}

08 Ιανουαρίου, 2015

«Ψαλίδι» στις επικουρικές τον Μάρτιο

Το ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης των επικουρικών συντάξεων σε ποσοστό έως 10%, για να καλυφθούν τα ελλείμματα που καταγράφονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ,   αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί όποιος αναλάβει το υπουργείο Εργασίας, μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Με δεδομένο ότι η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος προϋποθέτει έλεγχο εσόδων και δαπανών κάθε τρίμηνο για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο επικουρικών συντάξεων, αυτό σημαίνει ότι έως τα τέλη Μαρτίου του 2015 πρέπει να ληφθούν εκ νέου αποφάσεις για το αν θα προκύψουν νέες περικοπές ή όχι.
Από το σύστημα «Ηλιος» προκύπτει ότι οι επικουρικές βρίσκονται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 190 ευρώ. Αρα, μείωση 10% ισοδυναμεί με 19 ευρώ.
Ηδη φαίνεται ότι το «άνοιγμα» του πρώτου τριμήνου θα καλυφθεί κατά πάσα πιθανότητα από κονδύλια του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), δηλαδή από τον ασφαλιστικό «κουμπαρά» που έχει θεσπιστεί για να χρηματοδοτεί στο μέλλον τις συντάξεις. Ομως, έτσι κι αλλιώς, το πρόβλημα παραμένει, καθώς τα έσοδα διαρκώς υπολείπονται των δαπανών, συνεπώς είναι θέμα χρόνου να διαπιστωθεί ξανά ότι το ΕΤΕΑ παράγει ελλείμματα. Ακόμα και αν καταργηθεί η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρήτρας, όπως έχει δεσμευτεί η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πάλι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να μη δημιουργούνται ελλείμματα, καθώς η τρόικα παραμονεύει για να απαιτήσει νέες μειώσεις στις συντάξεις. Από την άλλη πλευρά, στον προϋπολογισμό του Ταμείου για το τρέχον έτος έχει προβλεφθεί μείωση στις δαπάνες 360.000.000 ευρώ, που «φωτογραφίζει» περικοπές στις συντάξεις. Συνεπώς, ο νέος υπουργός Εργασίας πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη να μην καταγράφονται στο εξής ελλείμματα από το υπερ-επικουρικό Ταμείο με τους 1.100.000 συνταξιούχους και τους 2.500.000 ασφαλισμένους και τη δεδομένη επιθυμία να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, που τείνουν να χαρακτηριστούν ένα επιπλέον «βοήθημα». Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Ιούλιο η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει οριζόντια μείωση 5,2% στις επικουρικές.  

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ