}

22 Νοεμβρίου, 2014

Super Puma και Καρατζαφέρης: Είναι τελικά η εθνικοφροσύνη επάγγελμα και μάλιστα επικερδές;


Image
Tου Κων. Φράγκου*

Αν σου έχουν εμπιστευτεί ένα βάζο μέλι
και σε λίγο αποκαλύπτεται ότι λείπει
μια ποσότητα, αυτό σημαίνει ότι το έφαγες
εσύ, αφού είναι γνωστό ότι σε όλους αρέσει το μέλι
Μπαλζακ

Τα αποκαλυφθέντα, εσχάτως, για τα λαδώματα στην αγορά των ελικοπτέρων PUMA από την EUROCOPTER έχουν πολυσυζητηθεί. Λίγους εξέπληξαν αφού είναι γνωστό ότι όλες, μα όλες, οι προμήθειες εξοπλισμών κατά την τελευταία 30ετία, δεν ήσαν... αλάδωτες καθώς επίσης ότι στο φαγοπότι πρωτοστάτησε η αρπακτική και κλεπτομανής συντεχνία των πολιτικών και οι παρακεντέδες της. Θέλετε να εξαιρέσω 5 ή 6;
Τελευταία, μου έγινε πλέον πεποίθηση ότι η πωλήτρια εταιρεία φέρει την λιγότερη ευθύνη από όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στην απάτη. Προηγούνται οι πολιτικοί και η αυλή τους....

Η εταιρεία βολεύεται να γίνεται ρεμούλα γιατί βάλει τις τιμές της εκεί που θέλει και φουσκώνει το κόστος για να μπουκωθούν τα αχόρταγα στόματα. Και στην περίπτωση των S.PUMA το ίδιο συνέβη. Το υλικό "παραφουσκώθηκε" γιατί οι "πελάτες" ήσαν πολλοί.

Μίζα, τι είναι αυτό;
Την μίζα πολλοί αγάπησαν
τον μιζολήπτη ουδείς.
Σατωμπριάν

Ας δούμε, επ' ευκαιρία, μερικούς ορισμούς, την ορολογία του συστήματος, το γλωσσάρι του. 
Μίζα ή Μύζα: Η μη νόμιμη αμοιβή κάποιου, κυρίως αξιωματούχου ή υπαλλήλου για διευκόλυνση προμήθειας. Υπάρχει μια διάσταση απόψεων στους φιλολογικούς κύκλους στο ερώτημα της ορθογραφίας της λέξης. Άλλοι υποστηρίζουν ότι γράφεται με γιώτα (μίζα) και άλλοι με ύψιλον (μύζα). Η πρώτη εκδοχή προέρχεται ασφαλώς από τη ρίζα της γαλλικής λέξης la mise (η μίζα, ο εκκινητής των αυτοκινήτων), υπονοώντας ασφαλώς, μεταφορικά, το μέσον εκκίνησης μια υπόθεσης. Η δεύτερη εκδοχή αναφέρεται στο ρήμα μυζώ, που σημαίνει ρουφώ, βυζαίνω.
Μιζολήπτης: Ο λαμβάνων τη μίζα. Ο μεσάζων. Το πρόσωπο που παρεμβαίνει στην πώληση ή στο έργο, και τσεπώνει προμήθεια. Ο μιζαδόρος μπορεί να ίσταται ψηλά, μα πάρα πολύ ψηλά, στο χώρο του, ή να είναι ένα γρανάζι του μηχανισμού. Λάδωμα: Παράνομη και ύποπτη προσφορά χρημάτων σε αρμόδιο ώστε να μεσολαβήσει για προμήθεια. Εξαγορά, δωροδοκία.
Γρηγορόσημο: Ειδικό τέλος μίζας για επιτάχυνση διαδικασιών, για λίπανση των γραναζιών. Καταβάλλεται, συνήθως στα μέσα και κατώτερα κλιμάκια.
Μιζοδότης: Ο λαδώνων, ο παρέχων την μίζα. Από Πρόεδρο της εταιρείας μέχρι τον εγχώριο βαρώνο και τους βοηθούς του.
Σαβούρας: Ο Μιζολήπτης που ζητάει για τα πάντα το κάτι τι του.
Γυναικοπίπης: Μιζολήπτης που κουβαλάει πάντα μαζί του τη γυναίκα του για να εισπράττει δώρα, κοσμήματα ή γουναρικά.
Τροφοδότης λογαριασμός: Αυτός με τον οποίο το αφεντικό τροφοδοτεί τους λογαριασμούς των λαδωνόμενων.
Pot de vin - bribe - commission: Η ονομασία της μίζας στην αγγλογαλλική.

Για να συνεννοούμαστε...

Κατ' αρχήν οφείλω να διαχωρίσω τη θέση μου από πολλούς που εκδηλώνουν, εντελώς όψιμα το αντικαρατζαφερικό μένος τους. Για μένα ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, για τον οποίο ισχύει το τεκμήριο αθωότητας επί του παρόντος, ήταν γνωστός, γνωστότατος ως γραφικός τύπος του "πονηρού πολιτευτή" όπως τον περιγράφει σε ένα τραγούδι του ο φίλος μου Νιόνιος Σαββόπουλος. 

Ήταν γνωστός για τον κραυγαλέο πατριωτισμό και εθνικοφροσύνη του καθώς και για την αγωνία του για την διατήρηση και αύξηση της ισχύος των ΕΔ. Είχε δύναμη, κόμμα, τηλεοπτικό σταθμό (προσφάτως αναβαθμισθέντα από το δίδυμο των Αντωνομπένηδων). Δεν τον γνώριζαν οι Κυβερνώντες; Βεβαίως τον γνώριζαν και καλά μάλιστα. ήταν και είναι επίλεκτο μέλος του ευγενούς πολιτικού κόσμου, που επιβάλλει την αλληλοβοήθεια και τη σιωπή. Ο ένας γνωρίζει καλά τον άλλο... Είδατε μήπως κάποιο σχόλιο για το θέμα Καρατζαφέρη από ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ; Μπορώ να πω ότι ήταν το σέμνωμα της Εθνικοφροσύνης.
Θυμάμαι, επίσης, τις πύρινες αγορεύσεις του στη Βουλή για την Πατρίδα. Επίσης, όπως λέγεται, η ανησυχία του εκδηλωνόταν με συχνή επίσκεψη στο ΥΕΘΑ για ενημέρωση, την οποία παρείχαν προθύμως οι συνάδελφοι Υπουργοί και τον έλεγχο των ερωτήσεων των βουλευτών του στη Βουλή επί θεμάτων των εξοπλισμών.
Αφήνω την δικαιοσύνη να επιληφθεί στα της ύπαρξης ή όχι μίζας από πλευράς επιχειρηματιών προς τον κ. Γ.Κ. "Μηδενί δικήν δικάσεις πριν αμφοίν μύθον ακούσεις" έλεγαν οι Αρχαίοι και δεν είχαν άδικο.

Η προμήθεια των Ε/Π SUPER PUMA

Η εθνικοφροσύνη είναι επάγγελμα
ορέον, ιδί και επικερδές.
Μποστ


Ας δούμε πώς εισήχθησαν στην ΠΑ τα ελικόπτερα S.PUMA.
Η προμήθεια των Ε/Π SUPER PUMA.
Από την Γαλλική EUROCOPTER (Σύμβαση 115/98, 65 εκ. €, ποσότης 4, και δύο προαιρετικά, options) Νόμιμοι αντιπρόσωποι ο αείμνηστος Ι. Λαϊνόπουλος και ο κ. Ν. Τσάλας .
Διαπιστώσεις:
Η Π.Α. είχε ανάγκη αυτή τον Ε/Π, δεν ήταν προμήθεια «σικέ» (δηλ. για να τα «οικονομήσουμε») πράγμα σύνηθες επί ΣιμητοΑκοΓιαννοκρατίας. Σας παραθέτω, προς τούτο απόσπασμα συνέντευξης του κ. Τζο Ρεμπερ, Αντιπροέδρου Οργανισμού TRANSPARENCY INTERNATIONAL (Ελευθεροτυπία 15/01/05), "Η μίζα είναι η κινητήριος δύναμη των εξοπλισμών. Η διαφθορά είναι το κεντρικό στοιχείο που κατευθύνει τις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων …. Σε πολλές περιπτώσεις ένα οπλικό σύστημα δεν θα αγοράζονταν αν δεν υπήρχε το κίνητρο της μίζας …"

Οι προωθητές της πώλησης δεν ήταν μόνο οι δύο εταιρείες που φαίνονται ότι διοχέτευαν το χρήμα στoν κ. ΓΚ. Ήταν ακόμη τρεις έλληνες, επώνυμοι, του χώρου.
Έγινε προσφορά και από την Αμερικανική SIKORSKY που απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους. Η προσφερθείσα όμως τιμή (13,5 εκατομμύρια ευρώ αν δε με απατά η μνήμη) δίνει εικόνα του πραγματικού κόστους.

Η επιτροπή προμήθειας, συγκροτήθηκε δίκην Λαϊκού δικαστηρίου: Βουλευτές, συνδικαλιστές, Αξιωματούχοι, εκπρόσωποι κομμάτων. Σκέτος συρφετός.
Προφανώς αγοράστηκε από την EUROCOPTER υπερκοστολογημένο υλικό (όπως έγινε στο σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων επί εποχής ΣιμήτοΓιαννοΆκηδων). Ήταν εθνική ανάγκη για να «μπουκωθούν» η πληθώρα των μιζοληπτών.

Η συνέχεια

Με την προμήθεια των 6 πρώτων SUPER PUMA μπήκε νερό στ’ αυλάκι για ν’ αγοραστούν ακόμη 6 με τιμές διαρκώς αυξανόμενες από την αρχική που θεωρείτο σημείο αναφοράς! Για τα επόμενα ακολουθείτο η μέθοδος της απευθείας ανάθεσης λόγω ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΙΑΣ. Στη πρώτη φάση (τα 6) οι μίζες πρέπει να ξεπέρασαν τα 8-10 εκ. € . Η δεύτερη της σύμβασης 375/00 είναι αυτή που αναφέρεται στον Γ.Κ.

Απαντήσεις στις απορίες


1. Πως είναι δυνατόν ένας πολιτικός παράγων να δύναται ν’ αποκομίζει τέτοια ποσά (αν τελικά αποδειχθεί ότι τα απεκόμισε...); Ο κ. Γ.Κ. δεν ήταν απλός πολίτης. Ήταν Αρχηγός Κόμματος , ιδιοκτήτης εφημερίδας και τηλεοπτικού μέσου και έπαιξε τον ρόλο του λεγόμενου «λομπίστα». Εκινείτο στο περιθώριο των εξοπλισμών. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες της παρούσης περίπτωσης (S. PUMA) αλλά γνωρίζω άλλη παρόμοια. Επώνυμος πολιτικός πληροφορείται ότι γίνεται η Α προμήθεια, έμαθε λεπτομέρειες (τιμές, μεθοδεύσεις κ.λ.) και επισκέφτηκε Υπουργό και Βαρόνο προμηθειών (αυτοί, έτσι ή αλλιώς ήταν συνεταιράκια) και τους είπε: Η μου δίνετε 2% ή σας χαλάω τη προμήθεια πήρε 1,5%.

2. Αν ο Γ. Κ. έλαβε μίζα 1,65 εκ. € στη συγκεκριμένη περίπτωση, πόσα πήραν οι άλλοι; Πολλά περισσότερα, Υπουργοί, Γενικοί Διευθυντές, Αξιωματούχοι κ.λ.π. Γι΄αυτό φούσκωσε η τιμή.

3. Ποιος πληρώνει τη μίζα; Μα είναι απλό. Ο φορολογούμενος Έλληνας. Ο προμηθευτής για να ικανοποιήσει την κομπανία των διεφθαρμένων, απλά φουσκώνει την τιμή

4. Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση; Τυχαία; Καθόλου. Είναι προϊόν συνεχούς έρευνας, επί διετία της ομάδας των ΑΔΕΚΑΣΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ που συνεχίζουν να ψάχνουν για μαύρο χρήμα, χωρίς την βοήθεια της Πολιτείας, με αντιδράσεις της κλεπτομανούς συντεχνίας των πολιτικών. Και χωρίς αστυνομική προστασία!

5. Στην υπόθεση των S PUMA φέρονται εμπλεκόμενοι και 3 Πτέραρχοι εα, ο ένας των οποίων είναι Αντιπεριφερειάρχης! Ήταν αυτοί που διαχειρίζονταν τις διαδικασίες, όπως φαίνεται.

6. Η άνοδος της "μετοχής"

Όπως προανέφερα η φουσκωμένη αρχική τιμή βοηθά τις επόμενες, , για να υπερκοστολογηθούν.
Η τελευταία προμήθεια SUPER PUMA έγινε με τη σύμβαση 01/09 (χαρακτηριζόμενη ως Λεόντειο) με διακρατική συμφωνία των δύο μερών (Γαλλία – Ελλάδας). Ας της ρίξουμε μια ματιά.

ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΔΥΟ (2) Ε/Π PUMA

1. Αγοραστής : Ελλάδα - ΥΕΘΑ
2. Πωλητής : Εταιρεία EUROCOPTER μέσω Γαλλικού ΥΕΘΑ.
3. Χαρακτηρισμός σύμβασης : Αποικιακή και Λεόντειος
4. Ποτέ στην Ιστορία εμπορίου όπλων μεταξύ Ελλάδας - Γαλλίας (πάντοτε μονόδρομος) δεν είχε υπογραφεί σύμβαση STATE - TO - STATE δηλαδή μεταξύ των 2 Δημοσίων ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ. Στο παρελθόν είχαμε πάντα Ελληνικό Δημόσιο (ΥΕΘΑ) και Γαλλική Εταιρεία (π.χ. Μαχητικά Μ-2000, πύραυλοι EXOCET, εκσυγχρονισμός φρεγατών κ.λπ.)
5. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ, χωρίς διαγωνισμό, που σημαίνει μεγάλη οικονομική ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου. Ο τυχόν ισχυρισμός ότι η αγορά αποτελεί OPTION παλαιότερης δεν ισχύει γιατί ο χρόνος της προαίρεσης έχει λήξει προ πολλού.
6. Γιατί εφαρμόσθηκε το "εφεύρημα¨ STATE TO STATE;
Σύμφωνα με το νόμο περί προμηθειών Πολεμικού Υλικού 3433/2008 (άρθρα 27 και 30) επιβάλλεται η προσκόμιση από τον προμηθευτή υποσυμβάσεων για Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή (ΕΒΣ) και Αντισταθμιστικά Ωφελήματα (ΑΩ) προ της υπογραφής της κυρίας Σύμβασης. Η ΕΒΣ δεν πρέπει α είναι μικρότερη των 20% της αξίας των υλικών και 80-100% της αξίας των υλικών για τα ΑΩ.
Στο συγκεκριμένο κείμενο σύμβασης δεν υπάρχουν ούτε ίχνη ΕΒΣ. Δηλαδή Χάριν της αναδόχου εταιρείας δεν δόθηκε εργασία σε ψυχορραγούσες Ελληνικές εταιρείες υποκατασκευαστών.

Όσο για τα ΑΩ υπάρχει μια παράγραφος - παγίδα στην Σύμβαση (άρθρο 2 παρ. 5) στην οποία αναγράφονται τα εξής, απίστευτα για τον αγοραστή - δούλο:
Ο ΠΩΛΗΤΗΣ ΔΕΝ είναι Μέρος σε οποιαδήποτε απαίτηση ΑΩ αν μπορούν να απαιτηθούν από τον ΑΓΟΡΑΣΤΗ σε σχέση με την συμφωνία και δεν αναλαμβάνει καμμία υποχρέωση όσο αφορά την διαχείριση ή την ικανοποίηση σχετικών απαιτήσεων ΑΩ. "Επομένως, λέει, αφού ηλίθιοι Έλληνες υπογράψατε τη σύμβαση και δώσατε την προκαταβολή πηγαίνετε να επαιτήσετε ΑΩ από την εταιρεία. Δεν ξέρω αν θα σας δώσει και τι θα σας δώσει, αλλά εμένα μην με ανακατεύετε. " Προμήθεια με αποικιακή σύμβαση ΝΑΙ ή ΌΧΙ; Τελικά η EUROCOPTER παραχώρησε κάποια ασήμαντα ΑΩ, κατά την βούλησή της.
Το σύνολο της δαπάνης ανέρχεται σε 41,285 εκ. € (Άρθρο 4) και ο αγοραστής υποχρεούται να καταβάλει στον πωλητή το ποσό των 35,177 εκ δηλαδή το 80% ΠΡΙΝ ΠΑΡΑΛΗΦΘΕΙ ΤΟ ΥΛΙΚΟ.


Αν η σύμβαση δεν ήταν STATE TO STATE αλλά ΥΕΘΑ - EUROCOPTER αυτό το υπερβολικό και σκανδαλώδες ποσό θα ήταν έντοκο και οι τόκοι θα αφαιρούντο λογικά, από την καταβολή του οριστικού αντιτίμου.

Ενώ στις διακρατικές δεν υπάρχουν ρήτρες εκατέρωθεν, ( άρθρο 49) στην παρούσα υπάρχουν εις βάρος του Ελληνικού ΥΕΘΑ, μονομερώς. Η παράγραφος 6.3. κραυγάζει: Γαλλική ρήτρα για τυχόν καθυστέρηση καταβολής δόσης (ενώ ουδεμία ρήτρα προβλέπεται αν οι Γάλλοι καθυστερήσουν να παραδώσουν το υλικό). Η παράγραφος αυτή έχει εκβιαστικό χαρακτήρα.
Δεν αναφέρεται πουθενά η δυνατότητα ΜΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ του υλικού και υποβολή ένστασης εκ μέρους του αγοραστή (ΓΟΥΡΟΥΝΙ ΣΤΟ ΣΑΚΙ).
Δεν αναφέρεται πουθενά η δυνατότητα ολοκληρωτικής απόρριψης των υλικών για μείζονες ελλείψεις οι οποίες δεν είναι δυνατόν να διορθωθούν.
Η σύμβαση δεν υποβλήθηκε, όπως προβλέπεται, προς έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο προ της τελικής υπογραφής.

Σημ.1: Η σύμβαση είναι έργον των κ. Μεϊμαράκη - Βασιλάκου.
2: Παρατηρείται αύξηση του κόστους, κατά 30% περίπου, του Ε/Π εντός 10ετίας (1998 - 2008) δηλαδή από 16 εκ. € σε 21 εκ. €. Πληρώναμε την ομοιοτυπία την ίδια ώρα που η Κύπρος και Ισπανία προμηθεύονταν τα ιδίου τύπου Ε/Π (και πλέον σύγχρονα) των AGUSTA - NESTLAND με 14 εκ. € έκαστο.

Η ουρά
In canda venenum
(στην ουρά είναι το δηλητήριο)
Κάτων

Αν λάβουμε υπόψη το δόγμα Μπεγλίτη (υπάρχουν στο Υπουργείο κυκλώματα που κατευθύνουν τις προμήθειες) τότε η υπόθεση ανάθεσης επισκευής των Ε/Π PUMA στην ισπανική EUROCOPTER της οποίας το κόστος εκτινάχθηκε στο τριπλάσιο και ο χρόνος παράδοσης στο εξαπλάσιο τότε οδηγείται κάθε φιλύποπτος ή και κακόπιστος να υποθέσει ότι το αντικείμενο (Ελικόπτερα PUMA) εξακολουθεί να θεωρείται ως καλός "μεζές" του οποίου η εκμετάλλευση δεν έχει τελειώσει. Η ΠΑ έπρεπε να προσέξει το θέμα. Είναι καιρός να το κάνει τώρα. Να δει καθαρά το τι πιθανόν συμφέρει την Υπηρεσία, την Χώρα, την Εθνική Οικονομία. Να υποψιασθεί τι μπορεί να συμβαίνει πίσω απ' αυτή την υπόθεση, από το σώμα, αυτής της προμήθειας.


Ο Κων. Φράγκος είναι Υπ/γος ε.α. Αναλυτής Αμυντ. Θεμάτων
Συγγραφέας – DEA Σορβόννης στα Αμυντικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ