}

11 Φεβρουαρίου, 2015

Το «σχέδιο Βαρουφάκη» για συμβιβασμό και συμφωνία - γέφυρα με τους δανειστές

Το «σχέδιο Βαρουφάκη» για συμβιβασμό και συμφωνία - γέφυρα με τους δανειστέςΠληροφορίες για το σχέδιο με το οποίο θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης έρχονται στο φως, την ώρα που φέρεται να βρίσκεται σε εξέλιξη μια εντατική προσπάθεια από πλευράς του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η πρόταση της Αθήνας θα προβλέπει μια συμφωνία - γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου, ώστε από την 1η Σεπτεμβρίου να υπάρξει το οριστικό συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.
Το ελληνικό σχέδιο θα προβλέπει επίσης ότι:
Θα προωθηθούν 10 μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, και θα αντικαταστήσουν το 30% των "τοξικών" δεσμεύσεων του μνημονίου που αφορούν μεταξύ άλλων και στην αγορά εργασίας. Το ασφαλιστικό δεν θα περιλαμβάνεται στις 10 μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η Αθήνα
Θα αλλάξει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχής γενομένης από εφέτος, στο 1,5% του ΑΕΠ, με την κυβέρνηση να πιστεύει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 είναι "εξωπραγματικός"
Θα πρέπει να ξεκινήσει στο πλαίσιο αυτό και η διαπραγμάτευση για το χρέος, με την Αθήνα να ζητά διαχείριση του χρέους με ανταλλαγή ομολόγων που έχει η ΕΚΤ αλλά και των δανείων από την Ευρωζώνη με ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης και τα λεγόμενα διηνεκή ομόλογα
Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση. Μεταξύ άλλων, η ελληνική πλευρά ζητεί να αξιοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ για να επιλυθεί το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στο κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται λόγος για ανάγκη να ενθαρρυνθεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, αλλά και για έλεγχο όσων ιδιωτικοποιήσεων δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Σε ό,τι αφορά το πώς θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα μέχρι τον Σεπτέμβριο και την οριστική συμφωνία, η Αθήνα ζητεί:
Να αυξηθεί το όριο για την έκδοση εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ
Να εκταμιευθούν τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων
Να εκταμιευθεί μέρος ή το σύνολο της δόσης των 7,2 δισ. από το τρέχον πρόγραμμα και να συνεχιστεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ
Να δοθούν περισσότερα χρήματα από τον έκτακτο μηχανισμό ELA για τις ελληνικές τράπεζες.
Αναφερόμενοι στην ελληνική πρόταση, οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για "κόκκινες γραμμές" για να σταματήσει η λιτότητα και η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση, ενώ αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αυτή η συμφωνία-γέφυρα να ονομαστεί "τεχνική παράταση" από τους εταίρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ