}

13 Νοεμβρίου, 2016

Η μυστική επίσκεψη του ελληνοαμερικανού συμβούλου του Τραμπ στην Αθήνα Τι έκανε στην περασμένη άνοιξη στην Αθήνα ο ελληνοαμερικανός σύμβουλος του Τραμπ;

o-tzortz-papadopoulos-kai-i-mustiki-episkepsi-stin-athina_w_lΤην περασμένη άνοιξη ο Τζορτζ Παπαδόπουλος πέρασε τις πόρτες του υπουργείου Εξωτερικών σχεδόν με απόλυτη μυστικότητα. Είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ, τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι συναντήσεις του ομογενή συμβούλου του νέου προέδρου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, ήταν στοχευμένες. 

Ο κ Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον γγ Δημήτρη Παρασκευόπουλο, τον πολιτικό διευθυντή Πέτρο Μαυροειδή και τους διευθυντές τριών κομβικών διευθύνσεων: της Α3 που ασχολείται με τις βαλκανικές υποθέσεις, της Α4 που παρακολουθεί τα ελληνοτουρκικά και της Α7 που χειρίζεται τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Στη συνέχεια μετέβη στο υπ. Αμυνας όπου συναντήθηκε με τον Πάνο Καμμένο. Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος ανήκε στην ομάδα συμβούλων της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και αποτελεί έναν από τους τρεις ομογενείς που έχουν στενή σχέση με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το όνομα του Τζορτζ Παπαδόπουλου στη λίστα με τους πέντε συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής ξάφνιασε πολλούς στην Ομογένεια, αλλά και την κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Και αν κάποιοι Ελληνοαμερικανοί τον γνώριζαν ως γιο του Αντώνη Παπαδόπουλου, του πρώην προέδρου της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ, δεν ήταν καθόλου γνωστός στην Ουάσιγκτον.

Σε ηλικία ούτε τριάντα χρόνων –αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο μόλις το 2009– η παρουσία του μεταξύ των συμβούλων του Τραμπ προκάλεσε το ενδιαφέρον της εφημερίδας Washington Post, που σχολίασε σκωπτικά μια αναφορά στο βιογραφικό του: Σύμφωνα με αυτήν, είχε εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στo Model UN, ένα πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για νέους ηγέτες. Η εφημερίδα αναζήτησε συστάσεις και για την εργασιακή του εμπειρία, αλλά δεν τις βρήκε, καθώς λίγοι στον κλάδο είχαν ακούσει για τον μόλις μερικών μηνών διευθυντή του τμήματος Διεθνούς Ενέργειας, Νόμου και Ασφάλειας Φυσικών Πόρων στο Κέντρο Διεθνούς Δικηγορίας του Λονδίνου.

Πριν από αυτό και για σχεδόν πέντε χρόνια, όμως, ο Παπαδόπουλος συνεργαζόταν με το συντηρητικό ινστιτούτο Hudson ως σύμβουλος για τα θέματα της ενέργειας. Υπό αυτήν τη θέση διοργάνωσε μία από τις πρώτες ημερίδες για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» έχει δηλώσει ότι το θέμα «θα είναι ύψιστης προτεραιότητας για τις ΗΠΑ» αν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές. Φαίνεται μάλιστα ότι έχει αναλάβει το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και ευρύτερα τις σχέσεις με την Ανατολική Μεσόγειο για την εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, καθώς φέτος το καλοκαίρι ταξίδεψε αρκετά στο Ισραήλ, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, συναντώντας μάλιστα μέχρι και τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στην ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πάντως ότι βρέθηκε από… σπόντα, καθώς αρχικά είχε ενταχθεί στο επιτελείο του υποψηφίου για την προεδρία Μπεν Κάρσον. Οταν αυτός αποσύρθηκε υποστηρίζοντας τον Τραμπ, ο Παπαδόπουλος εντάχθηκε στο δυναμικό του. Στον βαθμό που θα του δοθεί η ευκαιρία, ελπίζει να μυήσει τον Τραμπ και στα υπόλοιπα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος – για τα οποία πάντως μέχρι στιγμής ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δεν έχει εκφράσει θέση  πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ