}

08 Αυγούστου, 2016

Ε.Δ.: Σε θέσεις μάχης για το νέο μισθολόγιο

Από τον
Ανδρέα Κούτρα
Ανησυχία στα στελέχη εξαιτίας των συνεχών δημοσιευμάτων, που παραμένουν επιφυλακτικά απέναντι στη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα.

Με τα όπλα ανά χείρας βρίσκονται τα χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, έτοιμα να... πυροβολήσουν εναντίον της κυβέρνησης, σε περίπτωση που αθετήσει ακόμη μία φορά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντί τους και προχωρήσει σε νέες μειώσεις αποδοχών, με αφορμή τη σύνταξη νέου ειδικού μισθολογίου.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες που προκαλούνται από σειρά αρνητικών δημοσιευμάτων, τα οποία προέρχονται από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, που βλέπει μόνο αριθμούς και κάνει σχέδια σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές, επαναλαμβάνει τη θέση του ότι έχουν βρεθεί ισοδύναμα και δεν πρόκειται να πληγούν περαιτέρω οι μισθοί. Για να ενισχύσει μάλιστα τα επιχειρήματά του, σημειώνει τη δέσμευση που ανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το ίδιο θέμα, λέγοντας ότι η διάταξη για μειώσεις δεν θα ισχύσει από αρχές του 2017, όπως προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο, και η εξοικονόμηση κονδυλίων θα γίνει από ισοδύναμα μέτρα των οικείων υπουργείων.
Ωστόσο, οι στρατιωτικοί κρατούν... μικρό καλάθι και έχουν έντονες επιφυλάξεις, γιατί ο κ. Τσίπρας είχε μιλήσει και για πλήρη αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων στα προ του Αυγούστου του 2012 επίπεδα, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, παρά και τη νέα απόφαση-δικαίωση των ενστόλων από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οχι, λοιπόν, οι μισθοί δεν αποκαθίστανται, αλλά οι στρατιωτικοί, όπως άλλωστε και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας (αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί), κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη περισσότερα με τα νέα ειδικά μισθολόγια (μόνο ειδικά δεν θα είναι, αφού επιχειρείται η πλήρης εξομοίωση με τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες, όπως αυτές στις Ενοπλες Δυνάμεις).
Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, λοιπόν, εκφράζεται αισιοδοξία ότι τελικά δεν θα γίνουν περικοπές στους μισθούς των αξιωματικών και των υπαξιωματικών των Ενοπλων Δυνάμεων. Για τα 300.000.000 ευρώ που απαιτείται να εξοικονομηθούν από τον Προϋπολογισμό (και όχι απαραιτήτως από τις μισθολογικές δαπάνες), όπως αναφέρουν πηγές του Πενταγώνου, έχουν βρεθεί ισοδύναμα από άλλους τομείς, όπως τα εξοπλιστικά προγράμματα, προκειμένου να μην πειραχτούν οι αποδοχές του προσωπικού, που ήδη έχει πληρώσει πολύ ακριβά το μάρμαρο του Μνημονίου. Ο Πάνος Καμμένος αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας διέψευσαν πρόσφατα ότι έχει καταρτιστεί σχέδιο νόμου με μισθολόγιο «λαιμητόμο» για τους μισθούς των στρατιωτικών. Το ίδιο έκανε και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας όσον αφορά τους λιμενικούς.

Λάδι στη φωτιά
Τα στελέχη, πάντως, δηλώνουν πώς «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά». Και σχετικά δημοσιεύματα (που παρουσιάζουν προσχέδιο ειδικού μισθολογίου του υπουργείου Οικονομικών, με τις περικοπές να αγγίζουν ακόμη και τα 300 ευρώ τον μήνα σε χαμηλόβαθμα στελέχη και μικρές αυξήσεις στους ανωτάτους) ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Κάποια άλλα δε, επιτείνοντας την ανησυχία, φέρουν τον βασικό μισθό του ανθυπολοχαγού να αυξάνεται στα 1.100 ευρώ, αντί των 887 σήμερα, αλλά κανείς δεν ξέρει ποια από τα σημερινά επιδόματα μπορεί να ενσωματώνονται στον βασικό μισθό.
Πέραν του χρονοεπιδόματος, οι στρατιωτικοί λαμβάνουν επίδομα ειδικών συνθηκών, που κυμαίνεται από 50 έως 70 ευρώ για τους υπαξιωματικούς και φθάνει τα 240-400 ευρώ για τους ανωτάτους αξιωματικούς, από βαθμό συνταγματάρχη και άνω χορηγείται το επίδομα ευθύνης διοίκησης, που ξεκινάει από τα 200 ευρώ τον μήνα, ενώ υπάρχει και το επίδομα παραμεθορίου, που είναι 100 ευρώ. Κανείς, επίσης, δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τις μισθολογικές προαγωγές. Και εδώ πρόκειται για ένα «σκοτεινό» σημείο, αφού κυκλοφορούν σενάρια εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς. Πρόκειται για ένα τέχνασμα με το οποίο οι μισθοί «παγώνουν», παρά τη βαθμολογική εξέλιξη, και οι φόροι αυξάνονται, με συνέπεια τις μειώσεις.

Ετοιμάζονται παραιτήσεις
Τα στελέχη των Eνοπλων Δυνάμεων, που εδώ και μήνες βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, αναμένουν τις εξελίξεις, οι οποίες θα πρέπει έως τον Σεπτέμβριο να έχουν δρομολογηθεί όσον αφορά τα οικονομικά τους. Πάντως, πολλοί είναι αποφασισμένοι να υποβάλλουν και τις παραιτήσεις του σε περίπτωση νέων μειώσεων, δημιουργώντας επιπρόσθετο πρόβλημα στο «γηρασμένο» και διαρκώς μειούμενο (αριθμητικά) στράτευμα. Θα πρόκειται, δε, για ένα σοβαρό πλήγμα στο ηθικό και το φρόνημα του προσωπικού, που -παρά τις αντιξοότητες- δίνει τον καλύτερο εαυτό του για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Μήνυμα από τον "διαχειριστή" του ιστολογίου  ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ : Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε. Δεν είμαι δημοσιογράφος, αλλά ένας απόστρατος αξιωματικός της Π.Α. που αποφάσισε να κάνει αυτό που δεν κάνουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ