Η υπουργός είπε επίσης ότι ο φόρος θα επιβληθεί με βάση νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα προσαρμοστούν στις πραγματικές τιμές της αγοράς.
Η κυρία Βαλαβάνη είπε επίσης ότι θα αλλάξει το σύστημα των 100 δόσεων, έτσι ώστε η δόση να προσαρμόζεται στο διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων αυτομάτως, ενώ για όσους δεν θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή θα καταφεύγουν σε επιτροπές διακανονισμού για τις οφειλές σε περιφερειακό επίπεδο.
Η υπουργός είπε επίσης ότι θα δημιουργηθεί νέα φορολογική κλίμακα το δεύτερο εξάμηνο με περισσότερους συντελεστές η οποία θα ελαφρύνει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στον Τουρισμό, αλλά ούτε και στην εστίαση, ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει φορολόγηση των καταθέσεων, όπως υπογράμμισε η κα Βαλαβάνη, μιλώντας στο Κοινοβούλιο.
Η κα Βαλαβάνη ξεκαθάρισε δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στον Τουρισμό, σε έναν τομέα ο οποίος προσφέρει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία, αλλά ούτε και στην εστίαση, από την στιγμή που υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν.
Επεσήμανε ότι με χρήση των υπαρχόντων online υπηρεσιών, αλλά και του περιουσιολογίου η κυβέρνηση θα φροντίσει να «δημιουργήσει» το προφίλ των φορολογουμένων, ώστε να εξετασθεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και βάσει αυτού να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα φορολογούνται.
Τόνισε χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:
- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), με αφορολόγητη την πρώτη κατοικία, εκτός από τις υπερπολυτελείς. Θα υπάρξει αναμόρφωση και αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Το «κενό» που δημιουργείται από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μπορούν να καλυφθούν από την πάταξη του λαθρεμπορίου σε καύσιμα και πετρέλαιο.
- Ένταξη σε σύστημα ρύθμισης για τις οφειλές προς το Δημόσιο. Θα διατηρηθούν οι 100 δόσεις για τις οφειλές προς την εφορία, αλλά θα υπάρξει αλλαγή των κριτηρίων, ενώ θα ακολουθήσει ανάλογη ρύθμιση και των οφειλών προς τα ταμεία. Θα υπάρξει άρση της «οροφής» του ενός εκατ. ευρώ. Ο καθορισμός των δόσεων θα πραγματοποιηθεί ανάλογα και με τη φοροδοτική ικανότητα του φορολογούμενου.
- Στο β' εξάμηνο θα διαμορφωθεί το νέο σύστημα φόρου εισοδήματος και θα ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2015. Θα υπάρξει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και κλιμακωτή φορολογική κλίμακα, η οποία θα διαθέτει πολλές διαβαθμίσεις, προκειμένου να καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις.
- Συνεργασία του ΣΔΟΕ με τις αρμόδιες αρχές πάταξης της διαφθοράς, αλλά και όλων των υπουργείων και των ανεξάρτητων αρχών. Μέτρα για αντιμετωπίσει της διαφθοράς και ενίσχυση της διαφάνειας.
- Ορθή αξιοποίηση του υπαλληλικού προσωπικού των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Προσπάθεια να επανέλθουν σε εργασιακή κατάσταση οι απαραίτητες υπηρεσίες (φοροεισπρακτικές και άλλες) του υπουργείου Οικονομικών.
Επανέλαβε ότι θα υπάρξει επαναπρόσληψη των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ σε όλη την Ελλάδα. Θα υπάρξει, επίσης, και αποκατάσταση, μετά από διαπραγματεύσεις, μικρο-ομολογιούχων, οι οποίοι είχαν λάβει ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, ως μέρος της αποζημίωσής τους λόγω συνταξιοδότησης.
Απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να πληρώσουν τις δύο εναπομείνασες δόσεις του ΕΝΦΙΑ αλλά και του ΦΠΑ Φεβρουαρίου και Μαρτίου και να ενταχθούν στον διακανομισμό των 100 δόσεων, προκειμένου να υπάρξει στήριξη των δημοσίων εσόδων. Μάλιστα κάλεσε ακόμη και αυτούς που έχουν οικονομικά προβλήματα να καταβάλουν τις συγκεκριμένες δόσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου