}

05 Δεκεμβρίου, 2015

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ: "Κίνδυνος απώλειας του ηθικού πλεονεκτήματος" - "Τσουρουφλίζουν" οι υποθέσεις Γ.Σταθάκη και Α.Μητρόπουλου

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ
Aυτό το οποίο υπερίσχυε μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ (λόγω του γεγονότος ότι δεν ήταν ποτέ πριν στην διακυβέρνηση της χώρας μέχρι τον Ιανουάριο του 2015) ήταν ότι παρά τα σφάλματα, τις "γκάφες" και την ασχετοσύνη τους σε πολλά ζητήματα, θεωρούνταν από τους πολίτες πιο ηθικοί και αδιάφθοροι από τα προηγούμενα κυβερνώντα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που κυριαρχούσαν στα πρώτα 40 χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Ακόμα και μέχρι πρόσφατα τους θεωρούσαν ότι δεν τους έχει αγγίξει η διαφθορά κάτι το οποίο οι δύο πρόσφατες περιπτώσεις του Α.Μητρόπουλου και του Γ.Σταθάκη αναδεικνύουν ότι εν πολλοίς αυτό μπορεί να μην ισχύει.
Ήδη στην κυβέρνηση το λένε ανοιχτά "κινδυνεύουμε να χάσουμε το πλεονέκτημα των πολιτικά άμεμπτων και αδιάφθορων".
Στην περίπτωση του υπουργού οικονομίας Γ.Σταθάκη είχαμε ανακριβή δήλωση "πόθεν έσχες" που κατέθεσε στην Βουλή το 2012 και αφορά το έτος 2011 όπου "ξεχάστηκε" να δηλωθεί 1.800.000 ευρώ
Πρόκειται, για καταθέσεις στις οποίες είναι συνδικαιούχος με την μητέρα του και τον αδελφό του.
Στην επίμαχη δήλωση φέρεται ότι δεν έχουν δηλωθεί συμμετοχές από 3% έως 66% σε συνολικά 38 ακίνητα. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ορισμένα από αυτά τα ακίνητα είναι μεγάλα και εμπορικά κτήρια στο κέντρο των Χανίων.
Οι αποκλίσεις δεν εντοπίστηκαν από έρευνα των ορκωτών λογιστών αλλά από την συμπληρωματική δήλωση που κατέθεσε ο κ. Σταθάκης.
Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής αποφάσισε εχθές να παραπέμψει την υπόθεση για περαιτέρω έλεγχο από τους ορκωτούς λογιστές στους οποίους έχει δοθεί το ελεύθερο να χρησιμοποιήσουν όλα τα ερευνητικά εργαλεία που τους επιτρέπει ο σχετικός νόμος, ακόμα και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που «ενεργοποιούνται» τα ισχυρότερα ερευνητικά εργαλεία για εν ενεργεία υπουργό.
Πρόκειται για μείζον θέμα διότι, η κυβέρνηση έχει την απαίτηση από τους πολίτες να δηλώσουν στο περιουσιολόγιο- το οποίο είναι άνακριση πρώτου βαθμού-να δηλωθούν ακόμα και οι... τσίχλες που έχει κάποιος στο σπίτι του, με τον "πέλεκυ" να είναι έτοιμος να πέσει βαρύς πάνω τους σε περίπτωση υπόνοιας απο τις φορολογικές αρχές ότι έχουν κρύψει κάτι, κατά την διάρκεια του βίου τους απ'οταν ήταν βρέφη μέχρι σήμερα.
Ο ίδιος ο Γ.Σταθάκης σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλούμαι ήταν της μητέρας μου, με συνδικαιούχους τα δύο της παιδιά -εμένα και τον αδελφό μου. Αυτό δηλώθηκε το 2013. Το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς. Ως προς τα ακίνητα, δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσον αφορά τα δικά μου. Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγός μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και 2014».
Σημειώνεται ότι ο νυν υπουργός δεν είναι η πρώτη φορά που έχει αναφερθεί το όνομά του για φορολογικά επί της ουσίας ζητήματα.
Τον Σεπτέμβριο του 2013 παραπέμπονταν για ατασθαλίες εκατομμυρίων ευρώ, από το 1996 εώς το 2004, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, 
Σύμφωνα με το τότε αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο βουλευτής της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ήταν καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, ενώ διετέλεσε και αντιπρύτανης μέχρι που εκλέχθηκε στα Χανιά το Μάιο του 2012, μαζί με άλλους 16, παραπέμπονταν για «να δικαστούν ως δράστες της αξιόποινης πράξης της απιστίας σχετικής με την υπηρεσία κατ´ εξακολούθηση και απλό κοινού, από υπάλληλο που κατά τη διαχείριση εσόδων ελάττωσε εν γνώσει του και για να ωφεληθεί ο ίδιος ή άλλος τη δημόσια περιουσία, της οποίας η διαχείριση ήταν εμπιστευμένη, στρεφόμενη κατά ΝΠΔΔ με επιτευχθέν όφελος και προξενειθήσα ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ με την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση του ιδιαιτέρως μεγάλου αντικειμένου της πράξης».
Ο υπουργός κ. Σταθάκης και οι άλλοι 15 καθηγητές αθωώθηκαν ομοφώνως και αμετακλήτως τον Ιούνιο του 2014 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης.
Παρόλα αυτά η υπόθεση δεν έκλεισε τελείως αφού τον Απρίλιο του 2015 είχαμε νέα άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος 228 προσώπων - μελών συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου Κρήτης από την αντεισαγγελέα Εφετών κυρία Μαγδαληνή Γαλάταλη, στην ουσία για την ίδια υπόθεση κακοδιαχείρισης στο εκπαιδευτικό ίδρυμα από το 1996 ως και το 2004.
Η δεύτερη υπόθεση που προκαλέι τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Α.Μητρόπουλος
Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα, που αφορούν φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη, σε βάρος του καθηγητή και πρώην αντιπροέδρου της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλου.
Η δίωξη αφορά υπόθεση φοροδιαφυγής πριν από 16 χρόνια, την οποία καταλογίζει με μηνυτήρια αναφορά της η αρμόδια ΔΟΥ στον κ. Μητρόπουλο ο οποίος φέρεται να μην εξέδωσε απόδειξη για δικηγορική αμοιβή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μελέτησε η εισαγγελέας η φοροδιαφυγή αφορά ποσό 427.000 ευρώ. Με τις προσαυξήσεις πάντως το ποσό που φέρεται να οφείλει ο κ. Μητρόπουλος φθάνει τις 940.000 ευρώ.
Η υπόθεση απασχόλησε την δικαιοσύνη όταν δυο άλλοι δικηγόροι κατήγγειλαν τον καθηγητή πως δεν τους απέδωσε το μέρος της αμοιβής που τους αναλογούσε επί συγκεκριμένων ενεργειών. Για το θέμα διενεργήθηκε έλεγχος που φαίνεται να κατέληξε πως το συγκεκριμένο ποσό δεν είχε δηλωθεί. Ο ίδιος ο κ. Μητρόπουλος πάντως έχει αμφισβητήσει την ορθότητα των καταγγελιών με στοιχεία που κατέθεσε στον ΣΔΟΕ, στα Διοικητικά Δικαστήρια αλλά και στη ΔΟΥ.
Η υπόθεση που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε οδηγήσει εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Μητρόπουλο, ο οποίος με πολλαπλές δημόσιες παρεμβάσεις του είχε αρνηθεί κάθε κατηγορία κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη. 
Η δικογραφία θα διαβιβαστεί για κύρια έρευνα σε Τακτικό Ανακριτή.
Εδώ όμως τίθεται πάλι ένα σοβαρό ζήτημα για το κυβερνών κόμμα. Τις ημέρες του Απριλίου του 2015 όπου ήταν ήδη αντιπρόεδρος της Βουλής του είχε ήδη επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1.940.000 ευρώ για την υπόθεση φοροδιαφυγής του έτους 1999 το οποίο και καλούνταν να πληρώσει σύμφωνα με το τότε ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα ΝΕΑ".
Όπως γράφει η εφημερίδα, η Διεύθυνση Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών γνωμάτευσε οριστικά ότι δεν υπάρχει καμία παραγραφή για την υπόθεσή του και άρα πρέπει να πληρώσει στην αρμόδια εφορία το σύνολο του προστίμου.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι δικαστική επιμελήτρια πήγε στο γραφείο του για να του επιδώσει την απόφαση, με τον αντιπρόεδρο της Βουλής να αρνείται να το παραλάβει το έγγραφο με αποτέλεσμα τελικά η επιμελήτρια να το θυροκολλήσει έξω από το γραφείο του.
Στη συνέχεια, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, ο Αλέξης Μητρόπουλος κατευθύνθηκε στην τότε γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία με τη σειρά της συγκάλεσε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων για να καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα ότι δηλαδή δεν υπάρχει παραγραφή.
Είχε προηγηθεί προσφυγή του κ. Μητρόπουλου στα διοικητικό εφετείο Αθηνών, όπου διεκδικούσε παραγραφή του προστίμου που του είχε επιβληθεί, το οποίο πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, απέρριψε την αίτησή του τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από αντιδικία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με συνεργάτες του αφού οι τελευταίοι διεκδικούσαν μέρος της αμοιβής για τη διεκπεραίωση κληρονομικών υποθέσεων, με τη διαμάχη να φτάνει στον Άρειο Πάγο δικαιώνοντας τους αντιδίκους του βουλευτή και υποχρεώνοντάς τον να καταβάλει το ποσό των 750,000 δολαρίων.
Στο παρελθόν είχε υποστηρίξει ότι για τα 750.000 δολάρια είχε πληρώσει φόρο σε δεύτερο βαθμό, κάνοντας χρήση του Νόμου Αλογοσκούφη που χορηγούσε φορολογικά κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.
Ωστόσο, όπως σημείωνε η εφημερίδα, από τα παραστατικά που κατέθεσε δεν προέκυψε ότι ο λογαριασμός από όπου ήρθαν τα χρήματα ήταν ο ίδιος με τον λογαριασμό στον οποίο είχε κατατεθεί η αρχική αμοιβή του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
Ήταν δηλαδή γνωστό στον ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη του διακυβέρνηση, το τι φορολογικά ζητήματα αντιμετώπιζε ο διακεκριμένος δικηγόρος.
Φυσικά για όλα θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη, και ουδείς άλλος, όμως οι δύο αυτές υποθέσεις θα στοιχίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι το μόνο που είχαν εν σχέση με τους άλλους ήταν το ηθικό πλεονέκτημα, γιατί κατά τ'άλλα, οι πολίτες είτε πρόκειται για "δεξιό" είτε για "αριστερό" μνημόνιο δεν δίνουν δεκάρα "τσακιστή", ξέρουν ότι θα καταστραφούν το ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ