}

22 Μαΐου, 2016

ΜΕΣΗ ΛΥΣΗ : Ετεροχρονισμένο «ξεπάγωμα» των ειδικών μισθολογίων: Από 1/1/2017 θα ισχύσουν τα ισοδύναμα

του Γιάννη Πετρίδη

Ένα ετεροχρονισμένο «ξεπάγωμα» των ειδικών μισθολογίων με ισχύ ισοδυνάμων από 1/1/2017 φέρνει με νομοτεχνική διόρθωση που αφορά στο άρθρο 236 του πολυνομοσχεδίου για τα ειδικά μισθολόγια κατέθεσε ο αν. υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, με την οποία δίδεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016 να καταθέσει ισοδύναμα μέτρα επί του προϋπολογισμού ώστε να μην ισχύσει το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων.

Έτσι, σύμφωνα με την βελτίωση, δεν θα ισχύσει η τροπολογία η οποία προέβλεπε το «πάγωμα» της μισθολογικής ωρίμανσης και των προαγωγών για δύο χρόνια των εργαζόμενων που αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο.
Τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα
Ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αμέσως μετά την κατάθεση της σχετικής διάταξης ανέφερε ότι η εν εξελίξει αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι αναμφίβολα η πιο δύσκολη, κρίσιμη και σημαντική γιατί κλείνει όλες τις δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι η επόμενες αξιολογήσεις δεν θα περιλαμβάνουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα. Για τον λόγο αυτό κάλεσε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας να ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του pronews.gr τα ισοδύναμα μέτρα ύψους 118 εκατ. ευρώ, θα είναι τα εξής:
 -Ο φόρος 5 ευρώ (από 2,6 ευρώ που ισχύει) ανα βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας θα ισχύει άμεσα, από 1 Ιουνίου 2016 και όχι από 1 Ιανουαρίου του 2018.
 -Το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας 5% επι του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού έρχεται πιο νωρίς και επιβάλλεται από 1η Ιανουαρίου 2017 αντί 1η Ιουλίου 2017 που προβλεπόταν αρχικά
-Καταργείται η απαλλαγή που έχουν βιομηχανίες και βιοτεχνίες από την επιβολή ΕΦΚ φυσικού αερίου. Η διάταξη έχει αναδρομικότητα από 1.1.2016   Πάντως υπάρχουν και κάποια θετικά στην τροπολογία που περιλαμβάνει τα ισοδύναμα:
 -Παύει η αναδρομική ισχύς της φορολόγηση των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία καθώς αντί 1.1.2016 το μέτρο θα ισχύει από 1.6.2016. Επίσης, η νέα φορολογία για τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων και φορολογικές ρυθμίσεις για τους ΟΣΕΚΑ θα ισχύσουν από 1.6.2016 αντί αναδρομικά από 1.1.2016.  
-Προστέθηκε ρύθμιση ώστε ποσοστό 20% της ετήσιας αμοιβής παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων να δίνεται σε ΟΤΑ.  
Η άτακτη υποχώρηση και αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στο θέμα ήρθε ως απόρροια των αντιδράσεων των στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και της κάθετα αντίθετης στάσης του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π.Καμμένου και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αντιστράτηγου ε.α. Νίκου Τόσκα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ