}

15 Ιουλίου, 2015

Οι 3 Λόγοι που η Συμφωνία για το ελληνικό χρέος είναι πραγματικά μια γερμανική Παγίδα!

tsipras_merkel_st Η Ελλάδα σώζεται;

Σε όλο τον πλανήτη, οι τίτλοι ειδήσεων διαλαλούν ότι μια «συμφωνία» έγινε η οποία θα δώσει στην Ελλάδα τα χρήματα που χρειάζεται και θα την κρατήσει στην ευρωζώνη.
Αλλά, όπως θα δείτε παρακάτω, αυτό δεν είναι καθόλου αλήθεια. Χθες, όταν έγραφα ότι «ποτέ δεν επρόκειτο να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία», δεν υπερέβαλλα. Αυτή η «συμφωνία» δεν συντάχθηκε με την πρόθεση της «σωτηρίας της Ελλάδας». Όπως εξήγησα σε προηγούμενο άρθρο μου, αυτές οι διαπραγματεύσεις ήταν όλες σχετικές με τη ρύθμιση για έξωση της Ελλάδας από το ευρώ. 
Βλέπετε, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα θέλει απεγνωσμένα να μείνει στη ζώνη του ευρώ, αλλά η Γερμανία (και οι σύμμαχοί της όπως η Φινλανδία) θέλουν την Ελλάδα εκτός. Από τη στιγμή που η Γερμανία δεν μπορεί απλά να διατάξει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, θα χρειαστεί κάποιο είδος νομικού πλαισίου που θα το καταστήσει δυνατό και αυτό είναι που της προσφέρει αυτή η νέα «συμφωνία». 
Όπως πρόκειται να εξηγήσω, υπάρχουν ένα σωρό προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν και εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, πριν η Ελλάδα δει ποτέ μια δεκάρα. Αν υπάρξει έστω και μια αναποδιά στην πορεία, και σε αυτό είναι που οι Γερμανοί βασίζονται, η Ελλάδα θα εκδιωχθεί από την ευρωζώνη. Αυτή η «συμφωνία» έχει σχεδιαστεί για να αποτύχει, έτσι ώστε οι Γερμανοί να πάρουν αυτό που ήθελαν από την αρχή.
Νομίζω ότι τρεις πολύ διάσημες λέξεις από το ναύαρχο Ackbar (Star Wars) συνοψίζουν πολύ καλά την κατάσταση: «Είναι παγίδα!»

Γιατί λοιπόν αυτή η «ελληνική συμφωνία χρέους» είναι πραγματικά μια γερμανική παγίδα;
ΟΙ παρακάτω είναι τρεις μεγάλοι λόγοι…
# 1 Η «Συμφωνία» έχει σχεδιαστεί για να απορριφθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο
Αν η Γερμανία ήθελε πραγματικά να σώσει την Ελλάδα, θα το είχε ήδη κάνει. Αντ ‘αυτού, τώρα έχουν αναγκάσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσει σε πολλούς, πολύ σκληρότερους όρους λιτότητας από αυτούς που οι Έλληνες ψηφοφόροι απέρριψαν συντριπτικά κατά τη διάρκεια του πρόσφατου δημοψηφίσματος με 61 τοις εκατό. Ο Τσίπρας έχει διορία μόνο μέχρι την Τετάρτη για να περάσει μια ολόκληρη δέσμη νέων νόμων και άλλη μια εβδομάδα για να κάνει μια άλλη σειρά από άλλες σημαντικές οικονομικές αλλαγές. Το παρακάτω προέρχεται από το CNN …
«Η Ελλάδα πρέπει να περάσει γρήγορα μια σειρά νέων νόμων. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει μέχρι την Τετάρτη να πείσει το Κοινοβούλιο να περάσει τους πρώτους, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στις συντάξεις και υψηλότερους φόρους.
Υποθέτοντας ότι θα συμβεί, οι Έλληνες νομοθέτες έχουν άλλη μια εβδομάδα, έως τις 22 Ιουλίου, να θεσπίσουν μια άλλη παρτίδα οικονομικών αλλαγών. Αυτές περιλαμβάνουν την υιοθέτηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το πώς να διαχειρίζονται τις τράπεζες σε κρίση και να κάνουν μια πολύ σημαντική αναθεώρηση για να κάνουν τα πολιτικά δικαστήρια στην Ελλάδα ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά».

Μπορεί ο Τσίπρας πραγματικά να τα κάνει όλα αυτά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;
Οι Γερμανοί ελπίζουν ότι δεν μπορεί. Και ήδη, δύο από τους εταίρους συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δημόσια δηλώσει ότι δεν έχουν καμία πρόθεση ψήφου υπέρ αυτής της «συμφωνίας». Το παρακάτω είναι από μια αναφορά του Bloomberg …
«Η δυσαρέσκεια σιγόβραζε καθώς ο Τσίπρας επέστρεψε στην ελληνική πρωτεύουσα. Η Αριστερή Πλατφόρμα, μια φατρία εντός του ΣΥΡΙΖΑ, και οι συνεργάτες του στο συνασπισμό, το κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες, άφησαν να εννοηθεί ότι δεν θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν τη συμφωνία. Αυτή η αντίθεση και μόνο θα εξαλείψει την πλειοψηφία των 12 εδρών του Τσίπρα στο κοινοβούλιο, αναγκάζοντάς τον να βασίστεί σε ψήφους της αντιπολίτευσης για να συνεχίσει».
Οι όροι της «συμφωνίας» δεν είναι εξαιρετικά δρακόντειοι, διότι οι Γερμανοί θέλουν να καταστρέψουν την ελληνική κυριαρχία, όπως πολλοί αναφέρουν. Αντίθετα, έχουν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν μια συντριπτικά αρνητική αντίδραση στην Ελλάδα, ώστε οι Έλληνες να επιλέξουν πρόθυμα να απορρίψουν τη συμφωνία και συνεπώς, να βγουν από το ευρώ.
Και αυτό είναι που βλέπουμε. Μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση του ελληνικού κοινού προς αυτή τη συμφωνία ήταν συντριπτικά αρνητική …
«Ο Χαράλαμπος Ρουλίσκος, ένας 60 χρονος οικονομολόγος ο οποίος περπάτησε στην Αθήνα, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «αθλιότητα, ταπείνωση και δουλεία. Η Κατερίνα Κατσαμπα, μια 52χονη εργαζόμενη σε μια φαρμακευτική εταιρεία, είπε: Δεν είμαι υπέρ αυτής της συμφωνίας. Ξέρω ότι αυτοί (οι πιστωτές της ευρωζώνης) προσπαθούν να μας εκβιάσουν».
Την Τετάρτη, η Ένωση των δημοσίων υπαλλήλων κάλεσε σε 24ωρη απεργία για να διαμαρτυρηθεί για αυτή τη «Συμφωνία» …
«Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα καλούνται σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη, την ημέρα που το κοινοβούλιο της χώρας πρόκειται να ψηφίσει σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ξεκλειδωθεί το τραπεζικό σχέδιο της ευρωζώνης που συμφωνήθηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η ένωσή τους, ΑΔΕΔΥ, ζήτησε τη διακοπή σε μια δήλωση που εξέδωσε σήμερα, λέγοντας ότι ήταν κατά της συμφωνίας που επετεύχθη με την ευρωζώνη».

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εγγυήσεις για χρήματα τώρα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να περάσει το σύνολο των νόμων που της επιβλήθηκε από την ΕΕ «πριν η Ελλάδα ξεκινήσει καν τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για να αποκτήσει πρόσβαση στο τρίτο διεθνές σχέδιο διάσωσης σε πέντε χρόνια».
Οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους πραγματικά ελπίζουν ότι θα υπάρξει μια τεράστια αντίδραση στην Ελλάδα και ότι ο Τσίπρας θα αποτύχει να περάσει αυτό το πακέτο από το ελληνικό κοινοβούλιο. Εάν αυτό συμβεί, η Ελλάδα θα εκδιωχθεί από το ευρώ και η Γερμανία δεν θα μοιάζει με τον κακό.
# 2 ακόμη και αν η «Συμφωνία » ως εκ θαύματος περάσει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, μπορεί να μην επιζήσει σε άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια
Η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι το μόνο νομοθετικό σώμα που πρέπει να εγκρίνει αυτή τη νέα συμφωνία. Τα γερμανικά και φινλανδικά κοινοβούλια (μεταξύ άλλων) πρέπει επίσης να την εγκρίνουν. Σύμφωνα με τη USA Today, προβλέπεται ότι τα γερμανικά και φινλανδικά κοινοβούλια θα ψηφίσουν κατά πάσα πιθανότητα για αυτή τη νέα συμφωνία την Πέμπτη ή την Παρασκευή …
«Πέμπτη / Παρασκευή, Ιουλ. 16/17: Τα κοινοβούλια της ευρωζώνης θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν με το σχέδιο διάσωσης των 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα. Οι μεγαλύτερες δοκιμασίες ίσως προέρχονται από τη Φινλανδία και τη Γερμανία, δύο έθνη ιδιαίτερα επικριτικά για το χειρισμό της κρίσης από την Ελλάδα. Το Βερολίνο έχει συμβάλει τα μέγιστα στα δάνεια στην Ελλάδα».
Είτε η Γερμανία, είτε η Φινλανδία θα μπορούσαν να «σκοτώσουν» ολόκληρο το «deal» με ένα απλό «όχι».
Ο Φινλανδός Υπουργός Οικονομικών Alexander Stubb έχει ήδη δηλώσει ότι η Φινλανδία «δεν μπορεί να συμφωνήσει» με ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα και είναι εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσον ή όχι το γερμανικό κοινοβούλιο θα δώσει την έγκριση.
Νομίζω ότι οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους θα προτιμούσαν οι Έλληνες να απορρίψουν τη συμφωνία και να αποχωρήσουν, αλλά μπορεί όταν φτάσουμε σε ένα από αυτά τα κοινοβούλια να χαράξουν μια γραμμή στην άμμο.
# 3 Η συμφωνία έχει εφαρμογή εξαιρετικά δύσκολη
Εάν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί σε κάθε ένα από τα εξαιρετικά δρακόντεια μέτρα που απαιτούνται στη «Συμφωνία», θα εκδιωχθεί από την ευρωζώνη.
Και αν ρίξετε μια ματιά σε αυτό που τους ζητείται, είναι εξαιρετικά μη ρεαλιστικό. Εδώ είναι μόνο ένα παράδειγμα …
«Για παράδειγμα, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να μεταφέρει ελληνικά περιουσιακά στοιχεία αξίας μέχρι και € 50 δισεκατομμύρια σε ένα ανεξάρτητο ταμείο που θα συγκεντρώσει τα χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις.
Σύμφωνα με το έγγραφο, € 25 δισεκατομμύρια από το ταμείο αυτό θα πρέπει να πάνε στις τράπεζες, 12,5 να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 12,5 δισεκατομμύρια για την τόνωση της οικονομίας μέσω των επενδύσεων.
Το ταμείο θα έχει βάση στην Ελλάδα και θα διοικείται από τους Έλληνες, αλλά με επιτήρηση από τις ευρωπαϊκές αρχές».

Πού στη ευχή η ελληνική κυβέρνηση θα βρει σε αυτό το σημείο περιουσιακά στοιχεία αξίας € 50 δισεκατομμυρίων; Η ελληνική κυβέρνηση είναι εντελώς απένταρη και οι τράπεζες είναι αφερέγγυες.
Αλλά αν δεν βρουν περιουσιακά στοιχεία € 50 δισεκατομμυρίων, παραβιάζουν τη συμφωνία και φεύγουν.
Όλο αυτό το πράγμα γίνεται για 
να αποτύχει η ρύθμιση της Ελλάδας , ώστε να υπάρχει νομική δικαιολογία για να εκδιωχθεί από το ευρώ.
Και στην πραγματικότητα, αυτό σχεδόν συνέβη πολύ νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Το παρακάτω προέρχεται από το Business Insider …
«Όπως το αναφέρουν οι FT, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σηκώθηκαν από τις καρέκλες τους στις έξι τη Δευτέρα και κατευθύνθηκαν προς την πόρτα, αφημένοι σε μια ελληνική έξοδο από το ευρώ.
Συγγνώμη, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να φύγετε από την αίθουσα αυτή, φέρεται να είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Και έτσι ένα Grexit αποφεύχθηκε».

Προς το παρόν, η Ελλάδα υποτίθεται ότι «σώθηκε».
Αλλά όποιος πιστεύει ότι αυτή η κρίση «τελείωσε» απλά έχει παραισθήσεις.
Οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους παρέσυραν με επιτυχία την ελληνική κυβέρνηση σε μια παγίδα. Χάρη στον Τσίπρα, τους δόθηκε ένα νομικό πλαίσιο για να απαλλαγούν από την Ελλάδα.
Το μόνο που πρέπει να κάνουν τώρα, είναι να περιμένουν απλώς για την κατάλληλη στιγμή για να σπάσουν την παγίδα και θα μπορούσε απλώς να συμβεί πολύ νωρίτερα από ό, τι πολλοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν.
Michael Snyder


 http://hellasforce.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ