}

26 Αυγούστου, 2016

Ενίσχυση της συνεργασίας: Το Ισραήλ και η Ελλάδα πραγματοποίησαν ναυτικές ασκήσεις στα ανοιχτά της Χάιφας»

του Ιωάννη Αθ. Μπαλτζώη

Στο Ισραήλ δίδουν μεγάλη σημασία στην Ελληνο-Ισραηλινή στρατιωτική συνεργασία.  Έτσι κάθε μορφής  στρατιωτικής συνεργασίας  μεταξύ των  Ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών προβάλλεται στον Ισραηλινό τύπο, με αναφορές στις άριστες σχέσεις των δύο χωρών σε όλους τους τομείς  και ιδιαίτερα στην στρατιωτική συνεργασία. Έτσι δημοσίευμα σε εφημερίδα (Maariv) 
και στο διαδίκτυο,  αναφέρεται στην πρόσφατη επίσκεψη πλοίου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Χάιφας και στη διεξαγωγή κοινών ναυτικών ασκήσεων με το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ, οι οποίες περιλάμβαναν διάφορα σενάρια συνεργασίας. Ο αρθρογράφος τονίζει ότι οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι από τις καλύτερες που έχει αναπτύξει το Ισραήλ με ξένους στρατούς. Σημειώνεται επίσης στο άρθρο, ότι μολονότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει προκλήσεις ασφαλείας, οι Ελληνικες ΕΔ είναι μέλος του  ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου είναι σημαντικός παράγοντας ασφάλειας  και ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο. Για  αυτόν τον  λόγο, αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Ισραήλ πραγματοποιεί συχνά κοινές ασκήσεις με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ανταλλάσοντες εμπειρίες και γνώσεις. Αξιωματούχος του Ισραηλινού Ναυτικού δήλωσε ότι «η άσκηση που διεξάχθηκε ήταν μοναδική, διότι δεν προηγήθηκε χρονοβόρα προετοιμασία. Στο πλαίσιό της δοκιμάστηκαν διάφορα σενάρια, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι “μιλάμε την ίδια γλώσσα”». 
Είναι σαφές ότι η Ελληνο-Ισραηλινή συμμαχία και φιλία κρατά καλά, παρά την πρόσφατες Τουρκο-Ισραηλινές προσεγγίσεις, τις συζητήσεις για συνεργασία σε οικονομικό επίπεδο, που πολλοί εν Ελλάδι "καλοθελητές" θεώρησαν περίπου σαν "προδοσία του Ισραήλ κατά της Ελλάδος", αγνοώντας προφανώς τις έννοιες της "real politic" και πως εφαρμόζονται στο σύγχρονο διεθνές πολιτικό πεδίο.  

http://www.analystsforchange.org

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Μήνυμα από τον "διαχειριστή" του ιστολογίου  ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ : Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε. Δεν είμαι δημοσιογράφος, αλλά ένας απόστρατος αξιωματικός της Π.Α. που αποφάσισε να κάνει αυτό που δεν κάνουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ