}

15 Ιουλίου, 2015

Τσίπρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών, αν χαθεί η πλειοψηφία [Βίντεο ολόκληρη η συνέντευξη]



Συνέντευξη στην δημόσια τηλεόραση έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη σκιά των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που πυροδοτεί η συμφωνία με τους δανειστές. Ο πρωθυπουργός έδωσε απαντήσεις για τη συμφωνία, τις συνθήκες και τα διλήμματα με τα οποία βρέθηκε αντιμέτωπος, αποδεχόμενος πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη συμφωνία, με σκληρές μεταρρυθμίσεις και μέτρα.
«Δεν πρόκειται να σας μιλήσω για Success Story», τόνισε, σημείωσε ωστόσο πως οι άλλες επιλογές ήταν καταστροφικές. «Προσπάθησα με δύναμη ψυχής να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα», είπε, σημειώνοντας πως στα θετικά της συμφωνίας είναι η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών μεσοπρόθεσμα, το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, το εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ, και η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος με 25 δισ. ευρώ, ώστε να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των πολιτών. «Αυτή η πολιτική δεν μας βοηθάει, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό. Πρέπει ο καθένας να καταλάβει ποιες ήταν οι εναλλακτικές μας [...] και πρέπει μέσα σε αυτά τα σκληρά πλαίσια να στοχεύσουμε στην αναδιανομή των βαρών και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Πρέπει να πληρώσουν αυτοί που δεν πλήρωναν μέχρι σήμερα», τόνισε. 
Σχετικά με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία είπε πως οι στιγμές είναι κρίσιμες και ο καθένας καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του και όλοι κρινόμαστε από την ιστορία. Σημείωσε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να δραπετεύσει. «Γνώριζα πως τα πράγματα θα είναι δύσκολα» αλλά όπως είπε «θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για να σταθεί η χώρα στα πόδια της», διαψεύδοντας και όσους επιδίωξαν την πτώση αυτή της κυβέρνησης, εντός και εκτός. Όταν ρωτήθηκε αν ένας πρωθυπουργός τελικά είναι «παντός καιρού», ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Παντός καιρού δεν είναι κανένας αλλά όταν το καράβι είναι σε φουρτούνα το χειρότερο είναι να εγκαταλείψει το τιμόνι. Ένας πρωθυπουργός πρέπει να δίνει μάχες, πρέπει να λέει την αλήθεια στον λαό και να μην δραπετεύει». 
Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αυτό που προέχει είναι να κλείσει η συμφωνία, καθώς ακόμη κάποιοι επιχειρούν να την εμποδίσουν. Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με όλα τα άλλα. «Όλα θα εξαρτηθούν από την κυβερνητική πλειοψηφία και από τις διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ». Ερωτηθείς αν θα προχωρούσε σε κυβέρνηση εθνικού σκοπού απάντησε πως αυτή τη στιγμή αυτό το σενάριο «δεν εξυπηρετεί», καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει διαφοροποιήσεις στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. 
Ολόκληρη η συνέντευξη
Αποσπάσματα:
- Η ιστορία έχει πολλές στροφές και διαρκεί πολύ. Εμείς δώσαμε μια μάχη από τη μία το δίκιο και από την άλλη η χρηματοπιστωτική ισχύς. Το όραμα και η διεκδίκηση για την αναγκαία αλλαγή στην ΕΕ θέλω να πιστεύω πως θα δικαιωθεί παρά το γεγονός πως αυτό το όραμα υπέστη χτες μια σημαντική ήττα. 
- Είδατε το μένος με το οποίο καταφέρονταν εναντίον μου οι συντηρητικοί βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι σημαντικό να υπήρχουν στο μέλλον και άλλες κυβερνήσεις σαν τη δική μας
- Τελικά ένας πρωθυπουργός είναι παντός καιρού; Ένας πρωθυπουργός πρέπει να δίνει μάχες, πρέπει να λέει την αλήθεια στον λαό και να μην δραπετεύει. Παντός καιρού δεν είναι κανένας αλλά όταν το καράβι είναι σε φουρτούνα το χειρότερο είναι να εγκαταλείψει το τιμόνι. 
- Κυβέρνηση εθνικού σκοπού; Πιστεύω πως δεν μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τους σκοπούς μας. Μέχρι το κλείσιμο της συμφωνίας δεν πρέπει να προκαλέσουμε αλλαγές. 
- Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση και δύσκολη Σύνοδος Κορυφής. Κάποια όψιμα μέλη της ευρωζώνης ήρθαν για να κουνίσουν το δάχτυλο σε εκλεγμένο πρωθυπουργό για το τι πρέπει να κάνει. Αλλά υπήρχαν και φωνές στήριξης, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Κύπρος και η Αυστρία και μάλιστα από την Ιταλία με πολύ έντονο τρόπο. Δεν αισθάνθηκα μόνος. Η δύσκολη διαπραγμάτευση ξεκίνησε λόγω του κακού κειμένου από το Eurogroup. 
- Δεν ισχύει πως πρέπει να πάρουμε πίσω νομοσχέδια που έχουν ήδη ψηφιστεί. Δεν υπάρχει θέμα ανάκλησης. Υπάρχει ζήτημα επανεξέτασης ώστε να βρεθούν ισοδύναμα. Οι 9.000 προσλήψεις δεν έχουν δημοσιονομική επίπτωση γιατί ήταν μέσα στο προϋπολογισμό. Μην δημιουργούμε εντυπώσεις. Είναι ήδη μια κακή και δύσκολη συμφωνία και δεν χρειάζεται να δημιουργούμε περαιτέρω αρνητικές εντυπώσεις. 
- Για την Κωνσταντοπούλου: Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει την άποψή του και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. 
- Η συμμετοχή ΔΝΤ προαπαιτούμενο Γερμανίας, Ολλανδίας και άλλων χωρών για να περάσουν τη συμφωνία από τα κοινοβούλια τους.
- Για το Ταμείο των 50 δις: Το σχέδιο Σόιμπλε ήταν να πάει το Ταμείο στο Λουξεμβούργο και να μην διαχειρίζεται η Ελλάδα την περιουσία της. Έγινε σκληρή κόντρα για το νέο Ταμείο (50 δισ.), ως τις 9.00 το πρωί. Τελικά το Ταμείο θα μείνει στην Ελλάδα και θα το διαχειρίζεται η Ελλάδα. Γενικά η τελική πρόταση, σε σχέση με την αρχική, για το νέο Ταμείο ήταν "η μέρα με τη νύχτα". Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπεται για το Ταμείο εδώ.
- Για τον Γιάνη Βαρουφάκη: Η αποχώρησή του ήταν συνεναιτική. Είναι διαφορετικό κάποιος να είναι ένας πολύ καλός οικονομολόγος και άλλο να είναι πολιτικός. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένας εξαιρετικός οικονομολόγος και ευφυής άνθρωπος, αυτό δεν σημαίνει πως δεν έκανε λάθη. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν επηρέασε τις διαπραγματεύσεις. Υπήρχε από την αρχή ένα πολιτικό σχέδιο για Grexit. Ανοησίες τα περί δόλου του Γιάνη Βαρουφάκη. Έκανε λάθη στη διαπραγμάτευση και τα χρεώνομαι εγώ, όχι εκείνος
- Οι εκλογές θα εξαρτηθούν από τις διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Αλλά τώρα δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με αυτά τα πράγματα. 
- Πριν προχωρήσουμε στις απαραίτητες διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος, πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα. 
- Δεν έχω πρόθεση να δραπετεύσω από τις ευθύνες μου. Γνώριζα πως τα πράγματα δεν είναι εύκολα. 
- Τουτη την ώρα αυτό που προέχει, γιατί δεν έχει κλείσει ακόμη τίποτα - κάποιοι εμποδίζουν και τώρα το πρόγραμμα γέφυρα -, είναι να φτάσουμε στο νέο πρόγραμμα. Μετά θα έχουμε άπλετο χρόνο να συζητήσουμε τα πάντα. 
- Βρισκόμαστε σε συνθήκες έκτακτες και μη φυσιολογικές. Ο καθένας αναμετράτε με την ιστορία του. Το πάλεψα όσο κανείς και πήρα δύσκολες αποφάσεις. Ο καθένας λοιπόν θα κριθεί με τις επιλογές. Η ιδεολογική καθαρότητα σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει. Αν κάποιος θέλει να τη διατηρήσει θα πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες του. Το καταστατικό μας δεν προβλέπει διαγραφές. Όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. 
- Για την έξοδο από το ευρώ: Ζήτησα ανάλυση και τις επιπτώσεις και είδα πως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί εναλλακτική. Όμως και εγώ δεν είχα ποτέ στο μυαλό μου την έξοδο από το ευρώ. 
- Δεν μπορώ να δεχτώ πως η Ευρώπη ανήκει στο Σόιμπλε και έδωσα όλη μου τη δύναμη για αυτό. Σχέδιο Β δεν υπάρχει. Η άτακτη χρεοκοπία δεν ευνοεί κανένα. Το Σχέδιο Β ήταν το σχέδιο Σόιμπλε. 
- Εγώ δεν θα πω στον ελληνικό λαό πως θα σας φέρω το Success Story. Αυτή η πολιτική δεν μας βοηθάει, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό. Πρέπει λοιπόν ο καθένας να καταλάβει ποιες ήταν οι εναλλακτικές μας. Φτάσαμε μέχρι το τέλος. Η μία επιλογή ήταν αυτή που έκανα. Το έκανα με κριτήριο το συμφέρον της χώρας. Το ένα ήταν η άτακτη χρεοκοπία. Κανείς δεν μας βοηθούσε σε αυτό το σενάριο. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και ο καθένας θα πάρει τις ευθύνες του. Η δεύτερη λοιπόν επιλογή ήταν η άτακτη χρεκοπία και η τρίτη ήταν συνεναιτική έξοδος από το ευρώ. Αν και το είχα στο μυαλό μου συνειδητοποίησα πως η «συναινετική επιλογή» ήταν το σχέδιο Σόιμπλε με παροχή «ανθρωπιστικής βοήθειας». Εγώ δεν μπορούσα να συμφωνήσω με αυτό το σχέδιο. Τι θα σήμαινε αυτό: Θα πηγαίναμε σε εθνικό νόμισμα αλλά και με μνημόνιο.
- Θα κάνω ό,τι μπορώ να διατηρήσω ενιαίο τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του ποιο σχέδιο θέλει να εξυπηρετήσει. 
- Κάποιοι θα ήθελαν πάρα πολύ να πέσει αυτή η κυβέρνηση. Είναι μεγάλη ευθύνη μας να παραμείνουμε και να μην κάνουμε το χατίρι σε όσους θέλουν να τελειώσουν με τις εναλλακτικές στην Ευρώπη. 
- Υπερτιμήσαμε τη δύναμη του δίκιου και της ισχύος του λαού. Οι εταίροι μας μάς δείχνουν ότι στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν έχουν σημασία οι εκλογές. Στη ζωή και στην πολιτική, πρέπει να παίρνεις ρίσκο. Και να παραδέχεσαι την ήττα σου, όταν έρχεται.
- Την ηγεμονία δεν την κερδίζεις με επιβολή, αλλά με πειθώ. Εμείς παλέψαμε και ρίξαμε το σπόρο.Έχουμε ρίξει τον σπόρο της δημοκρατίας - Η λιτότητα σε λίγο δεν θα είναι μονόδρομος - Οι ρωγμές έχουν ξεκινήσε
- Οταν αποφάσισα το δημοψήφισμα,είχα την πεποίθηση ότι θα μας δοθεί η απαιτούμενη παράτση. Με το δημοψήφισμα είχαμε ζητήσει παράταση του προγράμματος. Εκδικητικά δεν μας την έδωσαν. Μετά ζήτησαν εκ νέου διαπραγματεύσεις. Αλλά μόλις είδαν πως μπορεί να κερδίσει το «ναί» είπαν πρώτα δημοψήφισμα μετά οι συζητήσεις. Όταν κέρδισε το «όχι», ενώ είχαν πει πως ήταν ευρώ ή δραχμή, τελικά επανήλθαν στις διαπραγματεύσεις θέλοντας όμως δείξουν σε όλους πως χάσαμε. 
- Το προσπάθησα. Έκανα ότι μπορούσα. Κάποιοι μπορεί να με κατηγορήσουν μάλιστα πως το παραέκανα. 
- Μπορείτε να με κατηγορήσετε για αυταπάτες, πως η Δημοκρατία μπορεί να κερδίσει, αλλά όχι ότι είπα ψέματα. 
- Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες. Αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι να διασφαλίσω πως οι χαμηλότεροι να μη βιώσουν την καταστροφή. 
- Υπάρχουν τρόποι να στηριχθούν όσοι πρέπει να στηριχθούν. 
- Πρέπει μέσα σε αυτά τα σκληρά πλαίσια να στοχεύσουμε στην αναδιανομή και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Πρέπει να πληρώσουν αυτοί που δεν πλήρωναν μέχρι σήμερα. 
- Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου που θα φέρουμε για το ασφαλιστικό. 
- Έχουμε κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Δεν είναι προοδευτική πολιτική να στέλνεις κάποιον στη σύνταξη στα 45 ή στα 50 του. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα από το ασφαλιστικό μετά το PSI και πρέπει να λύσουμε το ζήτημα του ασφαλιστικού. Ένα πρόβλημα των ταμείων είναι το κούρεμα και το άλλο η ανεργία. Το μεγάλο στοίχημα είναι αυτό. Η επιλογή να ενισχυθούν οι ασφαλιστικές εισφορές είναι επίσης μια προοδευτική πολιτική. Πρέπει να στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Δώσαμε μάχη για να μη μειωθούν οι συντάξεις. Θυμάστε τις αρχικές προτάσεις των δανειστών. 
- Εξηγούμε σε όλους του τόνους πως το πρόβλημα είναι δεν είναι οι φόροι αλλά η εισπραξιμότητα. Τους το είπαμε αλλά αυτό είναι το παράλογο που μας επιβάλλεται. 
- Δεν μπορεί να συγκριθεί το υφεσιακό μείγμα με αυτό των προηγούμενων μνημονίων. Μέχρι τώρα ανέφεραν πως χρειάζεται 3% πλεόνασμα. Τώρα θα πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το 2018. 
- Τα θετικά: Στη συμφωνία μπήκαν τελικά μια μεγάλη χρηματοδότηση, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, επενδυτικό πρόγραμμα και αναδιάρθρωση χρέους. 
- Πήραμε μια συμφωνία δύσκολη και κακή με σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσες. Όμως δεν έχει το απόλυτο αδιέξοδο του τελεσιγράφου που αρχικά μας δόθηκε πριν το δημοψήφισμα. 
- Προσπάθησα να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα. 
- Είχαμε δύο εναλλακτικές. Τη συμφωνία με αυτούς τους όρους ή την άτακτη χρεοκοπία. Υπήρχε και το σχέδιο του Σόιμπλε για συμφωνημένη έξοδο από το ευρώ
- Μόνο αλήθειες. Η χτεσινή νύχτα ήταν μια νύχτα κακή για την Ευρώπη μακριά από τις αξίες της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ