}

11 Αυγούστου, 2015

Επιτέλους, τέλος στα προνόμια και στις διαπραγματεύσεις...

Τέλος στα φορολογικά προνόμια των βουλευτών βάζει η κυβέρνηση που κατέθεσε χθες νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται το αφορολόγητο των βουλευτών και εξορθολογίζονται οι αποζημιώσεις υπουργών, διοικητών ΔΕΚΟ και προέδρων ανεξάρτητων αρχών.
Την ίδια στιγμή στο τέλος οδεύει και ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - πιστωτών για την τελική συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τη ρευστότητα προς τη χώρα.
«Επιτέλους, τέλος σε προνόμια», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της σημερινής Αυγής. Στην κατάθεση νομοσχεδίου που καταργεί το αφορολόγητο των βουλευτών και εξορθολογίζει τις αποδοχές υπουργών, διοικητών ΔΕΚΟ και προέδρων ανεξάρτητων αρχών που προχώρησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χρ. Βερναρδάκης μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου, αναφέρεται η εφημερίδα. «Το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα. Το νομοσχέδιο επιβάλλεται από την υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να μην εξαιρεί τον εαυτό του από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει», ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας για το ζήτημα.
«Έκοψε ο Αλέξης τους μισθούς των βουλευτών και των υπουργών», γράφει στο πρωτοσέλιδο της ηΚontranews. Σύμφωνα με την εφημερίδα «έπαιρναν 93.000 ευρώ το χρόνο και πλήρωναν φόρο μόνο για... 23.000 ευρώ!!! Ο πρωθυπουργός με μία αποφασιστική κίνηση, μείωσε χθες βράδυ τους μισθούς των βουλευτών και των υπουργών του, κόβοντάς τους όλα τα προνόμια. Πρόκειται για μεγάλη απόφαση γιατί βάζει τον Αλέξη Τσίπρα απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο της χώρας και είναι η πρώτη φορά που Ελληνας πρωθυπουργός, αφού τα έβαλε με τους ξένους, τολμάει και βάζει χέρι στα συμφέροντα των πολιτικών».
«Θέατρο με τις περικοπές σε υπουργούς και βουλευτές., βλέπει η συντηρητική Δημοκρατία. Η εφημερίδα γράφει ότι «θέατρο (όχι και τόσο καλόγουστο) θυμίζει η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να φέρει στη Βουλή - ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία - νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την εξ ολοκλήρου φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, τη μείωση των μισθών των μη κοινοβουλευτικών υπουργών αλλά και στελεχών του Δημοσίου».
Όσον αφορά το μέτωπο της νέας δανειοδότησης, «συμφωνία με δόσεις» βλέπει η Εφημερίδα των Συντακτών.  Σύμφωνα με την εφημερίδα «σταδιακά θα "χτιστούν" τα μέτρα του νέου Μνημονίου, το οποία θα βρεθεί σε πλήρη ανάπτυξη μετά τις εκλογές και αφού η Αθήνα περάσει με επιτυχία τον σκόπελο της πρώτης αξιολόγησης. Το πρώτο "τεύχος", που θα έρθει σύντομα στη Βουλή, θα εστιάζει στις μεταρρυθμίσεις και θα δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ξεπεράσει τον κάβο των πληρωμών που έχει απέναντι σε ΕΚΤ και ΔΝΤ».
«Το προσχέδιο του Μνημονίου», παρουσιάζει η σημερινήΚαθημερινή. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «ένα βαρύ πακέτο με προαπαιτούμενα που καλείται να ψηφίσει η κυβέρνηση άμεσα περιλαμβάνει το σχέδιο του νέου μνημονίου σε 27 σελίδες. Ακόμα πιο πολλά και σκληρά μέτρα προβλέπονται από τον Οκτώβριο και μετά, γεγονός που εξηγεί το λόγο για τον οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να επιθυμεί εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου».
«Βαρύ είναι το πακέτο για κόκκινα δάνεια και συντάξεις», γράφει ο Ελεύθερος Τύπος. Η εφημερίδα γράφει ότι «σκληρή μάχη για την αποφυγή άμεσων επώδυνων αλλαγών στο ασφαλιστικό αλλά και την αποτροπή επαχθών ρυθμίσεων στα "κόκκινα δάνεια" έδινε μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες η κυβέρνηση στις πολύωρες διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών».
«Αντίστροφη μέτρηση» βλέπουν Τα Νεα, περιγράφοντας τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Η εφημερίδα σημειώνει ωστόσο ότι «στην Αθήνα επικρατεί ανησυχία για τη στάση της Γερμανίας, που επιμένει σε δάνειο-γέφυρα».
Στο «γερμανικό καψώνι στο παρά πέντε», αναφέρεται τοΈθνος. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς το Βερολίνο επιχειρεί να δυναμιτίσει τα χρονοδιαγράμματα για τη συμφωνία στέλνοντας μήνυμα και προς τις Βρυξέλλες ότι "πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριών ετών" και πως η "ποιότητα προηγείται της ταχύτητας”».
Κριτική στην στάση της κυβέρνησης ασκεί ο Ριζοσπάστης που στο πρωτοσέλιδο του γράφει πως είναι «έτοιμη να σφραγίσει την αντιλαϊκή συμφωνία με συνοπτικές διαδικασίες». Η εφημερίδα αναφέρει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να σφραγίσει την αντιλαϊκή συμφωνία με την τρόικα, που έγινε κουαρτέτο, και με τις γνωστές διαδικασίες - εξπρές να σφαγιάσει το λαϊκό εισόδημα και ότι έχει απομείνει όρθιο από εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα", σημειώνει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ».
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ