}

08 Ιανουαρίου, 2016

ΚΟΙΝΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ… ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ «ΤΡΕΛΟΚΟΜΕΙΟΥ»!

568d68abc03c0e3370f80b02

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας, Yeni Şafak, τον Abdülkadir Selvi, με προσωπική πρόσκληση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας στρατηγού Hulusi Akar, επισκέφτηκε στις 6-7 Ιανουαρίου την Άγκυρα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Joseph E Dunford, ο οποίος εκτός από τον Akar συναρτήθηκε και με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτολγου.Το ενδιαφέρον είναι ότι το κύριο θέμα των συνομιλιών των δυο στρατηγών, ήταν η επαναφορά από την Τουρκία του σχεδίου κοινής στρατιωτικής επέμβασης στην Συρία στον διάδρομο της πόλης του Cerablus που είναι υπό την κατοχή των Τζιχαντιστών. Πρόθεση της Τουρκίας είναι να προλάβει τυχόν κουρδική στρατιωτική επίθεση στην περιοχή δυτικά του Ευφράτη ποταμού, κάτι που για την Άγκυρα είναι «κόκκινο πανί» όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει.
xartis
Το πρόβλημα όμως για τους Τούρκους, όπως το εξέθεσαν και στον Αμερικανό αρχιστράτηγο, είναι ότι μετά την εγκαταστάση των ρωσικών πυραύλων στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένα ρωσικό αεροπορικό «δίχτυ» που δεν επιτρέπει τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη να πετούν στην περιοχή. Σε αυτό το θέμα ζητήθηκε να σταλεί “κάποιο» μήνυμα στην Ρωσία να χαλαρώσει την επιτήρηση κατά της Τουρκίας.
Σαν νέο επιχείρημα υπέρ του τουρκικού αιτήματος από τις ΗΠΑ είναι και οι ισχυρισμοί της Άγκυρας ότι ο συριακός κλάδος του ΡΚΚ, δηλαδή το PYD – YPG, επιχειρεί την δημογραφική αλλοίωση των περιοχών που κατέχουν οι Κούρδοι. Η Τουρκία κατήγγειλε ότι οι Κούρδοι επιχειρούν την δημογραφική αλλοίωση με την απομάκρυνση των αραβόφωνων και τουρκόφωνων πληθυσμών.
Η Άγκυρα προσέφερε στους Αμερικανούς την πλήρη χρήση του στρατιωτικού αεροδρομίου του Ινζιρλίκ για τις προβλεπόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και την στρατιωτική βάση της Μαλάτειας για την διευκόλυνση των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών.
Φυσικά όλα αυτά προοιωνίζουν ότι αν τελικά πραγματοποιηθούν τα τουρκικά σχέδια, οι Ρώσοι δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια καθώς είναι πεπεισμένοι ότι οι Τούρκοι τα κάνουν όλα αυτά για να διασώσουν τους Τζιχαντιστές. Έτσι σίγουρα θα αντιδράσουν και θα ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου.
Πάντως ο Αμερικανός αρχιστάτηγος δεν εκδηλώθηκε και αποχώρησε πολύ σκεπτικός από την Άγκυρα. Βλέπετε όλα αυτά θα κοστίσουν πάρα πολύ για την αμερικανική οικονομία.
Πάντως…Ίδωμεν!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladaklis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ