}

22 Μαρτίου, 2017

ΜΕΓΑΛΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΕ 24 F-15 ΚΑΙ F-16 ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ Κοινή άσκηση Ισραήλ - Κύπρου ως «απάντηση» στις προκλητικές ασκήσεις της Τουρκίας νοτιοανατολικά της Πάφου



Σε κοινή άσκηση προχωρούν Ισραήλ και Κύπρος ως «απάντηση» στις προκλητικές ασκήσεις της Τουρκίας νοτιοανατολικά της Πάφου. Το Ισραήλ κάνει αισθητή την παρουσία του στη Μεγαλόνησο αφού συμμετέχει στην άσκηση με την Εθνική Φρουρά με  24 αεροσκάφη F-15 και F-16.
 Τα αεροσκάφη, μάλιστα, της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ πέταξαν επανειλημμένως πάνω από την πόλη της Πάφου.
Ως γνωστόν, στη θαλάσσια περιοχή, ανοικτά της Πάφου, το τουρκικό Π.Ν. πραγματοποιεί ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Με στόχο, όπως αναμενόταν, να προκαλέσει εν όψει της περαιτέρω δραστηριοποίησης ξένων εταιριών στα κοιτάσματα φυσικού αερίου εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η Άγκυρα, για πολλοστή φορά, «δέσμευσε» παράνομα, με ναυτική οδηγία (Navtex) περιοχή 30 ναυτικών μιλίων νοτιανατολικά της Πάφου, ενώ σε αντίστοιχες πρακτικές προβαίνει  και ανατολικά της Ρόδου και νοτίως του Καστελλόριζου.
Όπως αναφέρει και το tribune ο επικεφαλής του τομέα γεωτρήσεων της ιταλικής ενεργειακής εταιρίας, ENI, Λούκα Μπερτέλι, δήλωσε στο περιθώριο του συνεδρίου, Eastern Mediterranean Gas Conference, στη Λευκωσία, ότι είναι πολύ πιθανόν στην ΑΟΖ της Κύπρου να ανακαλυφθεί κοίτασμα παρόμοιο με το τεράστιο αιγυπτιακό «Zoρ».
Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι η γεώτρηση θα αρχίσει πριν από το τέλος του έτους.
Ως γνωστόν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα στην περιοχή επιδεικνύει το Ισραήλ, του οποίου η ΑΟΖ εφάπτεται της κυπριακής και της αιγυπτιακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ