερα και έως την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015 θα είναι δυνατή (οποιαδήποτε από τις τρεις ημέρες) η ανάληψη από τα γκισέ των τραπεζών ή από τα ΑΤΜ ποσού έως το όριο των 420 ευρώ ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα. Για παράδειγμα, εάν από το περασμένο Σάββατο 25 Ιουλίου 2015 έως και χθες Τρίτη 28 Ιουλίου 2015 κάποιος δεν έχει προβεί σε ανάληψη μετρητών, θα μπορεί να κάνει ανάληψη έως και 420 ευρώ οποιαδήποτε στιγμή έως και την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015.
Εάν κάποιος είχε προβεί σε ανάληψη 60 ευρώ σε μετρητά το Σάββατο 25 Ιουλίου και σε άλλα 60 ευρώ την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015, τότε θα μπορεί να κάνει ανάληψη έως 300 ευρώ (420 ευρώ - 60 ευρώ - 60 ευρώ) οποιαδήποτε στιγμή έως και την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015.
Παράλληλα, υπάρχουν εισηγήσεις για ένα νέο σύστημα αναλήψεων: το επταήμερο να ξεκινά και να ολοκληρώνεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε πολίτη. Ετσι, αν κάποιος κάνει ανάληψη την Τετάρτη, να μπορεί να σηκώσει 420 ευρώ την επόμενη Τετάρτη, οπότε συμπληρώνεται το επταήμερό του. Με την εφαρμογή του νέου συστήματος θα αποφευχθεί ο συνωστισμός των πολιτών σε τράπεζες και ΑΤΜ κάθε Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ