}

20 Σεπτεμβρίου, 2015

Σφοδρές συγκρούσεις ισλαμιστών-ρωσικών δυνάμεων στη Συρία - Επιτέθηκαν σε ρωσικό μεταγωγικό (φωτό, vid)

ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ

του Βασίλη Καπούλα

Σφοδρές μάχες μεταξύ ισλαμιστών και ρωσικών δυνάμεων έχουν ξεσπάσει σε Zabadani και Λαττάκεια αφού η οργάνωση Jaysh al-Islam επιτέθηκε με πυραύλους σε ρωσικό μεταγωγικό αεροπλάνο στη βάση Basel Assad στη Λαττάκεια, ενώ είναι άγνωστο πως η Jabhat al-Nusra διαθέτει μέχρι και...UAV! Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να προκρίνεται η επιλογή εκτεταμένων ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία αντί της τακτικής του υβριδικού πολέμου.
Ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μερικές χιλιάδες ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι ενισχύονται καθημερινά με T-90, BTR-82A, R-166-0.5, φαίνεται πως αυτό αλλάζει και το ερώτημαπου απομένει να απαντηθεί είναι το μέγεθος της ρωσικής επέμβασης στη σύγκρουση.
Μία σημαντική ερώτηση που πρέπει να αναλυθεί είναι αν η Ρωσία θα ακολουθήσει την επιτυχημένη στρατηγική του "υβριδικού πολέμου" με ημι-κεκαλυμμένες επιχειρήσεις και χωρίς -επίσημα- να υπάρχει ηγετικός ρόλος.
Μέχρι πρόσφατα αυτό φαινόταν και το πιο πιθανό μετά και τις επίσημες αρνήσεις της ρωσικής κυβέρνησης ότι ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί και εμπλακεί σε μάχες κατά των ισλαμιστών.
Παρόλα αυτά, η κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα και τα ρωσικά στρατεύματα ενισχύονται για να αναλάβουν ένα πιο φανερό ρόλο στη διαμάχη. Σχόλια από τη ρωσική ηγεσία ότι θα βοηθηθεί ο Μ.Άσαντ στρατιωτικά "αν υπάρξει αίτημα" δείχνουν  ότι στο τραπέζι έχει πέσει και θα υλοποιηθεί ανοιχτή στρατιωτική υποστήριξη.
Το πρόβλημα, όμως, μετατοπίζεται στην Τουρκία και τα κράτη του Κόλπου που θα αυξήσουν την παροχή εξοπλισμού στους ισλαμιστές αντάρτες με MANPADS, Stinger και σύγχρονο εξοπλισμό.
Αν αυτό δεν αποδειχθεί αρκετό, η Τουρκία θα βρεθεί υπό μεγάλη πίεση να χρησιμοποιήσει χερσαίες δυνάμεις για να δημιουργήσει μια "ασφαλή ζώνη" όπως την ονομάζει στα βόρεια της Συρίας. Αυτή η κίνηση θα φέρει το ΝΑΤΟ και τις Ρωσικές δυνάμεις σε επικίνδυνη πιθανή σύγκρουση μέσα στη Συρία.
Embedded image permalink
Embedded image permalink
Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ