}

10 Οκτωβρίου, 2014


ΝΤΡΟΠΗ: 

Οι Τούρκοι εμποδίζουν ενίσχυση των Κούρδων

ΝΤΡΟΠΗ: Οι Τούρκοι εμποδίζουν ενίσχυση των ΚούρδωνΔεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι η Τουρκία θα διεξαγάγει μονομερή χερσαία επιχείρηση για τη σωτηρία της συριακής κουρδικής πόλης Κομπάνι”, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (φωτογραφία) σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία ελέγχεται και για το γεγονός ότι δεν επέτρεψε την ενίσχυση των Κούρδων που παλεύουν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν την Κομπάνι.
“…Διεξάγουμε συνομιλίες…Όταν θα υπάρξει κοινή απόφαση, η Τουρκία δεν θα αποστεί από το να διαδραματίσει τον ρόλο που τής αντιστοιχεί”, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι η δημιουργία ζώνης ασφαλείας ή απαγόρευσης των πτήσεων στο έδαφος της Συρίας δεν βρίσκεται “ακόμη” στο μενού των συζητήσεων.
“Θεωρώ ότι δεν υπάρχει απλή και ευθεία απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε”, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία την οποία θα υπερασπίζεται η Τουρκία δεν βρίσκεται “ακόμη” στο μενού των συνομιλιών των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.
Από τη Δευτέρα, η Τουρκία συγκλονίζεται από βίαιες διαδηλώσεις Κούρδων που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν αναλαμβάνει στρατιωτική δράση για να προλάβει την κατάληψη της πόλης Κομπάνι από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες τραυματιστεί κατά την άγρια καταστολή των κουρδικών διαδηλώσεων από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης σήμερα ότι οι αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού εναντίον θέσεων των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους είναι “επιτυχημένες”.
“Ωστόσο πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο και όλων των άλλων στρατιωτικών επιχειρήσεων, περιλαμβανομένης μίας χερσαίας επιχείρησης”, πρόσθεσε.
Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε πριν από μία εβδομάδα τη διεξαγωγή τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ. Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να οργανώσει τέτοια επιχείρηση, φοβούμενη, μεταξύ άλλων, ότι θα ενισχύσει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ.
“Η ειρήνη δεν θα επικρατήσει ποτέ πραγματικά στη Συρία χωρίς την αποχώρηση του Μπασάρ αλ-Ασαντ και του καθεστώτος του”, επανέλαβε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ