}

15 Μαρτίου, 2016

ΠΕΡΙ HOT SPOT ΤΗΝ AKΡITIKH ΘΡΑΚΗ . ΛΑΘΟΣ Η ΤΥΧΟΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΘΡΑΚΗ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ - ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ. ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ. Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ

A “HOT SPOT” ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ
Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για την μετεγκατάσταση από τα νησιά, τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και την Ειδομένη, σε χώρους φιλοξενίας ανά την ελληνική επικράτεια. Ο σχεδιασμός που αφορά τη Θράκη και ειδικότερα το Νομό Ροδόπης, φαίνεται να καταλήγει στη δημιουργία τριών κέντρων υποδοχής (HOT SPOTS). Οι εκτιμήσεις φέρουν ως πιθανότερα σημεία τα:
α. Πρώην ξενοδοχείο ΧΕΝΙΑ στην Κομοτηνή
β. Πρώην Στρατόπεδο (εγκαταλειμμένο) «ΠΑΠΑΧΑΤΖΗ» στην Κομοτηνή
γ. Παλιές σιταποθήκες στο χ. Ίασμος.
Κάνοντας μια πρώτη ανάγνωση – ανάλυση, διαπιστώνεται ότι πέραν της όποιας διγλωσσίας των υπευθύνων και το σκωτσέζικο ντουζ που ακολουθεί αυτή, σχετικά με τη δημιουργία ή όχι κέντρων υποδοχής στη Θράκη, φαίνεται ότι εάν ευσταθούν οι πληροφορίες για τα τρία παραπάνω σημεία ο σχεδιασμός των παραπάνω κέντρων είναι εν τη γενέσει του λανθασμένος από πολλές απόψεις.
Πολλές παράμετροι συντελούν σ΄αυτό μιας και όλες οι κινήσεις είναι εκ προοιμίου ερασιτεχνικές χωρίς στρατηγική και υπό το δόγμα «βλέποντας και κάνοντας». Η δε επιλογή των σημείων επιεικώς χαρακτηρίζεται ως ατυχή και αυτό διότι:
α. Τα δύο κέντρα σχεδιάζονται εντός του οικιστικού ιστού της Κομοτηνής, με ότι αυτό κι αν συνεπάγεται και
β. Η περιοχή του Ιάσμου η οποία βρίσκεται εδαφικά σε μιας πολύ υψηλής αξίας από τακτικής άποψης κατά τη διεξαγωγή επιχειρήσεων (διάβαση Κοπτερού).
Βέβαια δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη εάν θα υλοποιηθούν τα παραπάνω, αλλά όπου καπνός και φωτιά όπως λέει και η παροιμία. Όπως επίσης δεν έχει διευκρινιστεί και ο αριθμός των προσφύγων ανά κέντρο κράτησης…ειδικότερα όμως:
α. Το ΧΕΝΙΑ βρίσκεται 700 μόλις μέτρα από το κέντρο της Κομοτηνής και δίπλα στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. Είναι ένας αφύλακτος χώρος και περιβάλλεται από πολυκατοικίες ενώ από μπροστά υπάρχει η οδός Σισμάνογλου, που οδηγεί προς Αλεξανδρούπολη (επαρχιακή οδός). Η μη επαρκής φύλαξη θα έχει ως αποτέλεσμα την ελεύθερη κυκλοφορία των προσφύγων ή λαθρομεταναστών (αναλόγως του τι θα φέρουν) εντός της πόλης χωρίς να διασφαλίζεται η μέχρι σήμερα ομαλή ζωή της τοπικής κοινωνίας. Το δε κόστος για την ενεργοποίηση του ξενοδοχείου δεν έχει υπολογιστεί ακόμη χωρίς βέβαια αυτό να είναι σίγουρο.
β. Το δεύτερο κέντρο κράτησης βρίσκεται στις νοτιοδυτικές παρυφές της πόλης, εντός του οικιστικού ιστού δίπλα στο σιδηροδρομικού σταθμό. Πρόκειται για ένα εγκαταλειμμένο στρατόπεδο μικρής έκτασης που δεν μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων ή λαθρομεταναστών. Απέναντι από τις σιδηροδρομικές γραμμές υπάρχει ενεργό στρατόπεδο, ενώ από τη βορινή πλευρά υπάρχουν πολυκατοικίες. Η μη επαρκής φύλαξη θα επιφέρει τις ίδιες συνέπειες με το πρώτο κέντρο.
γ. Το τρίτο κέντρο βρίσκεται στο χωριό Ίασμος 20 χλμ δυτικά της Κομοτηνής και στο μέσον περίπου της απόστασης Κομοτηνής – Ξάνθης. Διέρχεται από εκεί η επαρχιακή οδός προς Ξάνθη ενώ από το χωριό διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη – Θες/νικη. Ως υποψήφιος χώρος δημιουργίας του κέντρου κράτησης είναι ο χώρος των παλαιών σιταποθηκών. Η μη επαρκής φύλαξη του κέντρου θα έχει ως συνέπεια την ελεύθερη κυκλοφορία εντός του χωριού αλλά και των γειτονικών χωριών τα οποία σημειωτέον έχουν σημαντική μουσουλμανική μειονότητα, με τις όποιες συνέπειες.
Άξια αναφοράς τα οποία δεν θα πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής είναι:
α. Η όποια στάση της μουσουλμανικής μειονότητας προς τους πρόσφυγες ή λαθρομετανάστες και η ανοχή που θα επιδείξει απέναντι σε όποιες επιλήψιμες πράξεις προβούν οι πρόσφυγες ή λαθρομετανάστες (ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση που ανήκουν σε διαφορετικά θρησκευτικά δόγματα).
β. Η όποια στάση που θα τηρήσει και η ανοχή που θα επιδείξει το ντόπιο χριστιανικό στοιχείο, απέναντι σε όποιες επιλήψιμες πράξεις προβούν οι πρόσφυγες ή λαθρομετανάστες.
γ. Η στρατηγική σημασία της ευρύτερης περιοχής Ιάσμου – Κοπτερού – Αμαξάδων στην Ροδόπη.
δ. Η πιθανή κατάληψη παλαιών και ακατοίκητων σπιτιών, αγροκτημάτων, αποθηκών, κτισμάτων, αλλά και διαμερισμάτων και οι αντιδράσεις των ιδιοκτητών.
ε. Η όποια απόπειρα εκμετάλλευσης των προσφύγων και της ανθρωπιστικής κρίσης από κέντρα, άτομα ή ομάδες με σκοπό το εύκολο κέρδος (ΜΚΟ, κερδοσκοπία, αισχροκέρδεια, ναρκωτικά, μαστροπεία κλπ).
στ. Η ανάγκη της κάλυψης των θρησκευτικών αναγκών, καθώς και σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα κλπ., η έλλειψη των οποίων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μέχρι του σημείου των αναταραχών και επεισοδίων.
ζ. Η επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων, πρωτίστως ως μέτρο αποτροπής και δευτερευόντως ως κατασταλτική δύναμη, για την διατήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
η. Η αυξημένη ιατρική παρακολούθηση του συνόλου των προσφύγων ή λαθρομεταναστών για τον έγκαιρο εντοπισμό λοιμωδών ή άλλων μεταδιδόμενων ασθενειών, ώστε να προλαμβάνεται με τη μορφή φαρμακευτικής αγωγής και εμβολιασμού ή όποια επέκτασή τους και στα υγιή άτομα.
θ. Η επί καθημερινή βάση αποκομιδή των απορριμμάτων με μέριμνα των κατά τόπους δήμων, για λόγους δημόσιας υγείας.

Analysts for Change

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ