}

16 Ιανουαρίου, 2016

Οι «κρυφές» μειώσεις στις συντάξεις


Οι «κρυφές» μειώσεις στις συντάξεις
Όσο και αν το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να... ξορκίσει τον όρο «μειώσεις στις συντάξεις», αυτές υπάρχουν στο σχέδιο για το Ασφαλιστικό και, αν και δυσδιάκριτες, πρόκειται να επηρεάσουν αρνητικά τους μελλοντικούς συνταξιούχους. Όμως υποκρύπτουν παρεμβάσεις και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μετά το πέρας της λειτουργίας του μοντέλου της «προσωπικής διαφοράς».

Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι τα «σκοτεινά σημεία» του Ασφαλιστικού, που περιέχουν εμφανείς ή προφανείς μειώσεις στις συντάξεις, όσο και αν το υπουργείο Εργασίας, επιδιώκει να τις απαξιώσει:
*Οι αιτήσεις απονομής σύνταξης που θα προκύψουν το 2016 και για την επόμενη διετία, δηλαδή μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα υπόκεινται στην εφαρμογή του μοντέλου της προσωπικής διαφοράς. Όμως, ειδικά για το τρέχον έτος,  τα ποσά των συντάξεων που θα προκύψουν εάν είναι μικρότερα από εκείνα που θα προέκυπταν με τον παλιό τρόπο υπολογισμού, σε ποσοστό 20% και άνω, θα καλύπτονται στο ήμισυ. Πρακτικά, εάν προκύπτει με το νέο τρόπο υπολογισμού σύνταξη 1.200 ευρώ, ενώ με τον παλιό τρόπο η σύνταξη θα ανερχόταν στα 1.500 ευρώ, ο συνταξιούχος θα λάβει πίσω, μέσω της προσωπικής διαφοράς, μόνο τα 150 ευρώ, δηλαδή τα μισά από τη διαφορά που προκύπτει. Αντίστοιχα, για το 2017, η προσωπική διαφορά θα επιστρέψει στον δικαιούχο – συνταξιούχο το 1/3 της διαφοράς και για το 2018, το 1/4 της διαφοράς. Άρα, έτσι και αλλιώς, οι νέες συντάξεις μειώνονται. Επειδή όμως δεν διασαφηνίζεται εάν η προσωπική διαφορά θα μπορεί να διατηρηθεί ως έχει και μετά το 2018, μένει αναπάντητο το ερώτημα, τι θα γίνει με τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, από αυτή την χρονολογία και μετά, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να σημειωθούν και εκεί, περικοπές.
*Η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, θα υπόκειται σε πέναλτι, δηλαδή θα καταβάλλεται μειωμένη, για συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων. Όσοι ασφαλισμένοι επιλέξουν στο εξής να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, πριν δηλαδή συμπληρώσουν το γενικό όριο σύνταξης (62ο με 40 έτη προϋπηρεσίας ή 67ο με 15αετία), θα υπόκεινται ανάλογη μείωση στο ποσό της εθνικής σύνταξης που θα λαμβάνουν. Η μείωση της εθνικής σύνταξης θα ανέρχεται σε 1/200 για για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.
*Το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα υπερβαίνει το 60% του καταβαλλόμενου μισθού, ακόμα και μετά από 40 χρόνια ασφάλισης. Με δεδομένο ότι έως τώρα το ποσοστό αναπλήρωσης προσεγγίζει το 75%, είναι σαφές ότι οι νέες συντάξεις κινδυνεύουν να είναι αισθητά μικρότερες από τις σημερινές. Μια μείωση που προσεγγίζει τα επίπεδα του 15%, σύμφωνα με ειδικούς της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ