Μετά την παρέμβαση Τόμσεν, πληθαίνουν οι διαρροές ότι το υπουργείο Εργασίας, καλείται να οριοθετήσεις τις «υψηλές» συντάξεις, για να ξεκινήσει η συζήτηση περί περικοπών. Ήδη υπήρξαν και οι πρώτες εκτιμήσεις για περικοπές στα επίπεδα των 1.200 ευρώ και άνω. Ταυτόχρονα, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, καλείται να αντιμετωπίσει και το μεγάλο «ανοιχτό εγχώριο μέτωπο» που είναι η κόντρα που έχει ξεσπάσει με τους κλάδους των επιστημόνων, των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και των αγροτών για το τελικό ύψος των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών.
Σε αυτό το πιεστικό... δίπολο το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να αντιπροτείνει τα εξής:
- Για το σκέλος των συντάξεων, οι βασικές υπαναχωρήσεις παραμένουν το ύψος του πλαφόν και οι επικουρικές συντάξεις. Το πλαφόν έχει οριοθετηθεί με το σχέδιο Κατρούγκαλου στα 2.300 ευρώ για μία σύνταξη και στα 3.072 ευρώ για άθροισμα συντάξεων. Η κυβέρνηση τώρα εξετάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωσή του. Το επικρατέστερο σενάριο είναι τα 2.000 ευρώ για μία σύνταξη και τα 2.500 ευρώ για συνολικό εισόδημα συνταξιούχου. Ας σημειωθεί ότι σήμερα το πλαφόν που υπάρχει είναι στα 2.773 ευρώ για μία σύνταξη και στα 3.680 ευρώ για άθροισμα συντάξεων.
- Για το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών, φαίνεται ότι η γραμμή προσέγγισης των διαφωνούντων δεν είναι ενιαία. Η πρόταση Κατρούγκαλου για τους κλάδους των επιστημόνων, εστιάζεται στο να υπάρξει έκπτωση 50% στα ποσά καταβαλλόμενων εισφορών, για περιπτώσεις ασφαλισμένων, με ετήσιο εισόδημα από 7.000 έως 10.000 ευρώ. Από αυτό το ύψος εισοδήματος και άνω, για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ, η έκπτωση θα μειώνεται κατά 1%. Η μη αναφορά όμως στους ελεύθερους επαγγελματίες, προκάλεσε αντιδράσεις από τα επιμελητήριά τους, με συνέπεια τώρα το υπουργείο Εργασίας να εξετάζει το ενδεχόμενο να εντάξει και αυτούς, στις παραπάνω βελτιωτικές παρεμβάσεις. Έως τώρα πάντως, οι μόνες παρεμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εστιάζονται στην στήριξη των νέων ελεύθερων επαγγελματιών, με έως 5 έτη προϋπηρεσία, όπως και σε ενδεχόμενη επιμήκυνση, σε βάθος πενταετίας, της αύξησης στο 20% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος, των εισφορών τους. Ειδικά για τους αγρότες, το σενάριο που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο, εστιάζεται στο να αποδεχτεί την πρόταση των συνδικαλιστικών τους οργάνων, που θέλουν μειωμένες εισφορές, αποδεχόμενοι και αντίστοιχα μειωμένες, μελλοντικές συντάξεις. Επίσης, σχεδιάζεται να υπάρξει επιμήκυνση σε ορίζοντα πενταετίας της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς να ανατραπεί η προϋπόθεση για εισφορές στο 20% του εισοδήματος των αγροτών. Ερωτηματικό όμως παραμένει, πώς θα καταφέρει το υπουργείο Εργασίας να αφήσει εκτός ενοποίησης ταμείων τον ΟΓΑ, πρόταση που επίσης αποτελεί πάγιο αίτημα των αγροτών.
www.dikaiologitika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου