}

20 Δεκεμβρίου, 2016

12 νεκροί, 48 τραυματίες σε επίθεση αλά Νίκαια!!Το φορτηγό του τρόμου στο Βερολίνο - Είχε μπει ως πρόσφυγας στη Γερμανία ο δράστης!!

Το φορτηγό του τρόμου στο Βερολίνο - Είχε μπει ως πρόσφυγας στη Γερμανία ο δράστης

Welt: To όνομά του είναι Naved B., 23 ετών από το Πακιστάν - Μετέφερε ατσάλινες ράβδους για να μεγιστοποιήσει τον όλεθρο - Νεκρός ο συνοδηγός του φορτηγού

Συναγερμός έχει σημάνει από το βράδυ της Δευτέρας στη Γερμανία, μετά το μακελειό στο Βερολίνο, όπου ένα φορτηγό
έπεσε πάνω σε πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά με ταχύτητα πάνω από 60 χλμ/ώρα, με αποτέλεσμα 12 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και ακόμη 48 να τραυματιστούν, τα περισσότερα εκ των οποίων σοβαρά. Το περιστατικό συνέβη στην πλατεία Breitscheidplatz, ένα από τα πολυσύχναστα σημεία του Βερολίνου ιδιαίτερα αυτήν την εποχή.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες το φορτηγό με μεγάλη ταχύτητα κατευθύνθηκε πάνω στο πλήθος μέχρι να ανακοπεί η πορεία του από ένα δέντρο. Είχε προλάβει να διανύσει μία απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων μέχρι να ακινητοποιηθεί. Ο οδηγός φορούσε μάσκα και πριν αρχίσει την πορεία θανάτου είχε σβήσει τα φώτα του φορτηγού.
Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας "Bild",  δράστης είναι ένας 23χρονος άνδρας από το Πακιστάν, ο οποίος έφτασε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στην πόλη Πάσσαου, ως πρόσφυγας τον Φεβρουάριο του 2016. Από την πλευρά της, η γερμανική "Tagesspiegel" αναφέρει ότι, ο άνδρας είχε διαπράξει μικροεγκλήματα και είχε μητρώο στις γερμανικές αρχές.

H γερμανική εφημερίδα Welt κατονομάζει τον δράστη ως τον Naved B. που γεννήθηκε την 1η Ιανουάριου του 1993.

Οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε επαγρύπνηση λόγω της ομοιότητας του περιστατικού με την τραγωδία στη Νίκαια της Γαλλίας τον περασμένο Ιούλιο, ενώ οι έρευνες της αστυνομίας για τα κίνητρα του δράστη οδηγού βρίσκονται σε εξέλιξη. Με ανακοίνωσή της στο Twitter, η αστυνομία ενημερώνει τους χρήστες ότι έχει ανοίξει ειδικό portal όπου πολίτες μπορούν να ανεβάζουν βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης. Όπως ενημερώνει, το υλικό αυτό θα χρησιμοποιηθεί στις έρευνες. Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ αφότου δέχτηκε συλλυπητήρια από αρχηγούς κρατών ανέλαβε δράση και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις αρχές.

ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: Τα πρώτα λεπτά μετά την τραγωδία


Να σημειώσουμε ότι ο άνθρωπος που βρισκόταν στη θέση του οδηγού συνελήφθη σε έναν ζωολογικό κήπο κοντά στο σημείο του μακελειού μετά από καταδίωξη, ενώ ο συνοδηγός φέρεται να έχει πέσει νεκρός.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Washington Post, η New York Post και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της θανατηφόρας επίθεσης.
Οι αρχές πιστεύουν ότι το όχημα είχε κλαπεί. Οι πινακίδες κυκλοφορίας του φορτηγού με το οποίο έγινε η επίθεση είναι πολωνικές, καθώς ανήκει σε πολωνική μεταφορική εταιρεία. Όπως έγινε γνωστό από την εταιρεία, έχασαν την επαφή με το φορτηγό τους γύρω στις τρεις το μεσημέρι της Δευτέρας.

Μιλώντας στο πολωνικό ραδιόφωνο TVN24, ο ιδιοκτήτης της πολωνικής εταιρείας, στην οποία ανήκει το φονικό φορτηγό, Άριελ Ζουράφσκι, είπε ότι ο ξάδερφός του ταξίδευε στο Βερολίνο με το φορτηγό. Ήθελε να περάσει τη νύχτα στη γερμανική πρωτεύουσα, είπε, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει πως για την τραγωδία μπορεί να ευθύνεται ο ξάδερφός του, καθώς είχε εμπειρία στην οδήγηση φορτηγών εδώ και 15 χρόνια. 

Ο Πολωνός ιδιοκτήτης του φορτηγού
Σημειώνεται, ότι και η ταυτότητα του οδηγού, που έχει συλληφθεί, όσο και του συνοδηγού, που είναι νεκρός, παραμένει άγνωστη και βεβαίως κανείς δεν γνωρίζει αν πρόκειται για τα ίδια άτομα που ξεκίνησαν με το φορτηγό από την Πολωνία.

Πολωνικά μέσα αναφέρουν τις κινήσεις που καταγράφηκαν από το GPS του οχήματος και από τα στοιχεία φαίνεται πως κάποιος επιχείρησε να εκκινήσει αρκετές φορές τη μηχανή, γεγονός που υποδεικνύει ότι κάποιος αρχάριος επιχειρούσε να βρει τρόπο για να αποκτήσει τον έλεγχο του οχήματος.
Το φορτηγό φέρεται να ήταν φορτωμένο με ατσάλι, γεγονός που, σύμφωνα με ειδικούς, το κατέστησε ακόμα πιο επικίνδυνο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιόαχιμ Γκάουκ έκανε λόγο για "ένα θλιβερό βράδυ για το Βερολίνο και τη χώρα μας" και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων. Τα συλλυπητήρια του στην Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ έσπευσε να εκφράσει και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καθώς και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε την επίθεση, συνδέοντας το επεισόδιο με "ισλαμιστές τρομοκράτες" προτού ανακοινώσει η γερμανική αστυνομία ποιός ευθύνεται. Η αμερικανική κυβέρνηση εικάζει πως πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα. Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νεντ Πράις δήλωσε πως καταδικάζει με τον πιο αυστηρό τρόπο το συμβάν, το οποίο φαίνεται να είναι τρομοκρατική επίθεση. Σε δήλωσή του, ο Τραμπ είπε ότι "ο ISIS και άλλοι ισλαμιστές τρομοκράτες συνεχώς σφάζουν χριστιανούς στις κοινότητές τους και σε χώρους λατρείας τους ως μέρος της παγκόσμιας τζιχάντ τους", είπε, χρησιμοποιώντας ακρωνύμιο για το Ισλαμικό Κράτος.
Σε ξεχωριστό μήνυμα στον κοινωνικό ιστότοπο Twitter, είπε ότι η επίθεση αυτή, μαζί με άλλες στη Τουρκία και την Ελβετία δείχνουν ότι "τα πράγματα απλώς χειροτερεύουν. Ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να αλλάξει τρόπο σκέψης!".
Αν και η αστυνομία τις πρώτες ώρες δεν επιβεβαίωνε επίσημα πως πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα το πρωί της Τρίτης με ανάρτησή της στο Twitter η αστυνομία του Βερολίνου μιλά για «προφανώς τρομοκρατική επίθεση».



Τις έρευνες ανέλαβε η Ομοσπονδιακή Γενική Εισαγγελία, γεγονός που δείχνει και τη σοβαρότητα του θέματος. Πάντως, ακόμη κι αν πράγματι το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται πίσω από το μακελειό στο Βερολίνο, είναι δύσκολο να αναλάβει επισήμως την ευθύνη, από τη στιγμή που ο ένας εκ των δραστών βρίσκεται στα χέρια των γερμανικών αρχών.

Η Γερμανία δεν έχει βιώσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση από τζιχαντιστές τα τελευταία χρόνια, όπως οι γειτονικές της χώρες Βέλγιο και Γαλλία. Υπήρξαν όμως δύο μικρότερες επιθέσεις στη Βαυαρία το καλοκαίρι, μία σε τραίνο κοντά στο Βίρτσμπουργκ και άλλη μία σε μουσικό φεστιβάλ στο Άνσμπαχ, όπου τραυματίστηκαν 20 άτομα. Την ευθύνη και τις δύο επιθέσεις την ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Επίσης, κυβερνητικά στελέχη έχουν πει ότι η χώρα, η οποία άνοιξε τις πόρτες πέρσι σε σχεδόν 900.000 μετανάστες, πολλοί από αυτούς από τη Μέση Ανατολή, βρίσκεται "στο στόχαστρο τρομοκρατών".

Στα μέσα Οκτωβρίου, η αστυνομία συνέλαβε έναν Σύρο μετανάστη ο οποίος ήταν ύποπτος για τοποθέτηση βόμβας σε αεροδρόμιο του Βερολίνου. Ο 22χρονος αυτοκτόνησε σε φυλακή λίγο μετά τη σύλληψή του.

www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ