Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο
Να επιβληθούν εισοδηματικά κριτήρια στην εθνική σύνταξη. Αυτή είναι η βασική απαίτηση των θεσμών προς την ελληνική πλευρά, όπως αποκάλυψε χθες βράδυ ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Εργασίας, «ανακρίθηκε» επί τουλάχιστον ένα τετράωρο από τους βουλευτές του κυβερνόντος κόμματος, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τις βασικές παραμέτρους της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης που προωθεί. Κατά τη διάρκεια αυτής της… ανάκρισης, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχτηκε την παραπάνω απαίτηση των δανειστών, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το μοντέλο Κοινωνικής Ασφάλισης που προωθεί η ελληνική πλευρά και η οποία θέλει τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ σε όλους όσοι συμπληρώνουν στο εξής 15 έτη ασφάλισης (4.500 ένσημα).
Είναι προφανές ότι οι θεσμοί, επιβεβαιώνοντας σχετικά ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, εστιάζουν στο σκέλος της επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων, για να περιορίσουν έτσι την κρατική δαπάνη για χορήγηση συντάξεων. Παράλληλα, όμως φαίνεται ότι επεκτείνουν την κριτική τους και σε άλλα, «δομικά» σημεία της μεταρρύθμισης. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κατρούγκαλο, οι θεσμοί εγείρουν ενστάσεις και αναφορικά με το σκέλος του ποσοστού αναπλήρωσης, επιθυμώντας ουσιαστικά περαιτέρω μείωσή του. Την ίδια στιγμή, εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το μέτρο της προσωπικής διαφοράς, που θεωρητικά προστατεύει τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και για το οποίο, ο υπουργός Εργασίας, τόνισε ότι μπορεί να μείνει σε ισχύ πάνω από 10 έτη.
Εάν τελικά οι πιέσεις των θεσμών γίνουν πράξη και το ποσοστό αναπλήρωσης περιοριστεί ακόμα περισσότερο από ότι επιθυμεί η κυβέρνηση (περίπου 45% για νέες συντάξεις με 15αετία και έως 60% για συντάξεις με 40 έτη ασφάλισης), τότε, θα υπάρξει επί της ουσίας, άμεση μείωση κύριων συντάξεων.
Οι δανειστές επιμένουν να ζητούν να μην υπάρξει αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, ένα μέτρο που έχει επιλεχθεί από την ελληνική πλευρά, ακριβώς για να αποφευχθούν μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Ειδικά για το σκέλος του Αγγελιοσήμου, που αφορά το ταμείο των δημοσιογράφων (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ), ο κ. Κατρούγκαλος φαίνεται να δήλωσε ότι είναι δύσκολο να παραμείνει, αλλά θα αποτελέσει και αυτό, αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
Από την πλευρά τους, οι βουλευτές «γκρίνιαξαν» αρκετά για το γεγονός των αυξημένων εισφορών, που προβλέπει το σχέδιο νόμου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ εστίασαν την κριτική τους και στο σκέλος της ενοποίησης των Φορέων Κύριας Ασφάλισης, ειδικά του ΝΑΤ, του ΟΓΑ και του ΤΣΜΕΔΕ. Για το σκέλος των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε την πρότασή του για να εξισωθούν οι εισφορές τους με εκείνες των μισθωτών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για περαιτέρω παρεμβάσεις που θα περιορίσουν την επιβάρυνση που υφίστανται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου