}

02 Νοεμβρίου, 2016

«Κάποιοι δεν θέλουν την επίλυση του Κυπριακού» BINTEO

tsipras-lavrov2-630Τη σημασία της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με αναρτήσεις στο twitter λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «η επίσκεψη του κ. Λαβρόφ σηματοδοτεί την κοινή πεποίθηση για την ανάγκη να διατηρήσουμε στενές σχέσεις συνεργασίας και διαλόγου, αν θέλουμε να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

«Στοχεύουμε ακόμη στη συνέχιση της οικονομικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού», πρόσθεσε.

Υποδεχόμενος τον κ. Λαβρόφ ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι η επίσκεψή του γίνεται«στη μέση μιας περιόδου όπου αντιμετωπίζουμε παράλληλες προκλήσεις, σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία και την κρίση ασφάλειας» και χαρακτήρισε σημαντικό να συνεχιστεί η συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας στον τομέα των επενδύσεων και του τουρισμού.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε ότι «υπάρχουν καλές προοπτικές για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και γι’ αυτό συζητούν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των χωρών μας» και αναφέρθηκε σε Κυπριακό και Συριακό, για τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα που έγιναν κατά την υιοθέτηση των σχετικών Ψηφισμάτων Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Είμαστε ισχυρά προσηλωμένοι στις αρχές που είναι απαραίτητες αρχές του Κυπριακού, είμαστε ενάντια στις ιδέες επανεξέτασης αυτών των αρχών, της καινούργιας ερμηνείας αυτών των αρχών, να τεθούν τεχνητές προθεσμίες επίλυσης του Κυπριακού. Και βεβαίως είμαστε κατά των επεμβάσεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε ο κ. Λαβρόφ.

Νωρίτερα κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Λαβρόφ υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ και Ε.Ε. για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Συρία, αλλά και τη σημασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να τελειώσει άμεσα ο πόλεμος στη Συρία. «Γνωρίζω ότι υπάρχουν διαφορές. Γνωρίζω ότι υπάρχουν προβλήματα. Αυτά θα τα λύσουμε στη συνέχεια και θα τα λύσουμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις καλές σχέσεις που έχουμε. Αλλά αυτή τη στιγμή προέχει η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας, το τέλος του πολέμου στη Συρία και η συνεργασία μεταξύ μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Λαβρόφ για τη στήριξη της Ρωσίας προς την Κύπρο και υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε μειώσεις όσον αφορά την κυριαρχία, δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε εγγυήσεις, καθώς επίσης και στρατεύματα κατοχής.

Στο Κυπριακό και το Συριακό αναφέρθηκε στις δηλώσεις του και ο Ρώσος υπ. Εξ., σημειώνοντας με νόημα ότι για τη Συρία κάποιοι «σαμποτάρουν» την πολιτική διευθέτηση, αντίθετα προς τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ για την Κύπρο κάποιοι δεν θέλουν να βρεθεί λύση.

Έστειλε, μάλιστα, μήνυμα ότι «δεν δεχόμαστε έξωθεν προσπάθειες άσκησης πίεσης και προσπάθειες να ορισθούν προθεσμίες» για το Κυπριακό.

Τόνισε ότι «αναμφίβολα πρέπει να συμφωνήσουν οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι. Και το Συμβούλιο Ασφαλείας καθόρισε τα πλαίσια αυτής της Συμφωνίας που πρέπει να πετύχουν ως προς την κυριαρχία, ως προς τα ζητήματα ιδιοκτησίας και των εγγυήσεων».

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας τονίστηκε η βούληση για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Τονίζοντας τις βαθιές ρίζες που συνδέουν τους δύο λαούς, Κοτζιάς και Λαβρόφ εξήγησαν ότι συζήτησαν για όλα τα ανοιχτά θέματα και συμφώνησαν στη ανάγκη άμεσης εξομάλυνσης της κατάστασης στη Συρία μέσω του τερματισμού των βιαιοτήτων, καθώς και την ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.

Σχετικά με το Κυπριακό διατυπώθηκε σύμπτωση απόψεων. Ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, καθώς μόνο αυτό είναι το πλαίσιο διευθέτησης για μία σταθερή και αποδεκτή λύση για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους και ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε δημόσια τον Ρώσο ομόλογό του για τη σταθερή στάση της Ρωσίας στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα ο κ. Κοτζιάς τόνισε την ανάγκη ανοιχτών διαύλων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, καθώς και την ανάγκη στην Ευρώπη μίας αρχιτεκτονικής ασφάλειας που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία και δεν θα την τοποθετεί απέναντι. Ο κ. Λαβρόφ εξήρε τη στάση της Ελλάδας ως προς τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας τίθεται πάντα υπέρ του διαλόγου και της αναζήτησης λύσεων και όχι της σύγκρουσης.

Συνάντηση με Κυρ. Μητσοτάκη

Με τον Λαβρόφ συναντήθηκε κι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Σύμφωνα με τη Ν.Δ., υπήρξε σύμπτωση απόψεων ως προς την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών.

Επίσης, κατά τη συνάντηση, έγινε αναφορά στους στενούς ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας – Ρωσίας, καθώς και στην κοινή επιθυμία για περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων, ιδίως στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού και του πολιτισμού. Συζητήθηκε, επίσης, εκτενώς η πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, όπως και η κρίση στη Συρία, καθώς και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών για θέματα που αφορούν στην οικονομική πραγματικότητα και την εσωτερική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ