}

11 Ιανουαρίου, 2016

Κύπρος: Θέλουμε κανονικό κράτος


Ένα  κανονικό κράτος δεν χρειάζεται ούτε εγγυήσεις, ούτε εγγυητές, ούτε φόρμουλες, οι οποίες, μέσα από εποικοδομητικές ασάφειες και υποσημειώσεις, θα αφήνουν ανοικτά παράθυρα για παρεμβάσεις κι επεμβάσεις. Στο θέμα της ασφάλειας μπορεί να δοθεί οριστική λύση, υπό μια βασική προϋπόθεση: Η συμφωνία να προβλέπει ένα κανονικό κράτος, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει εκπτώσεις από δικαιώματα και δεν θα εγκαθιδρύει μια ελλειμματική δημοκρατία, ένα ανάπηρο κράτος, ανήμπορο κι εξαρτημένο, κι αποστρατικοποιημένο, στερημένο από το δικαίωμα αυτοάμυνας.

Εάν η συμφωνία θα είναι δίκαιη και καλή και θα εφαρμόζεται χωρίς οι πρόνοιες της να τυγχάνουν διπλής, και βάλε, ανάγνωσης και ερμηνείας, τότε, προς τι οι εγγυήσεις για την εφαρμογή της; Εάν δεν προβλέπει αντίθετους προς το σύγχρονο δίκαιο περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε η εφαρμογή της δεν θα χρειάζεται καμία χώρα και κανένα οργανισμό να την εγγυηθεί . Η ύπαρξη εγγυήσεων, οποιασδήποτε μορφής, περιορίζει την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας και συνιστά την καλύτερη συνταγή για τη διαιώνιση προβλημάτων και  αντιπαραθέσεων. Θα προσφέρει σε τρίτους, στην περίπτωσή μας στην Τουρκία, τη νομική δυνατότητα, είτε εκβιαστικά να διατηρεί μόνιμα την απειλή κατά της  Κύπρου, είτε διά της ισχύος να επιβάλλει το δικό της έλεγχο. Η εμπειρία λέει πως και τα δυο θα τα επιδιώξει.
Από τη στιγμή που ξεκινά μια συζήτηση να βρεθούν φόρμουλες για την εξωτερική ασφάλεια, το παιχνίδι έχει χαθεί. Γιατί θα ισχύσει η λογική της διαμόρφωσης ενός συμβιβασμού μέσης οδού. Η ιδέα για να περιληφθεί στη συμφωνία πρόνοια για ενεργοποίησης του κεφαλαίου 7  του καταστατικού χάρτη  των Ηνωμένων Εθνών, μπορεί να ηχεί ωραία. Οφείλουμε, όμως, να βλέπουμε τις πραγματικότητες. Κατ'αρχήν, όπου υπάρχει απειλή κατά της ειρήνης ή παραβίαση της ειρήνης, το Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι υποχρεωμένο να παρεμβαίνει σύμφωνα με τον Χάρτη. Μπορεί, όμως , να φανταστεί κανείς τι θα χρειάζεται κάθε φορά για να ενεργοποιηθεί το κεφάλαιο 7;  Θα εξασφαλίζεται η συναίνεση όλων των παικτών στο Συμβούλιο Ασφαλείας;
Η λύση στο θέμα της ασφάλειας είναι η πλήρης κατάργηση των εγγυήσεων. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν η συμφωνία οδηγήσει σε ένα κανονικό, κυρίαρχο και ανεξάρτητο, κράτος, το οποίο θα είναι μετεξέλιξη του σημερινού, της Κυπριακής Δημοκρατίας ( κανονική μετεξέλιξη, όχι με ουρές και αμφίσημες διατυπώσεις). Εάν, δηλαδή, κάτι πάει στραβά, να υπάρχει μηχανισμός και διαδικασία επιστροφής στην Κ.Δ.
Την στιγμή που η τουρκική πλευρά ( Άγκυρα και κατοχικός ηγέτης), επιμένουν, για παράδειγμα, όπως η συμφωνία καταστεί πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε., αυτό σημαίνει πως επιδιώκουν μια συμφωνία με παρεκκλίσεις. Παρεκκλίσεις σημαίνει έκπτωση από δικαιώματα και επί της ουσίας επικύρωση των αποτελεσμάτων της εισβολής και  νομιμοποίηση των συνεπειών της κατοχής,. Παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο σημαίνει ότι το κράτος δεν θα είναι κανονικό και ως εκ τούτου θα χρειάζονται και εγγυήσεις. Και για την εφαρμογή της συμφωνίας και για την ασφάλεια.

costas.venizelos@phileleftheros.com
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ